Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Natural Resources

New Energies

Onze relatiebankiers hebben diepgaande kennis van de sector New Energies. Wij willen u helpen uw ambities waar te maken.

We zetten onze jarenlange expertise en onze duurzaamheidstrategie optimaal in. Dat doen we samen met u. Zo vinden we de juiste financiële koers voor uw bedrijf en dragen we tegelijkertijd bij aan de energietransitie. We willen een toonaangevende bank zijn binnen de Europese energietransitie door met onze klanten in gesprek te gaan over duurzaamheid. We geven strategisch advies en daarbij maakt het niet uit of u net een begin hebt gemaakt met uw duurzaamheidstrategie of al de nodige stappen hebt gezet.

 

Ons dienstenaanbod

ABN AMRO New Energies levert in heel Europa financiële diensten en advies aan zakelijke klanten in de sectoren Basic Materials, Utilities, Renewable Energy, Energy Services, Alternative Fuels en Hydrogen. Naast het hoofdkantoor in Amsterdam heeft New Energies kantoren in Londen, Oslo, Frankfurt en Brussel.

Het New Energies team speelt een zeer actieve rol in de energietransitie en de overgang naar een meer circulaire economie. We hebben een actieve dialoog met bedrijven die de hoogste duurzaamheidsstandaarden hanteren en die actief bijdragen aan een betere wereld.

Het sectorteam Basic Materials richt zich op klanten die actief zijn op de grondstoffenmarkt (chemische stoffen, metalen & mineralen, bouwmateriaal) en die de economie verder willen verduurzamen.

Het sectorteam Utilities legt zich toe op een breed scala aan activiteiten, waaronder productie, gereguleerde nutsbedrijven, handel in energie, energiecontracten en ondersteunende diensten en activiteiten.

Het team Renewable Energy biedt services aan klanten in markten voor wind- en zonne-energie, elektrische voertuigen en de data-infrastructuur.

De sector Energy Services is van cruciaal belang als het gaat om het succesvol realiseren van doelstellingen rond de energietransitie. Daarom werken we samen met klanten die een breed scala aan energieservices aanbieden, zoals offshore-diensten, oplossingen voor de overgang naar hernieuwbare energie en opkomende energietechnologieën.

Het team Alternative Fuels zet in op de razendsnelle ontwikkelingen binnen de schone brandstoffen. We richten ons daarbij op klanten die actief zijn op het gebied van biobrandstoffen van de eerste generatie, biomassa uit afval en synthetische brandstoffen.

De vraag naar waterstof neemt wereldwijd toe en speelt een sleutelrol in de energietransitie. Bij ABN AMRO weten we dit. We bieden u een ervaren team professionals dat zich richt op samenwerking met bedrijven die zich bezighouden met alternatieven voor het verbruik van grijze waterstof, decarbonisatie van CO2-intensieve sectoren, energieopslag en stabiele energievoorziening.

Voor het sectorteam New Energies van ABN AMRO is de ontwikkeling van duurzame energiebronnen cruciaal om de energiemix te verduurzamen en de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te behalen. Als bank zien we het daarom als onze taak om onze expertise in alle onderdelen van de energiemix in te zetten. Zo kunnen we samen met onze klanten bijdragen aan de energietransitie.

ABN AMRO New Energies is goed gepositioneerd om u financieel te ondersteunen en te adviseren. We houden daarbij rekening met wereldwijde trends en ontwikkelingen in de circulaire economie en energietransitie. U kunt vertrouwen op onze jarenlange ervaring, vakkennis en gedrevenheid.

 

Klimaatstrategie

In december 2022 heeft ABN AMRO de inclusieve klimaatstrategie van de bank gepubliceerd en zich aangesloten bij Net Zero Banking Alliance.

Voor vijf sectoren hebben we tussentijdse doelen gesteld voor 2030: olie en gas, energieopwekking, scheepvaart, commercieel vastgoed en – onze grootste categorie leningen – hypotheken. De strategische keuze om ons te richten op Nederland en Noordwest-Europa heeft ons leningenportfolio in de CO2-intensieve sectoren energie, scheepvaart en grondstoffen al substantieel verkleind.

Het is onze ambitie een toonaangevende bank binnen de energietransitie te zijn. Daarbij ondersteunen we onze klanten bij de uitwerking van hun strategie rond CO2-reductie.

 

Olie en gas

We gaan voor een absolute vermindering van de blootstelling met 22% ten opzichte van 2021 tegen 2030. Dit sluit aan bij de verwachtingen die het Internationaal Energieagentschap heeft rond de overschakeling naar een energieneutraal energiesysteem, waarbij er in de komende jaren een sterke vermindering zal zijn in de levering van olie en gas.

Een aanzienlijk deel van deze vermindering is sinds 2021 al gerealiseerd door opnieuw goed naar de strategie te kijken waarmee we onze Europese klanten bedienen.

Ons ‘upstream’ klantenbestand in de olie- en gassector is voornamelijk gevestigd in de Noordzee. Deze bedrijven beschouwen we als essentieel om ons Europese energiesysteem veilig, betrouwbaar en betaalbaar te houden. We blijven met deze klanten samenwerken en ondersteunen hen bij het behalen van hun eigen (scope 1 en 2) doelstellingen voor CO2-reductie.

 

Energieopwekking

We groeien uiteindelijk toe naar de IEA NZE 2050 (1,5 graden) Global Power Generation Emissions Intensity Curve, wat betekent dat de streefwaarde van de portefeuille-uitstoot tegen 2030 188 kg CO2/MWh bedraagt.

In ons basisjaar 2021 lag de broeikasgasuitstoot van onze portefeuille op 18 kg CO2/MWh, ruim binnen onze tussentijdse doelstelling voor 2030. Dit biedt ons ruimte om te groeien en onze klanten te ondersteunen bij hun decarbonisatiestrategieën.

We verwachten dat de uitstoot van de energieopwekking tijdelijk kan toenemen door de energietransitie te ondersteunen. We zijn bereid dit op te vangen zolang dit de verduurzaming van de economie op de langere termijn ondersteunt.

Contact met Arthur van Dijk, Head of New Energies

icoon

Email

Heeft u een vraag?

Stuur een bericht naar Arthur van Dijk

Contact met Arthur van Dijk, Head of New Energies

icoon

Email

Heeft u een vraag?

Stuur een bericht naar Arthur van Dijk