Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Past beleggen bij mij?

Stap 2

Hoe ga jij met geld om? Ben je het type dat gemakkelijk financiële keuzes maakt of twijfel je veel over je persoonlijke geldzaken? Hoe je met geld omgaat, vertelt veel over jou als belegger. In deze stap gaan we aan de hand van een aantal vragen ontdekken welk type belegger jij bent. Beleggen kent risico's, je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Waarom wil je gaan beleggen?

Wil je snel geld verdienen met beleggen? Dan moeten we je teleurstellen. Die kans is klein. Beleggen doe je echt voor de lange termijn. Want hoe langer je belegt, hoe kleiner het risico dat tegenvallende beleggingsresultaten ervoor kunnen zorgen dat je jouw beleggingsdoel niet haalt. De beurs kent namelijk goede en slechte jaren. Om voldoende van de goede jaren te profiteren, heb je geduld nodig.

Ben jij een actieve of een passieve belegger?

Ben je geïnteresseerd in beleggen? En ben je bereid om tijd te maken om het beursnieuws te volgen? Dan lijkt het erop dat je een actieve belegger zult zijn. Je beslist dan zelf in welke beleggingsinstrumenten je belegt. Interesseert beleggen jou niet zoveel of heb je geen idee waar je de tijd vandaan moet halen? Geen probleem. Dan neig je meer naar passief beleggen. We nemen het verschil tussen actief en passief beleggen met je door.

Actieve belegger Passieve belegger
Je bent bereid tijd en energie te stoppen in beleggen. Zo volg je graag het economische- en beursnieuws. Je bent liever niet te veel tijd kwijt aan beleggen. Het economische nieuws volg je slechts in grote lijnen.
Je ontwikkelt jouw eigen beleggingsstrategie. Je wilt beleggen, maar geeft het werk graag uit handen.
Je maakt zelf keuzes op de beurs en blijft op de hoogte van de ondernemingen en de fondsen waarin je belegt. Je laat de beleggingsexperts beslissen welke producten er in jouw portefeuille zitten.

Hoeveel risico past bij jou?

In de vorige stap zeiden we het al: beleggen doe je alleen met geld dat je kunt missen. Maar zelfs dan kan het spannend zijn om te zien dat je beleggingen in waarde dalen. Heb je op zo’n moment stalen zenuwen, of lig je ’s nachts wakker van een scherpe daling van je beleggingen? Het is goed om je dit van tevoren af te vragen. De kans op heftige koersschommelingen is namelijk hoger bij beleggingsinstrumenten met een hoog risico. En een goede nachtrust is ook belangrijk.

Wat is jouw doel?

Je kunt beter bepalen welke manier van beleggen bij jou past als je een helder doel voor ogen hebt. Denk daarom goed na over een concreet doel, naar welk bedrag je streeft en wanneer je het doel behaald wilt hebben. Bijvoorbeeld: “Extra pensioen van € 40.000 over 20 jaar”. Check ook of jouw doel realistisch is. In onze Toekomstshop helpen we je daar graag bij.

Op naar de volgende stap

Heb je een beeld gekregen van welk type belegger jij bent? Mooi! In stap 3 delen we de verschillende manieren waarop je de risico’s van beleggen kunt beperken.

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.