Als je gemakkelijk wilt beleggen in verschillende aandelen en/of obligaties, kun je kiezen voor een beleggingsfonds. In zo'n fonds wordt het geld van meerdere deelnemers door een fondsbeheerder belegd. Een beleggingsfonds bestaat uit een mix van beleggingsproducten en daardoor kan beleggen in fondsen een handige manier zijn om je risico te spreiden. Lees hier alle ins en outs over beleggingsfondsen.
Beleggen kent risico's. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Bij een beleggingsfonds beleg je jouw geld samen met dat van veel andere mensen. Je koopt een klein deel van het fonds, een participatie. Met een relatief klein bedrag krijg je toegang tot een breed scala aan beleggingen, zoals aandelen en obligaties. Dit helpt om risico's te spreiden en je kansen op rendement te vergroten. De fondsbeheerder kiest de beleggingen en volgt de markt voor jou, zodat je zelf niet alles hoeft bij te houden. Houd wel rekening met beheerkosten en andere mogelijke kosten.
Voor het kopen en verkopen van beleggingsfondsen uit het basisassortiment betaal je geen transactiekosten. Er zijn wel servicekosten en productkosten.
Bij ABN AMRO kun je kiezen uit honderden beleggingsfondsen die in diverse regio’s en sectoren beleggen. In het basisassortiment vind je al ruim 200 beleggingsfondsen.
Maak zelfstandig keuzes met hulp van onze tools en opinies. Of leer meer over beleggen met behulp van dit handige stappenplan.
Je kunt op elk moment een order opgeven om een beleggingsfonds te kopen of verkopen. Dit kan via Internet Bankieren of Mobiel Bankieren. Houd er wel rekening mee dat elk fonds een vast afslagmoment heeft op beursdagen. Een order die je vóór het afslagmoment doet, wordt diezelfde dag aan de fondsbeheerder doorgegeven; een order na het afslagmoment schuift door naar de volgende beursdag.
De kosten van een beleggingsfonds beïnvloeden het rendement. Het is daarom belangrijk dat je weet welke kosten het fonds in rekening brengt. Deze informatie vind je in het Essentiële-informatiedocument (Eid). Elk fonds rekent kosten voor het beheer ervan, zoals beheerkosten, administratiekosten en transactiekosten:
Alle kosten (lopende kosten en transactiekosten) zijn verwerkt in de prijs van het beleggingsfonds en worden door het fonds zelf bepaald. Daarnaast kan het zijn dat je transactiekosten aan je bank of broker moet betalen als je een beleggingsfonds koopt of verkoopt.
Bekijk onze tarievenkaart Zelf Beleggen Basis en tarievenkaart Zelf Beleggen Plus voor een totaalbeeld van alle kosten.
Om beleggingsfondsen te kunnen kopen en verkopen, heb je een Zelf Beleggen Basis- of Zelf Beleggen Plus-rekening nodig. Je kunt de beleggingsvormen hier vergelijken. Of lees alle informatie over het assortiment, de kosten en andere voorwaarden op de pagina van Zelf Beleggen Basis of Zelf Beleggen Plus.
De beleggingsfondsen uit het basisassortiment vind je gemakkelijk in de Fondsselector. Onder Beleggingsvorm vink je Zelf Beleggen Basis aan en onder Fondsen/ETF’s vink je Fondsen aan.
Sommige beleggingsfondsen zijn gespecialiseerd in specifieke thema’s. Denk bijvoorbeeld aan gezondheidszorg, technologie of energietransitie. Een belangrijke reden om thema’s in je portefeuille op te nemen is dat je hiermee inspeelt op specifieke ontwikkelingen in de maatschappij en economie. Als je interesse hebt in een bepaald thema, vind je met themabeleggen bij ABN AMRO gemakkelijker beleggingsproducten die voor jou interessant kunnen zijn.
Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven . Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn. Wij adviseren je alleen te beleggen in beleggingsproducten die aansluiten bij jouw kennis en ervaring.
Met Zelf Beleggen maak je zelf keuzes, zonder advies van ons. Ken je de risico’s van beleggen? Dan kun je beter bepalen of je die risico’s wilt lopen en kom je niet voor verrassingen te staan. We hebben de meest voorkomende risico’s voor je op een rij gezet.
Bekijk de voorwaarden van beleggen.
Je kunt altijd stoppen met Zelf Beleggen. Je kunt schriftelijk opzeggen of online laten weten dat wij de rekening moeten opheffen.
Vind je het lastig om een keuze te maken? Ontdek via de keuzehulptool welke manier van beleggen het best bij jou past.
Vind je het lastig om een keuze te maken? Ontdek via de keuzehulptool welke manier van beleggen het best bij jou past.
Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.
Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.