Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Carbon Equity maakt klimaatinvesteringen toegankelijk

Podcast De Innovatiegolf

‘Succesvol zijn? Zonder leefbare planeet heeft dat geen enkele zin.’ Met deze overtuiging richtte Jacqueline van den Ende in 2021 Carbon Equity op. Een platform dat vermogende particulieren toegang geeft tot investeren in klimaattechnologie, normaal alleen toegankelijk voor de superrijken. En met succes: in drie jaar tijd haalde het bedrijf al driehonderd miljoen euro op.

 

Beluister de podcast met Jacqueline van den Ende van Carbon Equity

Klik op de afspeelknop om de podcastaflevering 'Carbon Equity maakt klimaatinvesteringen toegankelijk' te beluisteren.

Als het aan Carbon Equity ligt, hoef je geen miljardair te zijn om in klimaatoplossingen te investeren. Het bedrijf verzamelt en bundelt kapitaal van particulieren, en investeert dat in fondsen die inzetten op klimaattechnologie en -infrastructuur. Zo krijg je al vanaf vijftigduizend euro – binnenkort zelfs vanaf twintigduizend – kansen die normaal alleen mensen met miljoenen krijgen.

In het kort

  • Carbon Equity geeft vermogende particulieren toegang tot klimaatinvesteringen die normaal alleen zijn weggelegd voor de rijkste één procent.
  • Door kapitaal te spreiden over honderden bedrijven, wordt het risico aanzienlijk lager.
  • Europa loopt voorop in klimaattechnologie, met sterke posities in duurzame brandstoffen, voedselinnovatie en watermanagement.
  • De energietransitie is volgens Van den Ende onomkeerbaar, zelfs bij politieke tegenwind. Dat komt door de economische voordelen en technologische vooruitgang.

Klimaatinvesteren is kassa

‘97 procent van alle bedrijven is niet beursgenoteerd,’ legt Van den Ende uit, ‘waaronder bijna alle klimaatinnovators. Normaal gesproken hebben alleen de allerrijksten toegang tot deze investeringen.’ Carbon Equity wil daar vernadering in brengen, door kapitaal van kleinere investeerders te bundelen. ‘We zijn eigenlijk een ETF voor niet-beursgenoteerde klimaatoplossingen’, verduidelijkt ze. ‘Met je investering stap je in een mandje met fondsen, die op hun beurt weer in honderden bedrijven investeren. Dat verlaagt je risico enorm.’ Het bedrijf heeft al negen fondsen opgezet met in totaal 1.200 investeerders – van topondernemers tot advocaten en consultants.

Europa voorop

Terwijl Europa op gebieden als kunstmatige intelligentie de boot heeft gemist, lopen we wat betreft klimaattechnologie wel degelijk voorop. Van den Ende noemt verschillende voorbeelden: ‘Op het gebied van duurzame brandstoffen zijn we veel verder, met bedrijven als Neste en SkyNRG. Wageningen University & Research is wereldwijd leider op het gebied van alternatieve eiwitten en ook in watermanagement zijn we in Europa extreem goed.’

Die voorsprong biedt niet alleen milieutechnische voordelen – ook economisch levert het ons heel wat op. ‘Met name als je ‘t hebt over energie-onafhankelijkheid, energieveiligheid en competitiviteit,’ stelt Van den Ende. ‘Europa heeft geen fossiele brandstoffen, dus moeten we inzetten op duurzame energie om onze energieprijzen laag te houden en minder afhankelijk te worden van het buitenland.’

Niet te stoppen

De terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis noemt Van den Ende een regelrechte ramp voor de strijd tegen klimaatverandering. Toch blijft ze optimistisch: ‘De energietransitie is niet meer te stoppen. Duurzame elektriciteit is nu al goedkoper dan fossiele brandstoffen,’ legt ze uit. ‘En dat verschil wordt alleen maar groter. Elke keer als het volume verdubbelt, dalen de kosten met twintig tot dertig procent.’ Ze wijst op China, waar tien procent van het BBP uit groene technologie komt en waar vijftig procent van de nieuw verkochte auto's elektrisch is. ‘Amerika schiet zichzelf in de voet door hun eigen groene industrieën om zeep te helpen.’

Missie trekt talent

Carbon Equity telt 35 medewerkers, met toptalenten in finance, sales, tech en compliance. ‘Op één vacature hadden we binnen een dag meer dan vijfhonderd sollicitaties,’ vertelt Van den Ende. Bedrijven met een missie hebben volgens haar een streepje voor als het om talent aantrekken gaat. ‘Je kunt toptalent binnenhalen tegen een lager salaris. En doordat mensen met een missie naar kantoor komen, is er een heel andere cultuur en drive.’

De ambities zijn groot: tien miljard euro investeringskapitaal ophalen binnen tien jaar en wereldwijd bekend zijn. ‘We willen dé partij worden voor iedereen die in klimaatoplossingen wil investeren.’ Uiteindelijk hoopt Van den Ende dat iedereen mee kan doen, wat je budget ook is: ‘Mijn droom is dat je straks bij elke bank kunt zeggen, ik wil elke maand honderd euro investeren in klimaattechnologie.’

 

Maak kennis met de gastspreker: Jacqueline van den Ende

Jacqueline van den Ende is medeoprichter en CEO van Carbon Equity. Het bedrijf heeft een duidelijke missie: geld van private investeerders beschikbaar maken voor nieuwe klimaattechnologieën. Bijvoorbeeld door particulieren te stimuleren om relatief lage bedragen te investeren in ‘s werelds beste klimaatventures en private equity-fondsen. Voordat ze Carbon Equity oprichtte, was ze partner bij Peak en werkte ze bij HAL Investments. Daarnaast heeft ze verschillende bedrijven helpen opbouwen vanaf de grond – waaronder De Kleine Consultant, het online vastgoedplatform Lamudi en de fintech scale-up TrueMoney. Jacqueline behaalde een master in International Economics and Business aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is columnist voor Quote en LinkedIn Top Voice op het vlak van duurzaamheid.

Jacqueline van den Ende, medeoprichter en CEO van Carbon Equity

De energietransitie is niet meer te stoppen. Die dendert door als een enorme sneltrein.

 

Podcast 'De Innovatiegolf'

Nederland is een tech- en ondernemersland. In de podcast ‘De Innovatiegolf’ komen ondernemers aan het woord die op een specifieke innovatiegolf zijn gesprongen. Waar leidt deze golf naartoe en wat betekenen de onderliggende technologische ontwikkelingen voor mens, maatschappij en planeet? En wat kunnen andere ondernemers doen om op diezelfde innovatiegolf mee te surfen? Ontdek het in de podcast ‘De Innovatiegolf’.

Bedrijf duurzaam laten groeien

Ook bezig met het verduurzamen van het bedrijf? Hier vind je volop advies, financiering, netwerken en kennis over de transitie naar een duurzamere economie. Onze experts denken graag mee met jouw duurzaamheidsuitdaging.

Ook interessant

Laatste publicaties TMT Cybersecurity Tech ondernemersverhalen

Meld je gratis aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends