Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

In 6 stappen meer inzicht in je inkomsten en uitgaven

Zo maak je een maandbegroting

Wil je overzicht over je vaste lasten, andere uitgaven en inkomsten? Zet alles op een rij in een maandbegroting en ontdek of je kunt besparen. In een paar stappen zie je hoe je er financieel voorstaat. Als je dit liever samen doet, staan we voor je klaar.

In 6 stappen inzicht in je financiële situatie

  1. Download of print de maandbegroting

    Met het maandoverzicht zet je jouw inkomsten en uitgaven van deze of volgende maand op een rij. Het geeft je snel inzicht voor de korte termijn. Je kunt het bestand openen, invullen en tussendoor opslaan. Ga je liever met pen en papier te werk? Dan kun je het bestand ook printen.

  2. Zet je inkomsten op een rij

    Maak een overzicht van je inkomsten per maand en vul deze in het maandoverzicht in. We hebben de verschillende soorten inkomsten daar op een rij gezet. Zoals:

    • salaris
    • uitkering
    • regelingen zoals toeslagen, kinderbijslag, alimentatie
    • voorlopige teruggaaf van de Belastingdienst

    Weet je niet precies wat je inkomsten zijn? Je ABN AMRO app kan je hierbij helpen. Bij Voorspellingen zie je de verwachte bij- en afschrijvingen voor de komende 30 dagen. Handig!

  3. Maak een overzicht van je vaste lasten

    Vaste lasten zijn uitgaven die regelmatig terugkomen. Vaak is het bedrag hetzelfde en heb je er een contract voor afgesloten. Ook de verschillende soorten vaste lasten vind je in de maandbegroting. Denk aan:

    • huur of hypotheek
    • energie
    • verzekeringen
    • abonnementen
    • leningen en afbetalingen

    Tip: vergeet niet dat je ook vaste lasten hebt die minder vaak voorkomen. Bijvoorbeeld 1 keer per 3 maanden, halfjaar of jaar. Denk aan gemeentelijke belastingen en lidmaatschapsgeld voor een (sport)vereniging. Reserveer hier elke maand alvast een bedrag voor.

    Je ABN AMRO app kan je hier ook bij helpen. De app geeft inzicht in je gemiddelde vaste lasten per maand. Wil je een abonnement opzeggen? Dit doe je nu makkelijk via de app.

  4. Zet je overige uitgaven op een rij

    Naast je vaste lasten heb je andere uitgaven, zoals boodschappen. Boodschappen doe je elke maand, maar de kosten zijn niet elke maand hetzelfde. Je kunt hiervoor wel een vast bedrag reserveren in je maandoverzicht. 

    Er zijn ook uitgaven die je niet per sé iedere maand doet. Maar waarvoor het toch handig is wat geld opzij te zetten. Zoals kleding en schoenen, de kapper en niet-vergoede ziektekosten.

    In het maandoverzicht vind je al dit soort uitgaven op een rij onder 'Overige uitgaven'. Vind je het lastig om een schatting te maken? Misschien helpt het om in je ABN AMRO app je transactiegeschiedenis te bekijken.

  5. Bepaal je spaardoelen

    Wil en kun je sparen? Vul dan je spaardoelen in en bepaal hoeveel je hiervoor per maand opzij wilt zetten.

  6. Bekijk je maandoverzicht en stuur bij

    Nu heb je een mooi overzicht van je uitgaven en inkomsten! Misschien zie je direct waar er meer geld naartoe gaat dan je wilt. Of waar je minder aan uitgeeft dan je dacht. Nu ga je keuzes maken voor de komende tijd. Waar wil je minder aan uitgeven? Wil je meer sparen?

    Als je wilt, kijken we graag samen naar je maandoverzicht. We onderzoeken bespaarkansen en kijken of je recht hebt op toeslagen. Dit is gratis en vrijblijvend.

Zet samen alles op een rij

Vul je het maandoverzicht liever samen in of heb je er vragen over? Neem dan vooral contact met ons op. We kijken graag gratis en vrijblijvend met je mee.

Veelgestelde vragen over het maandoverzicht

Er is geen kant-en-klaar antwoord, dit is waarschijnlijk voor iedereen net anders. Maar er zijn wel veel voorbeelden. Een daarvan is de 50/30/20-regel. Lees meer over de 50/30/20-regel in dit blog.

Je hebt het maandoverzicht ingevuld, maar wilt vast overzicht hebben op de lange termijn. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld de slimme functies van de ABN AMRO app gebruiken. Met deze functies krijg je steeds meer inzicht in je inkomsten en uitgaven. 

Je kunt er ook voor kiezen om een (online) huishoudboekje bij te houden. Deze zijn er in verschillende vormen en maten. We hebben zelf ook zo'n huishoudboekje, de Geldplanner. Je krijgt deze gratis als je in gesprek gaat met een van onze Financieel Gezond Coaches.

Je kijkt het beste naar voorbeelden van andere mensen of gezinnen die op je lijken. Iemand die bijvoorbeeld hetzelfde inkomen heeft en ook wel of juist geen kind(eren).

Het Nationaal Instituut voor budgetvoorlichting (Nibud) heeft daarvoor een handige tool: het Persoonlijk Budgetadvies. Hierin zie je hoeveel meer of minder andere mensen of gezinnen die op je lijken uitgeven aan bijvoorbeeld boodschappen. Vergelijk je uitgaven met anderen op de site van het Nibud.