Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Deep learning helpt kanker opsporen op scans

Deep learning helpt kanker opsporen op scans

Podcast De Innovatiegolf

Artsen hebben te maken met een hoge werkdruk en een grote hoeveelheid repetitief werk. Artificial Intelligence (AI) kan deze professionals een helpende hand bieden, zo bewijst de ondernemer in deze aflevering. Aidence ontwikkelde software om longkanker op scans te identificeren en helpt daarmee de kans op foute diagnoses te verkleinen.

 

Ondernemer Jeroen van Duffelen kwam “by accident” in de medische wereld terecht, toen hij startups hielp met de ontwikkeling van hun dienst. Van Duffelen zag hoe de toepassing van AI in de zorg voornamelijk in de onderzoeksfase bleef hangen en de meeste oplossingen het niet naar de markt redden. Voor een effectievere detectie van longkanker zag hij echter een heldere ‘business case’, en startte vanuit die visie Aidence .

Beluister de podcast met Jeroen van Duffelen van Aidence

Klik op de afspeelknop om de podcastaflevering 'Deep learning helpt kanker opsporen op scans' te beluisteren.

Subtiele signalen te midden van grote hoeveelheden scans

‘Deep learning’ is een AI-technologie die uitermate geschikt is voor het analyseren van ongestructureerde data, zoals beeldmateriaal. Het kan bijvoorbeeld gezichten herkennen of objecten benoemen op een foto. Ook voor de analyse van medische afbeeldingen is het geschikt, zoals CT-scans. Op basis van grote hoeveelheden scans trainde Aidence een AI-model waarmee longkanker in een vroege fase kan worden waargenomen. Dat is geen overbodige luxe, omdat radiologen vele scans per dag analyseren en aanwijzingen voor longkanker erg subtiel kunnen zijn.

Geen volledig autonome zorg op korte termijn

Van Duffelen gaat niet gemakkelijk mee in veelgehoorde voorspellingen waarin wordt uitgegaan van volledig autonome zorg op korte termijn. “Het zal nog een lange tijd duren voordat AI-oplossingen ook de meest zeldzame ziektes kunnen detecteren. Dat is voor menselijke artsen juist relatief simpel.” Voorlopig gaat de ondernemer dus uit van een combinatie tussen menselijke- en AI-skills.

In deze aflevering vertelt Van Duffelen verder over zijn nieuwe project na de verkoop van Aidence, en duikt het gezelschap in de dynamische wereld van ‘MedTech’. Ook Anja van Balen, sector banker Healthcare, schuift aan om haar perspectief te geven op personeelstekorten in de zorg, en de rol van AI om artsen juist menselijker en empathischer te maken.

 

Maak kennis met de gastspreker: Jeroen van Duffelen

Als softwareontwikkelaar kwam Jeroen van Duffelen min of meer per ongeluk in de gezondheidszorg terecht. Hij is medeoprichter van Aidence, een bedrijf dat AI-oplossingen ontwikkelde voor de detectie van longkanker. Na de verkoop van Aidence richtte hij Driftin Ventures op, een ‘venture studio’ waarvanuit hij meerdere technologiebedrijven start in de hoek van healthcare- en duurzaamheid.

Deep learning helpt kanker opsporen op scans
Jeroen van Duffelen, medeoprichter Aidence

Jeroen van Duffelen, medeoprichter Aidence

De toegevoegde waarde van AI zit voornamelijk in repetitieve taken.
 

Podcast 'De Innovatiegolf'

Nederland is een tech- en ondernemersland. In de podcast ‘De Innovatiegolf’ komen ondernemers aan het woord die op een specifieke innovatiegolf zijn gesprongen. Waar leidt deze golf naartoe en wat betekenen de onderliggende technologische ontwikkelingen voor mens, maatschappij en planeet? En wat kunnen andere ondernemers doen om op diezelfde innovatiegolf mee te surfen? Ontdek het in de podcast ‘De Innovatiegolf’.

Verhuisdoos wordt uitgepakt in een nieuw kantoor.

Voor de groeiende ondernemer

Als bevlogen ondernemer wilt u niets liever dan uw onderneming te laten bloeien. Wij kunnen u hierbij helpen met advies en tips zodat u zich volledig kan richten op de groei van uw bedrijf.

Meld je aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends