Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Zo kies je een beleggingsfonds

Tips om verschillende fondsen met elkaar te vergelijken

Hoe kies je een beleggingsfonds om in te beleggen? Dat hangt af van jouw persoonlijke doelen en de risico’s die je bereid bent te nemen. Lees verder om erachter te komen hoe je beleggingsfondsen met elkaar kunt vergelijken. Wil je direct het aanbod van beleggingsfondsen bekijken? Ga dan naar de Fondsselector.

Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vergelijk fondsen in de Fondsselector

Met onze Fondsselector kun je beleggingsfondsen selecteren op basis van kenmerken die jou aanspreken. Je kunt je zoekopdracht verfijnen, bijvoorbeeld als je alleen duurzame fondsen wilt selecteren of als je een fonds wilt dat alleen belegt in aandelen, in obligaties of een mix daarvan.

Vergelijk de risico’s

De belangrijkste informatie over een beleggingsfonds staat in het Essentiële-informatiedocument, of kortweg Eid. Daarin zie je ook een risicobalk. Hiermee zie je in één oogopslag hoe hoog het risico van het beleggingsfonds is op een schaal van 1 (laagste risico) tot 7 (hoogste risico). Dit document vind je als je in de Fondsselector een fonds aanklikt en vervolgens onder het kopje Beschikbare documenten klikt op PRIIP KID.

Veelgestelde vragen

Het grootste deel van de beleggingsfondsen waarin je kunt beleggen bij ABN AMRO, zijn niet-complexe beleggingsfondsen. Deze fondsen vallen in de Europese regelgeving onder icbe’s (instellingen voor Collectieve Belegging in Effecten). Ze moeten voldoen aan specifieke regels om jou als belegger te beschermen en staan onder toezicht van lokale toezichthouders. Een icbe is een type beleggingsfonds dat je altijd de mogelijkheid biedt om in te stappen of uit te stappen (open-end).

Er is ook een minder gebruikelijke categorie, namelijk complexe beleggingsfondsen. In de financiële wereld worden deze fondsen ook wel AIF's genoemd (Alternative Investment Funds). Deze fondsen vallen niet onder de icbe-regelgeving en hebben meer vrijheid in hun beleggingskeuzes. Ze kunnen niet alleen beleggen in aandelen en obligaties, maar ook in grondstoffen, impactbeleggingen zoals microfinancieringen, direct onroerend goed en private equity.

Lees meer over complexe beleggingsfondsen >

Het verschil tussen open-end en closed-end beleggingsfondsen heeft te maken met hoe deze fondsen nieuwe participaties (stukjes van het fonds) uitgeven. Dit verschil beïnvloedt hoe de prijs van het fonds wordt bepaald en hoe makkelijk je kunt in- of uitstappen.

  • Bij een open-end beleggingsfonds kan de fondsbeheerder op elk moment nieuwe participaties (stukjes van het fonds) uitgeven en innemen. Dit betekent dat je altijd kunt kopen of verkopen wanneer je wilt. De fondsbeheerder bepaalt de prijs niet op basis van vraag en aanbod, maar vooral op basis van de waarde van de onderliggende beleggingen en andere bezittingen (activa) van het fonds. Deze waarde noemen we de intrinsieke waarde. De kans op sterke prijsschommelingen is bij een open-end beleggingsfonds daarom veel kleiner dan bij een closed-end beleggingsfonds. De meeste beleggingsfondsen waarin je kunt beleggen bij ABN AMRO zijn open-end beleggingsfondsen.
  • Bij een closed-end beleggingsfonds staat het aantal participaties dat het fonds kan uitgeven vast. Je kunt hier alleen participaties kopen van iemand die zijn of haar participaties aanbiedt. De prijs van het beleggingsfonds kan daardoor sterk reageren op vraag en aanbod. Willen bijvoorbeeld veel beleggers het beleggingsfonds kopen, dan is de vraag veel groter dan het aanbod. Daardoor kan de prijs van het beleggingsfonds sterk stijgen. Willen beleggers het beleggingsfonds massaal verkopen, dan is het aanbod veel groter dan de vraag. Dan kan de prijs weer sterk dalen. Bij een closed-end beleggingsfonds bestaat dus de kans dat je het fonds niet kunt kopen of verkopen op het moment en tegen de prijs die je wilt. Vooral in een negatieve markt kan dit een nadeel zijn.

De meeste beleggingsfondsen waarin je kunt beleggen bij ABN AMRO zijn actieve beleggingsfondsen. Een fondsbeheerder van een actief beleggingsfonds kiest volgens een bepaalde strategie de beleggingen en probeert daarmee een hoger rendement te halen dan dat van de vergelijkende index (de benchmark).

Een Exchange Traded Fund (ETF) is meestal een passief beleggingsfonds. Dit betekent dat de fondsbeheerder van de ETF alleen de benchmark volgt en dus hetzelfde of bijna hetzelfde rendement wil halen als dat van de benchmark.

Lees meer over ETF's >

Met onze Fondsselector kun je beleggingsfondsen selecteren op basis van kenmerken die jou aanspreken. Je kunt onder meer selecteren op:

  • Een lage of hogere duurzaamheidsscore
  • Vermogenscategorie: o.a. aandelen, obligaties en mixfondsen
  • Regio, zoals Europa, Noord-Amerika en Azië-Australië
  • Thema/sector, zoals Consumptiegoederen, Gezondheidszorg, Onroerend goed, Klimaat & Milieu en Technologie
  • Beleggingsstijl: Groei, Inkomen, Waarde, Large Caps, Mid Caps en Small Caps
  • Actief of passief
  • Wel of niet dividend uitkerend

Vergelijk fondsen met onze Fondsselector >

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Meer dan 200 beleggingsfondsen

Keuze uit divers aanbod

Geen transactiekosten

Komt je er niet uit?

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.

Vragen? We helpen graag.

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.