Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Wat is beleggen?

Stap 1

Beleggen is geld investeren voor in de toekomst, denk aan minimaal 5 jaar. Omdat je mogelijk vermogen wilt opbouwen voor je pensioen of huis bijvoorbeeld. Beleggen doe je via de beurs. Daar kun je bijvoorbeeld in ETF’s en fondsen beleggen, of aandelen en obligaties kopen. Belangrijk om te weten is dat je beleggingen (tijdelijk) minder waard kunnen worden. Beleggen kent risico's, je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

Waarom zou ik gaan beleggen?

Beleggen kan een mooie aanvulling vormen om vermogen op te bouwen. Door je vermogen voor lange tijd in beleggingsproducten te beleggen en veel geduld te hebben, vergroot je de kans op positief rendement. Beleggen doe je dan ook voor de lange termijn. Voordat je begint is het belangrijk om te weten of beleggen bij je past. Heb je genoeg geld over, naast je spaarbuffer? Met onze keuzehulp kun je alvast bekijken of beleggen iets voor jou is. 

Wat moet ik weten over beleggen?

  • Beleggen doe je enkel met geld dat je kunt missen
  • Houd een spaarbuffer achter de hand voor onvoorzienbare kosten
  • Sparen en beleggen kun je ook met elkaar combineren
  • Starten met beleggen kan al vanaf € 20

Welke kennis moet ik hebben?

Je hoeft geen expert te zijn om te kunnen beleggen. Elke dag wordt er nieuws over de beurs de wereld in geslingerd. Dat hoef je niet allemaal op de voet te volgen. Wel belangrijk is dat je weet met welk doel je wilt beleggen, hoe lang je wilt beleggen en welk bedrag je wilt én kunt inleggen. Kennis over de basis van beleggen helpt je om slimme keuzes te maken. Met het volgen van deze stappen ben je al goed bezig.

Wat zijn de risico’s van beleggen?

Je beleggingen kunnen (tijdelijk) minder waard worden. Dit hangt af van de prestaties van het bedrijf, de stemming op de beurzen en de economie. Er bestaat dus een kans dat je (een deel van) je inleg verliest. De meest bekende algemene risico’s zijn koersrisico, marktrisico, concentratierisico en kredietrisico. Maar er zijn nog meer risico’s waar je rekening mee moet houden.

Wat is het juiste moment om te beginnen met beleggen?

Niemand kan voorspellen of beleggingsproducten de komende tijd gaan stijgen of dalen. Het ideale instapmoment valt niet te plannen. In plaats van wachten, kun je ook op verschillende momenten beleggen. Een klein bedrag per maand of per jaar bijvoorbeeld. Dit noemen we periodiek beleggen. Je spreidt het risico dan over de tijd. Zo ben je beter bestand tegen de pieken en dalen van de beurs. In stap 3 leer je hier nog wat meer over.

Hoe lang ga ik beleggen?

Tijd werkt in je voordeel met beleggen. De grafiek van de MSCI Europe Index laat goed zien dat de beurs tot nu toe altijd weer is hersteld van koersdalingen. De eerste paar jaar kan je rendement best tegenvallen, maar op de lange termijn zien we vaak meer stijging dan daling. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Door zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen, beperk je de risico’s.

 

Koersverloop 01-01-2002 t/m 30-4-2024 MSCI Europe Net Total Return Index (in euro's, dividenden herbelegd). Bron: ABN AMRO Investment Centre

Waar kan ik in beleggen?

Bij beleggen denken de meeste mensen aan aandelen, waarbij je direct in een onderneming investeert. Maar er zijn heel wat meer producten waar je in kunt beleggen. Zoals en . Bij ETF’s wordt er een index gevolgd; je belegt in een mandje waar meerdere aandelen en/of obligaties inzitten. Je ontvangt een gemiddeld resultaat van alle producten in het mandje. Door te spreiden in bijvoorbeeld sectoren, regio’s en branches is het mogelijk om koersdalingen op te vangen.

Op naar de volgende stap

Je eerste stap is gezet! Als je gaat beleggen is het ook belangrijk om naar jezelf te kijken. In stap 2 ontdek je aan de hand van een aantal vragen wat voor type belegger jij bent.

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.