Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

abn amro tennis toernooi

Tennis is een teamsport

Hoopvol vooruitblikken op het ABN AMRO Open (Wheelchair) Tennis Tournament

Hoe haal je niet alleen het beste uit jezelf, maar laat je ook de ander floreren? Met die vraag zijn rolstoeltennisser Maikel Scheffers en tennisser Wesley Koolhof elke dag bezig. Beide dubbelspecialisten hopen van 5 tot en met 13 februari bij het ABN AMRO Open Wheelchair Tennis Tournament en ABN AMRO Open op nieuw sportief succes.

abn amro tennis toernooi

Tennis is een teamsport. Althans, als je de verhalen van de routiniers Scheffers (39) en Koolhof (32) beluistert. Scheffers won bij de Paralympische Spelen in Tokio aan de zijde van Tom Egberink een bronzen medaille in het dubbelspel. Een succesvol koppel dus, maar dat was het niet altijd. Scheffers: “Het lag niet erg voor de hand dat wij met elkaar zouden gaan dubbelen. Eigenlijk lagen we elkaar niet zo, we zijn allebei alfa-mannetjes.

abn amro tennis toernooi

Bondscoach Dennis Sporrel zag de potentie, zette ons in een hok en zei dat-ie een uur later terug zou komen: we mochten het samen uitvechten. Inmiddels zijn we echte vrienden, gaan we samen met onze partners uit eten én we hebben mooie successen behaald. Ik zie Tom vaker dan m’n partner.

Natuurlijke klik

Een natuurlijke ‘klik’ met je dubbelspelpartner is geen garantie voor succes, weet Wesley Koolhof inmiddels ook. Hij won in 2020 samen met Nikola Mektić de ATP Finals, haalde in Rotterdam Ahoy in 2017 de finale van het ABN AMRO Open met Matwé Middelkoop en vormt dit jaar een nieuw koppel met de Brit Neal Skupski.

“Het is fijn als je het privé goed met elkaar kunt vinden. Maar als je buiten de baan bevriend bent, wil het niet zeggen dat het óp de baan ook werkt, weet ik uit ervaring”, zegt Koolhof. “Je kunt beter eerst kijken welke tenniskwaliteiten bij elkaar passen. En dan is het wel handig als je ongeveer hetzelfde arbeidsethos hebt: als de een bij voorkeur zes uur per dag op de baan staat, terwijl de ander het na een uurtje wel best vindt, heb je een probleem.”

abn amro tennis toernooi

Rolstoeltennissers trainen hard

Over arbeidsethos gesproken: Koolhof kijkt zijn ogen uit als hij de rolstoeltennissers tekeer ziet gaan op het trainingscentrum in Amstelveen, waar de tennissers en rolstoeltennissers samen trainen. Koolhof: “De rolstoeltennissers maken in elk geval meer uren op de baan dan wij”, klinkt het resoluut. Scheffers ontkent het niet. “Wij trainen elke ochtend twee uur op de baan, ’s middags weer twee uur op de baan en daarnaast doen we krachttraining en yoga, dus zo’n 5,5 uur per dag. Ik ben elke dag om half acht ’s ochtends in Amstelveen en meestal om 7 uur ’s avonds weer thuis. Best lange werkdagen ja.”

abn amro tennis toernooi

Qua trainingsuren zijn rolstoeltennissers gelijk aan tennissers, vindt Koolhof, terwijl hij ook weet dat er nog geen volledige gelijkwaardigheid is bereikt. Reden te meer om het evenement in Rotterdam Ahoy te koesteren. Koolhof: “Ik vind het ontzettend goed dat de twee toernooien al jarenlang zijn geïntegreerd. Als je het hebt over gelijke kansen en integratie, zou dit bij veel meer toernooien navolging verdienen.”

Drempels overwinnen

Daar is Scheffers het roerend mee eens. Want wie de top wil halen – valide sporter of geboren met een beperking – moet knokken om z’n doelen te bereiken. Daar weet Scheffers, geboren met spina bifida, alles van: “Als je wordt geboren met een beperking, moet je sowieso een aantal drempels overwinnen om goed te kunnen functioneren; in die zin groei je ermee op. En in de topsport geldt ook: iedere drempel die je neemt, is een overwinning. Als je zo denkt, sta je heel positief in het leven. Ik ga altijd uit van mogelijkheden.”

Met die gedachte, zegt Scheffers, kan het toernooi ook verder groeien. Scheffers: “Natuurlijk zijn er altijd discussies of het nóg beter kan, bijvoorbeeld de vraag of wij in Rotterdam Ahoy ook op het centre court zouden mogen spelen of dat rolstoeltennis vaker op tv zou moeten komen. Maar laten we vooral kijken naar wat er wél is bereikt en dat is geweldig."

In de wereld van gelijke kansen moeten we sneller stappen maken. Zoals in de tennissport. Daarom zijn wij hoofdsponsor van het ABN AMRO Open én oprichter van het ABN AMRO Open Wheelchair Tennis Tournament. Want dezelfde ambitie verdient hetzelfde podium.

Lees ook de andere interviews

‘Dezelfde ambitie verdient hetzelfde podium’

Na een glorieuze tenniscarrière op de baan zijn ze inmiddels jarenlang trotse toernooidirecteuren: Esther Vergeer en Richard Krajicek. Ze spreken over de ‘vanzelfsprekendheid’ om tennis - en rolstoeltennis volledig te integreren en natuurlijk over hoe het is om de wereldtop straks te mogen ontvangen in Rotterdam Ahoy. “We zijn altijd bezig met de vraag: ‘Waar kan het nóg beter?”

Het 'jaar van de doorbraak’ voor Egberink en Van de Zandschulp

Ze beleefden in 2021 allebei een doorbraak: tennisser Botic van de Zandschulp won in 2021 opeens van absolute wereldtoppers en denderde de top-100 van de wereld binnen. En rolstoeltennisser Tom Egberink won op de Paralympische Spelen in Tokio brons in het dubbelspel en zilver in de single. Op het ABN AMRO Open en het ABN AMRO Open Wheelchair Tennis Tournament hopen ze beide nieuwe mijlpalen te behalen.