Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

abn amro tennis toernooi

Topsport is verrassend universeel

Het 'jaar van de doorbraak’ voor Egberink en Van de Zandschulp

Ze beleefden allebei een doorbraak in een sprankelend tennisjaar: tennisser Botic van de Zandschulp won in 2021 opeens van absolute wereldtoppers en denderde – onder meer door het bereiken van de kwartfinale van de US Open – de top-100 van de wereld binnen. En rolstoeltennisser Tom Egberink beleefde op de Paralympische Spelen in Tokio zijn finest days. Hij won brons in het dubbelspel en zilver in de single. Op het ABN AMRO Open en het ABN AMRO Open Wheelchair Tennis Tournament hopen Egberink en Van de Zandschulp nieuwe mijlpalen te behalen.

abn amro tennis toernooi

Ze komen elkaar geregeld tegen. Egberink (29) en Van de Zandschulp (26) trainen vaak tegelijkertijd in het Nationaal Trainings Centrum (NTC) in Amstelveen. “Botic traint als een beest”, zegt Egberink. Voor het grote publiek was de opmars van Van de Zandschulp afgelopen jaar wellicht een verrassing, Egberink zag het al eerder aankomen. “Botic heeft er jarenlang kneiterhard voor gewerkt.”

abn amro tennis toernooi

Het bovenstaande is ook van toepassing op Egberink zelf. Van de Zandschulp: “Wij hebben allebei ons eigen trainingsprogramma, maar komen elkaar vaak tegen in het krachthonk en dan maken we een praatje. Het valt me op dat rolstoeltennissers ongelofelijk veel trainingsuren maken, terwijl ze minder toernooien spelen. Dat is lastig qua motivatie.’’

Dat is het soms ook, erkent Egberink, helemaal omdat hij in zijn carrière veel tegenslagen moest overwinnen. Hij werd diverse keren aan zijn elleboog geopereerd, gevolgd door maandenlange revalidaties. In Tokio volgde de bekroning voor het overwinnen van al die tegenslagen. Egberink: “Ik ben na het winnen van de medailles bedolven onder de reacties. Mooi dat zó veel mensen me volgen. Rolstoeltennis is nog relatief onbekend en we krijgen minder media-aandacht en prijzengeld dan tennissers, maar ik hoop dat we – zoals in Rotterdam Ahoy – vaker kunnen laten zien hoe mooi onze sport is.”

abn amro tennis toernooi

Een praatje met Djokovic

Niet alleen in Rotterdam Ahoy, waar het ABN AMRO Open Wheelchair Tennis Tournament en het ABN AMRO Open volledig geïntegreerd zijn, maar ook tijdens de Grand Slams valt het Egberink op dat de leus ‘dezelfde ambitie, verdient hetzelfde podium’ heel natuurlijk kan aanvoelen. “In New York zat Novak Djokovic bij me in de kleedkamer. Hij moest na mijn dubbelfinale de baan op en dan maak je gewoon een praatje, als sporters met interesse voor elkaar.” Egberink deed dit inzicht al eerder op: of je nu in een rolstoel zit of niet, topsport is verrassend universeel. Met veel opofferingen, elke dag buffelen, veel plezier, met hoge pieken, maar soms ook diepe dalen.

Moeizame periode

Want ook bij ‘laatbloeier’ Van de Zandschulp zat het niet altijd mee. Zijn voormalig trainer Remco Schreurs vertelde vorig jaar dat Van de Zandschulp in een moeizamere periode ook wel eens verzuchtte dat hij misschien beter ‘een 9 tot 17-baan’ kon gaan zoeken. Inmiddels is dat beeld rigoureus gekanteld.

Van de Zandschulp: “Tennis is natuurlijk een fantastische sport, maar de top bereiken is zeker niet makkelijk. Ik denk dat je in elk leuk beroep wel eens dagen hebt dat het tegenzit. Nu het zo goed gaat, leef ik niet opeens op een roze wolk. Afgelopen jaren heb ik me door hard te werken telkens in fysiek en mentaal opzicht kunnen verbeteren, daar ga ik gewoon mee verder. Wat wel veranderd is: ik heb bewezen dat ik – ook als ik heel veel partijen speel – fysiek veel aankan. En tegenstanders zijn me iets anders gaan bekijken, merk ik.”

abn amro tennis toernooi

In de spotlight

Zo zullen in Rotterdam ook de schijnwerpers nadrukkelijk op hem gericht zijn, als de man die in staat is om top 10 tennissers te verslaan. Van de Zandschulp verheugt zich vooral op het weerzien met Rotterdam Ahoy: “Het ABN AMRO Open, ook volgens de buitenlandse tennissers, het beste indoor tennistoernooi van Europa. En dat geldt voor de rolstoeltennissers ook.”

In de wereld van gelijke kansen moeten we sneller stappen maken. Zoals in de tennissport. Daarom zijn wij hoofdsponsor van het ABN AMRO Open én oprichter van het ABN AMRO Open Wheelchair Tennis Tournament. Want dezelfde ambitie verdient hetzelfde podium.

Lees ook de andere interviews

‘Dezelfde ambitie verdient hetzelfde podium’

Na een glorieuze tenniscarrière op de baan zijn ze inmiddels jarenlang trotse toernooidirecteuren: Esther Vergeer en Richard Krajicek. Ze spreken over de ‘vanzelfsprekendheid’ om tennis - en rolstoeltennis volledig te integreren en natuurlijk over hoe het is om de wereldtop straks te mogen ontvangen in Rotterdam Ahoy. “We zijn altijd bezig met de vraag: ‘Waar kan het nóg beter?”

Hoopvol vooruitblikken op het ABN AMRO Open (Wheelchair) Tennis Tournament

Hoe haal je niet alleen het beste uit jezelf, maar laat je ook de ander floreren? Met die vraag zijn rolstoeltennisser Maikel Scheffers en tennisser Wesley Koolhof elke dag bezig. Beide dubbelspecialisten hopen van 5 tot en met 13 februari bij het ABN AMRO Open Wheelchair Tennis Tournament en ABN AMRO Open op nieuw sportief succes.