Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man werkt op zijn laptop.

Conflict over werk en inkomen

Wat zijn uw rechten en wat kunt u zelf doen?

Bij ontslag of langdurige ziekte wilt u natuurlijk snel weten wat uw rechten zijn. Als er dan een conflict ontstaat, is het goed om een ABN AMRO Rechtsbijstandverzekering met een module Werk en Inkomen te hebben. U bent dan verzekerd van juridische bijstand bij bijvoorbeeld een conflict over de hoogte van uw ontslagvergoeding of tijdens uw arbeidsongeschiktheid. Hier geven we antwoord op wat er gebeurt in een aantal veel voorkomende situaties.

Kan ik zomaar ontslagen worden?

 

Contract voor bepaalde tijd

Welke rechten u heeft bij eventueel ontslag hangt voor een groot deel af van uw arbeidscontract. Heeft u een contract voor bepaalde tijd, dan eindigt dit contract automatisch na de afgesproken periode. Uw werkgever hoeft geen reden te geven waarom u geen nieuw contract aangeboden krijgt. Wel moet dit minimaal een maand van tevoren schriftelijk aan u worden meegedeeld. Na die tijd bent u werkloos en heeft u misschien recht op een WW-uitkering. Ook is uw werkgever verplicht u de zogenaamde wettelijke transitievergoeding te betalen.

Contract voor onbepaalde tijd

Heeft u een vast contract (contract voor onbepaalde tijd)? Dan kunt u niet zomaar ontslagen worden. Hiervoor moet altijd een goed onderbouwde reden zijn. Denk aan slecht presteren of de economische positie van uw werkgever. Uw werkgever moet uw ontslag bij een vast contract altijd kunnen onderbouwen. Bij slecht presteren moet u bijvoorbeeld de kans hebben gekregen om te verbeteren. Voor het ontslag moet daarom een verbetertraject gestart zijn. U kunt niet zomaar ontslagen worden als er ook andere mogelijkheden zijn, zoals een andere functie in het bedrijf.

 

Wat kan ik zelf doen bij een slechte werksfeer of kritiek op mijn werkzaamheden?

Blijf in gesprek

Vindt u dat de werksfeer slecht is en heeft dit invloed op uw werkzaamheden? Geef dit dan op tijd aan bij uw leidinggevende, HR-medewerker of vertrouwenspersoon. Juist door te blijven praten, komt u misschien wel tot een oplossing. Ervaart u medische klachten door de slechte werksfeer? Dan kunt u een afspraak maken bij de bedrijfsarts.

Maak afspraken

Als u met elkaar in gesprek bent, is het ook belangrijk om afspraken te maken. Geef daarbij aan wat u nodig heeft om uw werk goed te kunnen (blijven) doen. Dit geeft mogelijk handvatten om verder te gaan. Zorg dat deze afspraken vastgelegd worden in een verslag. Bespreek de voortgang regelmatig en zorg dat ook dit vastgelegd wordt in een verslag,

Blijf uw werk doen

In een verslechterde werksfeer kan het lastig zijn om uw motivatie (terug) te vinden. Toch kunt u het beste uw werk zo goed mogelijk blijven doen. Mocht het tot een rechtszaak komen, dan staat u een stuk sterker als u goed werknemerschap heeft getoond. Dat betekent dat u het werk heeft gedaan dat in uw functie wordt verwacht.

Controleer gespreksverslagen

Bij gesprekken tussen u en uw werkgever is het belangrijk dat er gespreksverslagen gemaakt worden. Controleer deze verslagen altijd goed en geef het schriftelijk aan als u het ergens niet mee eens bent.

Meer tips bij een conflict over werk en inkomen

Gaan u en uw werkgever in goed overleg uit elkaar? Dan moeten de afspraken die u daarbij maakt, worden vastgelegd. Dat heet een beëindigingsovereenkomst. Bekijk de checklist om te zien wat hier allemaal in moet staan. Bespreek de overeenkomst altijd met een jurist, voordat u tekent. Maak gebruik van uw rechtsbijstandverzekering. In de meeste gevallen heeft u na ontslag recht op een WW-uitkering. Deze gaat in nadat de wettelijke opzegtermijn zoals die van toepassing is op uw arbeidsovereenkomst, eindigt. Ook wordt er meestal afgesproken dat u recht heeft op een ontslagvergoeding.

Zegt uw werkgever het dienstverband op nadat hij of zij een ontslagvergunning van het UWV heeft gekregen? Dan moet uw werkgever rekening houden met de opzegtermijn en heeft u recht op de wettelijke transitievergoeding en een correcte eindafrekening. De proceduretijd bij het UWV mag in mindering worden gebracht, als er maar een maand overblijft. 

Ook de kantonrechter houdt bij ontbinding rekening met de opzegtermijn. Normaal gesproken kunt u na het einde van uw arbeidsovereenkomst aanspraak maken op een WW-uitkering. Ook heeft u meestal recht op de wettelijke transitievergoeding.

Uw werkgever zal een compleet dossier moeten voorleggen aan de kantonrechter bij uw ontslagaanvraag. In dit dossier horen ook verslagen van gesprekken tussen u en uw werkgever. U mag deze altijd inzien, net als de rest van uw personeelsdossier. U krijgt altijd de gelegenheid om schriftelijk bezwaar te maken en uw verhaal te doen bij de kantonrechter.

Wil uw werkgever u ontslaan omdat het slecht gaat met het bedrijf? Dan kunt u bij het UWV bezwaar maken tegen de ontslagaanvraag.

Als uw werkgever failliet gaat, houdt het bedrijf op te bestaan. Het salaris dat u nog tegoed heeft, kan dan niet meer worden uitbetaald. Dat is ontzettend vervelend, want u heeft recht op het geld waarvoor u heeft gewerkt. Gelukkig betaalt het UWV in dat geval uw salaris maximaal 13 weken uit. Ook zal het UWV uw vakantiegeld betalen en (een deel van) overige vorderingen zoals verlofdagen en pensioenpremie. Dit heet ‘uitkering wegens betalingsonmacht werkgever’.

Ziek zijn is nooit leuk, vooral niet als het langere tijd duurt. Wanneer u ziek wordt, moet uw werkgever zorgen voor een goed re-integratietraject. Een bedrijfsarts kijkt of u arbeidsongeschikt bent. En schat in hoelang uw herstel gaat duren en wat u nodig heeft om te herstellen. Samen met uw werkgever kijkt de bedrijfsarts of terugkeer in uw eigen functie mogelijk is. Eventueel gaat u (tijdelijk) werk doen dat beter bij uw situatie past. Uw werkgever houdt tijdens de hele periode van uw ziekte een re-integratieverslag bij. 

Is re-integratie bij uw eigen werkgever niet mogelijk? Dan zal uw werkgever ook buiten het eigen bedrijf moeten gaan kijken voor werkzaamheden waarmee u kunt re-integreren.

U heeft in het 1e jaar van uw ziekte recht op minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. Dit kan meer zijn als dit bijvoorbeeld in de CAO of arbeidsovereenkomst is vastgelegd. In het 2e jaar heeft u ook recht op minimaal 70% van uw loon, maar hoeft de werkgever het niet meer aan te vullen tot het minimumloon. Na 2 jaar stopt uw recht op loon. Als u dan nog steeds niet of minder kunt werken door ziekte, komt u mogelijk in aanmerking voor een WIA-uitkering. Oordeelt het UWV dat uw werkgever te weinig heeft gedaan aan de re-integratie? Dan kunnen uw recht op loon en de re-integratie met een periode van maximaal 52 weken worden verlengd.
Heeft u geen werk of bent u gedeeltelijk arbeidsongeschikt? Dan heeft u meestal recht op een WW-uitkering. Hiervoor moet u voldoen aan een aantal voorwaarden: 
  • U krijgt geen WIA-uitkering.
  • U bent verzekerd voor de WW. Meestal is dit het geval als u een dienstverband heeft bij een werkgever.
  • U verliest de helft of meer van uw werkuren per week. Het minimum hiervoor is een vermindering van 5 werkuren per week. Ook heeft u geen recht meer op loon. In het geval dat u langer dan 2 jaar arbeidsongeschikt bent, is niet vereist dat het dienstverband al (gedeeltelijk) is geëindigd. 
  • U bent beschikbaar om te werken. 
  • U heeft in de 36 weken die voorafgaan aan uw werkeloosheid minstens 26 weken gewerkt.
  • Uw werkeloosheid is niet uw schuld.
 

Zo werkt een rechtsbijstandverzekering

Met een rechtsbijstandverzekering bent u verzekerd voor juridische hulp bij een geschil. Een geschil kan onverwachts en altijd ontstaan. Zoals een meningsverschil met uw huisbaas, op de werkvloer of in het verkeer. U bent niet verzekerd bij juridische conflicten die zijn ontstaan vóór de ingangsdatum van de verzekering.

Valt uw juridische probleem niet onder de dekking van uw rechtsbijstandverzekering?  Of heeft u geen verzekering? Dan kunt u bij de juristen van ARAG terecht voor juridische hulp tegen een vaste prijs. Neem hiervoor contact met ARAG op via telefoonnummer 033 - 434 24 70. Dit nummer is op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.30 uur. Buiten kantoortijden is ARAG alleen voor dringende noodgevallen bereikbaar en wordt u doorverbonden naar de alarmcentrale van ARAG.