Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

abn amro tennis toernooi

‘Dezelfde ambitie verdient hetzelfde podium’

Toernooidirecteuren Krajicek en Vergeer over gelijke kansen

Na een glorieuze tenniscarrière op de baan zijn ze inmiddels jarenlang trotse toernooidirecteuren: Esther Vergeer en Richard Krajicek. Ze spreken over de ‘vanzelfsprekendheid’ om tennis - en rolstoeltennis volledig te integreren en natuurlijk over hoe het is om de wereldtop straks te mogen ontvangen in Rotterdam Ahoy. “We zijn altijd bezig met de vraag: ‘Waar kan het nóg beter?”

abn amro tennis toernooi

Esther Vergeer, zevenvoudig Paralympisch kampioene én toernooidirecteur van het ABN AMRO Open Wheelchair Tennis Tournament, is een voorvechter van inclusiviteit. Als speler én als gezicht van haar Foundation weet Esther Vergeer hoe het is om te knokken voor ‘gelijke kansen voor iedereen’. 

Als toernooidirecteur constateert ze dat er inmiddels veel is bereikt. Vergeer: “Dit is, naast de vier Grand Slams, het enige ATP-toernooi waar het tennis- en rolstoeltennistoernooi volledig geïntegreerd zijn. Daarmee bedoel ik dat tennissers- en rolstoeltennissers gewoon in hetzelfde hotel slapen, toegang hebben tot dezelfde trainingsfaciliteiten en de players lounge, en dat er van alle wedstrijden kwalitatief goede livestreams zijn.

Dat betekent dus ook dat er nog genoeg ATP-toernooien zijn waarbij dat niet het geval is. We mogen trots zijn op wat we hier hebben bereikt. Tegelijkertijd blijven we aandacht vragen voor gelijke kansen in de tenniswereld.”

abn amro tennis toernooi

Wereldtop

Hoewel Richard Krajicek, voormalig Wimbledonkampioen én toernooidirecteur van het ABN AMRO Open, vooral in de spotlights staan als toernooidirecteur, kijkt hij ook verder. “Wij hebben geluk dat we door de steun van ABN AMRO wereldtoppers op het toernooi kunnen zien schitteren, zodat onze fans kunnen genieten van tennis op het allerhoogste niveau. Waarom zou dat niet ook mogen gelden voor het rolstoeltennis?”

abn amro tennis toernooi

Ontwikkeling voor iedereen

Zowel Vergeer als Krajicek brengen de leus ‘gelijke kansen voor iedereen’ ook op een andere manier in de praktijk. Ze hebben beiden een eigen Foundation die kinderen met een handicap of in een achterstandssituatie kansen biedt, die ze anders niet zouden krijgen. Krajicek: “Niet elk kind of iedere sporter hoeft de beste te worden, maar iedereen moet zich maatschappelijk kunnen ontwikkelen. Het beste uit jezelf kunnen halen, daar gaat het mij om.”

abn amro tennis toernooi

Continu verbeteren

Kansen krijgen en de drive voelen om jezelf steeds weer te verbeteren, zit in het DNA van topsport en in het gehele evenement, constateren beide toernooidirecteuren. Krajicek: “Wij hebben ook bij de komende editie weer een waanzinnig mooi spelersveld. 

Tegelijkertijd zijn er de nodige uitdagingen en zijn we achter de schermen voortdurend bezig het evenement te verbeteren. Vorig jaar, toen we de eerste editie beleefden zonder publiek, hadden we de primeur van electronic line-calling. Een uitkomst, omdat er geen lijnrechters op de baan mochten.

Ook hadden we voor het eerst de persconferenties online. We zijn altijd kritisch en houden bijvoorbeeld enquêtes onder onze fans: waar kan het nog beter? Wij willen geen trendvolger, maar trendsetter zijn.

Gelijke kansen

Vergeer: “Het is goed dat we ook een podium bieden aan rolstoeltennis, maar dat is nu alleen nog voor mannen. Dus als je het over gelijke kansen hebt dan zou het toevoegen van vrouwen aan het toernooi een mooie volgende stap zijn.” Los daarvan wil Vergeer koesteren wat ze hebben opgebouwd. “De media-aandacht voor ons toernooi groeit jaarlijks en we merken dat de waardering van bezoekers, bijvoorbeeld doordat we rolstoelclinics geven, onder de tennisfans enorm hoog is. Voor de vaste bezoeker is het misschien vanzelfsprekend dat een tennis- en rolstoeltennistoernooi volledig geïntegreerd is, maar spelers weten dat het nog helemaal niet zo vanzelfsprekend is.”

In de wereld van gelijke kansen moeten we sneller stappen maken. Zoals in de tennissport. Daarom zijn wij hoofdsponsor van het ABN AMRO Open én oprichter van het ABN AMRO Open Wheelchair Tennis Tournament. Want dezelfde ambitie verdient hetzelfde podium.

Lees ook de andere interviews

Het 'jaar van de doorbraak’ voor Egberink en Van de Zandschulp

Ze beleefden in 2021 allebei een doorbraak: tennisser Botic van de Zandschulp won in 2021 opeens van absolute wereldtoppers en denderde de top-100 van de wereld binnen. En rolstoeltennisser Tom Egberink won op de Paralympische Spelen in Tokio brons in het dubbelspel en zilver in de single. Op het ABN AMRO Open en het ABN AMRO Open Wheelchair Tennis Tournament hopen ze beide nieuwe mijlpalen te behalen.

Hoopvol vooruitblikken op het ABN AMRO Open (Wheelchair) Tennis Tournament

Hoe haal je niet alleen het beste uit jezelf, maar laat je ook de ander floreren? Met die vraag zijn rolstoeltennisser Maikel Scheffers en tennisser Wesley Koolhof elke dag bezig. Beide dubbelspecialisten hopen van 5 tot en met 13 februari bij het ABN AMRO Open Wheelchair Tennis Tournament en ABN AMRO Open op nieuw sportief succes.