Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Cyberaanval

Herken cyberaanvallen

Belagers kunnen op allerlei manieren systemen onder vuur nemen. Herken vormen van cyberaanvallen en wapen je hiertegen.

Privacy beschermen

Wees cybercriminelen een stap voor

Aanvallers kapen computers of andere apparaten die verbonden zijn met het internet tijdens een DDoS-aanval. Deze infecteren zij met malware wat schadelijke gevolgen kan hebben. Tref in vier stappen maatregelen om je onderneming te beschermen.

Voorkom een aanval met ransomware

Ransomware is kwaadaardige software. Criminelen gebruiken dit om computers of apparaten te blokkeren of versleutelen. Met neppe e-mails proberen zij in te breken op een netwerk. Leer in zes stappen wat je hiertegen kunt doen.

Stel een actieplan op tegen cybercrime

Een cyber response plan kan helpen te handelen bij online criminaliteit. Als internetcriminelen jouw bedrijf aanvallen, dan kun je meteen ingrijpen. Het plan helpt incidenten op te sporen, te reageren en schade te herstellen.

Beveilig je bedrijf tegen een cyberaanval

Cyberaanval kan tot schadeclaims leiden

Een cyberaanval kan een organisatie platleggen, maar het verhaal heeft soms ook een venijnig staartje. Hoe voorkom je schadeclaims en voldoe je aan alle eisen van de AVG?

Stappenplan: wat moet ik doen bij een datalek?

Een e-mail naar de verkeerde persoon, cybercrime of verlies van gegevens: elk bedrijf kan een datalek ervaren. Maar wat is een datalek? Wat moet je in zo’n situatie doen en bij wie meldt je dit?

Tips om je bedrijf te beveiligen tegen een ransomware-aanval

Ransomware is nu de grootste cyberdreiging voor het bedrijfsleven, aldus Europol. Weet jij hoe groot het risico is slachtoffer te worden van een ransomware-aanval?

icoon
Generatieve AI: het verschil tussen echt en nep

Podcast: Generatieve AI - het verschil tussen echt en nep

Deepfakes zijn vooral berucht om de schadelijke toepassingen, zoals identiteitsfraude en het verspreiden van nepnieuws. De ondernemer uit deze aflevering heeft zich gespecialiseerd in de detectie van deepfakes.

Webinars

Onze experts verzorgen regelmatig webinars over thema's als biodiversiteit, cybersecurity, duurzaamheid en social impact. Volg onze webinars. Blijf zo op de hoogte van actuele onderwerpen en ontwikkelingen uit verschillende sectoren.

Veelgestelde vragen

  • Stuur de e-mail altijd zo snel mogelijk door naar ons. Deskundige ABN AMRO-medewerkers onderzoeken de e-mails. Wij ontvangen dagelijks tientallen valse e-mails van onze klanten. Samen met andere banken en instanties verzamelen wij valse e-mails. Daardoor komen we sneller criminele sites op het spoor. En zo zorgen we ervoor dat deze sites offline gaan.
  • Een verdachte e-mail doorsturen

  • Verwijder de e-mail uit de mailbox en leeg de prullenbak van het mailprogramma.
  • Informeer de systeembeheerder van jouw organisatie. Vertel directe collega’s dat je een e-mail hebt ontvangen die mogelijk vals is. Zo wordt verdere schade binnen het bedrijf voorkomen.
  • Koppel de computer los van het netwerk als je op een onbetrouwbare link hebt geklikt. Doe dit ook wanneer je een schadelijke bijlage opent of jouw laptop vreemd gedrag vertoont. Heb je bankzaken online geregeld?

    Neem dan ook gelijk contact op met ons

  • Een valse website melden? Dat kan. Meld de site dan aan bij Phishing Initiative, die zorgt dat valse sites uit de lucht gaan zodat ze geen schade meer kunnen veroorzaken.

Je komt misschien op een website die eruitziet als een betrouwbare site. Maar de kans is groot dat het een site is van een cybercrimineel. Vul hier dus geen gegevens in.

Toch gegevens ingevuld? Let dan goed op. Iemand kan je bellen en zeggen van een bekend bedrijf te zijn. Deze persoon is dan een cybercrimineel. Als dit gebeurt, raak niet in paniek en maak zeker geen geld over. Doe dat ook niet als iemand belt en beweert te werken voor de bank. Maak geen geld over. Klik niet op links. Geef geen wachtwoorden als iemand je vraagt je rekening veilig te stellen.

Geef aan ons door dat je op de link heeft geklikt. Meld bij ons dat het om een verdachte e-mail of sms gaat. Hier kun je ons het bericht doorsturen en aangegeven op een link te hebben geklikt. Volg vervolgens de stappen die wij adviseren.

Meld fraude bij ons

Ransomware is kwaadaardige software. Cybercriminelen gebruik ransomware om computers en andere apparaten te gijzelen. Ze blokkeren die dan of versleutelen gegevens. Als je de computer weer wilt gebruiken of toegang tot je gegevens wilt, eisen criminelen vaak losgeld.

Lees meer over ransomware

Malware is kwaadaardige software. Die kan op allerlei manieren uw systeem bedreigen. Dat kan best onschuldig zijn. Maar ook ernstig. Ransomware is een vorm van malware. Cybercriminelen gijzelen uw systeem en blokkeren bijvoorbeeld gegevens. Ze eisen dan losgeld, voordat u weer toegang krijgt.

Lees meer over ransomware

Hoe werkt ransomwerk of gijzelsoftware? Hoe kun je het opmerken en wat kun je ertegen doen?

Lees meer over ransomware

Aanvallers zetten bij een DDoS-aanval veel computers in om vanaf verschillende locaties één server te bereiken. Die server ontvangt een overweldigende hoeveelheid data.

Zo voorkom je een DDoS-aanval

Criminelen blokkeren of versleutelen hiermee computers of andere apparaten.

Voorkom een aanval met ransomware

Meld je aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends