Nog vóór haar dertigste was Nadia Kadhim medeoprichter en CEO van Naq, een platform dat bedrijven helpt bij de naleving van wet- en regelgeving. De focus ligt op organisaties in de zorg: een sector waar compliance een cruciale rol speelt. In onze podcast De Innovatiegolf gaan we met haar in gesprek. We praten over ondernemerschap, innovaties in de zorg, de opkomst van AI én vrouwen in de techwereld.
Klik op de afspeelknop om de podcastaflevering 'Kant-en-klare compliance-oplossing voor medische innovators' te beluisteren.
Als er een sector met strenge wet- en regelgeving te maken heeft, dan is het de zorg. En dat is logisch: fouten kunnen direct invloed hebben op mensenlevens. Denk aan pacemakers die niet functioneren, medische systemen die uitvallen of patiëntgegevens die op straat komen te liggen. Naq helpt bedrijven in de medische sector om te voldoen aan alle relevante wetten, regels en normeringen – denk aan vereisten op het gebied van informatiebeveiliging en klinisch risicomanagement. Zo kunnen deze bedrijven hun producten eerder en veiliger aanbieden aan hun klanten.
Compliance is in de zorg ontzettend belangrijk, ziet David Bolscher – sectoreconoom Healthcare bij ABN AMRO. ‘De vraag naar zorg neemt toe, maar er zijn steeds minder mensen om die te leveren. Dat vraagt om innovaties en snelle ontwikkelingen. En die nemen weer risico’s met zich mee.’ Er zijn tal van voorbeelden waarbij het de afgelopen jaren misging. Zo werden in 2017 een half miljoen pacemakers in de Verenigde Staten teruggeroepen omdat de software niet veilig genoeg was. Afgelopen januari kwam aan het licht dat medische hartkastjes van Philips niet functioneerden vanwege fouten in de software. Daardoor konden hartgegevens niet meer worden gedeeld met de behandelend arts, en werd hartfalen soms niet op tijd herkend. Ofwel: mensenlevens hangen steeds meer af van of en hoe software functioneert.
Nadia Kadhim sprong in 2021 al op deze golf. ‘Ik werkte als privacyjurist, en kwam in contact met Chris Clinton – die destijds cybersecurity-engineer bij de NAVO was’, vertelt ze. ‘Hij had het idee om een cybersecurityplatform voor mkb’ers op te richten, en vroeg mij om aan te haken voor het AVG- en compliance-gedeelte. Ons idee was simpel: regels naleven is belangrijk, maar ook heel complex. Daarom wilden we een platform bouwen dat dit proces volledig zou automatiseren.’
Naq biedt efficiënte compliance-oplossingen, vooral aan bedrijven uit de medische sector. Ziekenhuizen en zorginstellingen, maar bijvoorbeeld ook leveranciers van medische tools of medicatie. ‘Als klanten een abonnement afsluiten, mogen ze van ons platform gebruikmaken’, legt Nadia uit. ‘Dat begeleidt ze langs de belangrijkste regelgeving. Zo zorgen we ervoor dat ze aan alle standaarden voldoen – denk aan ISO-normeringen. Het platform werkt samen met externe systemen, en scant ook de softwarecode van onze klanten. Daarnaast onderzoeken we hoe AI-algoritmes zijn opgebouwd, en of ze in lijn zijn met vereiste ethische standaarden. Tot slot bieden we bedrijven trainingsmodules waarmee ze zelf aan de slag kunnen.’
In eerste instantie moest Nadia als vrouw in de tech- en investeringswereld haar plek veroveren. Om in die beginfase serieus genomen te worden, paste ze zich aan. Bijvoorbeeld door haar stem te verlagen. ‘Maar authenticiteit is uiteindelijk de sleutel tot succes, heb ik ontdekt. Als je de juiste investeerders vindt, hoef je je niet aan te passen.’ Nadia hoeft zich gelukkig allang niet meer te bewijzen. In 2022 ontving ze een award voor Most Inspiring Woman in Cyber, en stond ze in 2023 op de Forbes 30 Under 30-lijst. In 2024 was ze een van de tien Women to Watch van ABN AMRO MeesPierson en juwelenmerk Choices by DL.
Naq loopt inmiddels als een trein: begin vorig jaar haalde het bedrijf € 3 miljoen aan groeigeld op. ‘We willen marktleider worden in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk’, zegt Nadia. ‘Daarna gaan we ons richten op bedrijven in finance en binnen defensie. Net als de zorg, zijn dit highly regulated sectoren – daar liggen onze kansen.’
Nadia Kadhim studeerde Public International Law met een focus op internationaal humanitair oorlogsrecht aan de Universiteit Leiden. Tijdens haar studie liep ze stage bij Unicef, daarna werkte ze een tijd als privacy- en bedrijfsjurist. Nu is ze CEO van Naq, dat ze in 2021 oprichtte samen met cybersecurity-engineer Chris Clinton. Naq is een geautomatiseerd compliance-platform, voornamelijk gericht op de medische sector. Het bedrijf helpt organisaties om aan security- en privacyregels te voldoen, en kwaliteits- en klinische risico’s te beheersen. In 2022 ontving Nadia de Most Inspiring Women in Cyber Award, én verscheen ze in 2023 op de Forbes 30 Under 30-lijst.
Regels naleven is belangrijk, maar ook heel complex. Daarom moest er een platform komen om het compliance-proces volledig te automatiseren.
Nederland is een tech- en ondernemersland. In de podcast ‘De Innovatiegolf’ komen ondernemers aan het woord die op een specifieke innovatiegolf zijn gesprongen. Waar leidt deze golf naartoe en wat betekenen de onderliggende technologische ontwikkelingen voor mens, maatschappij en planeet? En wat kunnen andere ondernemers doen om op diezelfde innovatiegolf mee te surfen? Ontdek het in de podcast ‘De Innovatiegolf’.
Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends