Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beleggen in gestructureerde producten

Gestructureerde producten zijn beleggingsproducten die uit een combinatie van verschillende beleggingsproducten bestaan. Bijvoorbeeld een gestructureerd product dat een optie combineert met een obligatieaandeel of index.

 

We onderscheiden: 

  • Beleggingsproducten met voorwaardelijke bescherming zoals Memory Coupon Notes, en Autocallable Notes (uitleg verderop op deze pagina); 
  • Beleggingsproducten met kans op extra rendement zoals Participatie Certificaten en Double Up Certificaten (uitleg verderop op deze pagina); 
  • Beleggingsproducten als alternatief om in grondstoffen te beleggen zoals de Exchange Traded Commodity Certificaten (uitleg verderop op deze pagina)
  • Kapitaalbeschermingsproducten zoals FIX-Plus Notes 
  • Hefboomproducten
  • Autocallable Notes

Een Autocallable Note (ACN) is een gestructureerd beleggingsproduct dat bestaat uit een obligatie- en een optiecomponent. De terugbetaling van de hoofdsom en de uitkering van de coupon hangen af van de koersontwikkeling van een onderliggende waarde.

Hoewel ACN’s een vaste einddatum hebben, kunnen ze tijdens de looptijd worden beëindigd. Op vooraf vastgestelde observatiemomenten kan jouw ACN eerder worden afgelost en krijg je de hoofdsom terug. Ook wordt op deze momenten bepaald of de coupon wordt uitbetaald.

De hoofdsom van de ACN heeft een voorwaardelijke bescherming. Dit betekent dat je de hele hoofdsom krijgt op de einddatum, zolang het beschermingsniveau niet is doorbroken. Bij verkoop van de ACN voor de einddatum geldt deze bescherming niet. Als de onderliggende waarde op een of meer observatiemomenten onder het beschermingsniveau noteert, vervalt de bescherming en hangt de uitkering op de einddatum af van de koers van de onderliggende waarde op de laatste observatiedatum. Je loopt dan volledig risico op je inleg.

Meer informatie over de kenmerken en de risico's vind je in de productbrochure Informatiewijzer Autocallable Note . Overige informatie vind je in de Q&A Autocallable Note .

  • Memory Coupon Notes

Een Memory Coupon Note (MCN) is een gestructureerd beleggingsproduct met een obligatie- en een optiecomponent. Het rendement is afhankelijk van de koersontwikkeling van een onderliggende waarde. De MCN betaalt een coupon uit wanneer de onderliggende waarde op bepaalde observatiemomenten op of boven een bepaald niveau (de coupon barrier) noteert.

Uniek aan de MCN is het memory-effect, waardoor een gemiste coupon op een volgende observatiedatum alsnog kan worden uitbetaald. De hoofdsom van de MCN heeft een voorwaardelijke bescherming. Dit betekent dat je de hele hoofdsom krijgt, zolang het beschermingsniveau niet is doorbroken. Als de onderliggende waarde op een of meer observatiemomenten onder het beschermingsniveau noteert, vervalt de bescherming. In dat geval is de uitkering op de einddatum afhankelijk van de koers van de onderliggende waarde op de laatste observatiedatum en loop je volledig risico op je inleg.

Meer informatie over de kenmerken en de risico's vind je in de productbrochure  Informatiewijzer Memory Coupon Note . Overige informatie vind je in de Q&A Memory Coupon Note .

  • Participatie Certificaten

Een Participatie Certificaat is een gestructureerd product waarbij het rendement afhankelijk is van de koersontwikkeling van de onderliggende waarde. Staat de koers van de onderliggende waarde op de einddatum hoger dan de startkoers? Dan zorgt de participatiegraad ervoor dat de koerswinst met een vooraf bepaald percentage verhoogd wordt. Het Participatie Certificaat is een alternatief voor een directe belegging in de onderliggende waarde, met kans op extra rendement. Staat de koers van de onderliggende waarde op de einddatum onder de startkoers? Dan lijd je verlies op je inleg. Anders dan bij beleggen in de onderliggende waarde zelf, stopt het Participatie Certificaat dus op de einddatum en heb je daarna geen mogelijkheid meer om te wachten op een mogelijk herstel. 

Hoe dit werkt, leggen we je graag uit in de productbrochure Informatiewijzer Participatie Certificaat . Meer informatie vind je in de Q&A Participatie Certificaat

  • Double Up Certificaten

Een Double Up Certificaat is eveneens een gestructureerd product waarbij het rendement afhankelijk is van de koersontwikkeling van de onderliggende waarde. Staat de koers van de onderliggende waarde op de einddatum hoger dan de startkoers? Dan zorgt de participatiegraad van 200% ervoor dat die stijging verdubbeld wordt. Dit ‘double up’-effect geldt alleen voor een stijging tot en met een vooraf bepaald plafond. Boven dit plafond deel je niet meer mee in verdere stijgingen. Het Double Up Certificaat is een alternatief voor een directe belegging in de onderliggende waarde, met kans op extra rendement. Staat de koers van de onderliggende waarde op de einddatum lager dan de startkoers? Dan lijd je verlies op je inleg. Anders dan bij beleggen in de onderliggende waarde zelf, stopt het Double Up Certificaat dus op de einddatum en heb je daarna geen mogelijkheid meer om te wachten op een mogelijk herstel.

Hoe dit werkt, leggen we je graag uit in de productbrochure Informatiewijzer Double Up Certificaat . Meer informatie vind je in de Q&A Double Up Certificaat .

  • Exchange Traded Commodity (ETC) Certificaten

Een Exchange Traded Commodity (ETC) is een gestructureerd product waarbij het rendement afhankelijk is van de koersontwikkeling van een grondstof, zoals een edelmetaal. Het is een alternatief voor directe belegging in grondstoffen, wat voor particuliere beleggers vaak moeilijk is. Met een ETC is toegang tot deze markten eenvoudiger. Een ETC biedt kans op rendement als de koers van de grondstof stijgt. Het risico op verlies is gelijk aan dat van een directe belegging in de grondstof.

Een ETC wordt meestal uitgegeven als een Special Purpose Vehicle (SPV), een speciaal opgerichte vennootschap. Het belangrijkste bezit van zo'n vennootschap is de onderliggende grondstof. Als de financiële instelling die de SPV beheert zijn verplichtingen niet nakomt, heb je als houder van een ETC recht op een evenredig deel van de opbrengsten van de verkoop van die grondstoffen, minus kosten.

 

Beleggen in gestructureerde producten bij ABN AMRO

Beleg je zelfstandig bij ABN AMRO? Dan kun je alleen met de beleggingsvorm Zelf Beleggen Plus in gestructureerde producten beleggen. Je kunt gestructureerde producten kopen en verkopen met de ABN AMRO app, Internet Bankieren of Mijn Dealingroom.

Voordat je bij ABN AMRO kunt beleggen in gestructureerde producten, vragen wij je eerst om hier een kennisexamen over te maken. Dat examen doe je via Internet Bankieren, en je krijgt daar een uitnodiging voor als je Zelf Beleggen Plus bij ons aanvraagt. Slaag je voor dit examen, dan heb je voldoende kennis om in gestructureerde producten te mogen beleggen. Slaag je niet? Dan past beleggen in gestructureerde producten mogelijk niet bij jou. Je kunt dan geen orders in gestructureerde producten opgeven.

Lees de productinformatie voordat je orders opgeeft

Elk gestructureerd product heeft zijn eigen productinformatie. Lees deze voordat je besluit te beleggen. Je vindt de productinformatie in:

  • het prospectus: de bron van de productinformatie en leidend bij mogelijke verschillen tussen de andere productinformatie 
  • het Essentiële-informatie document (Eid): verplichte informatie voor 'verpakte' beleggingsproducten 
  • de productinformatie van de uitgevende instelling, zoals een 'termsheet'

Daarnaast biedt ABN AMRO algemene productbrochures voor beleggingsproducten met voorwaardelijke bescherming, kans op extra rendement, kapitaalbescherming en hefboomproducten. Deze brochures informeren je over de belangrijkste kenmerken, voordelen, nadelen, geschiktheid, verhandelbaarheid en risico’s, zodat je kunt bepalen of beleggen in deze producten bij je past. Om je begrip van de werking en risico's te toetsen, moet je slagen voor een kennisexamen voordat je kooporders kunt opgeven. 

Risico's van gestructureerde producten

Gestructureerde producten kennen verschillende risico's. Ze hebben een beperkte looptijd. Hierdoor kun je bij een slechte markt meestal niet wachten op herstel, in tegenstelling tot een gespreide aandelenportefeuille. De risico's hangen af van de kenmerken van het product, zoals de mate van bescherming en het gebruik van een hefboom. Een hefboom kan extra rendement opleveren, maar ook grotere verliezen. Zorg dat je de risico's kent voordat je belegt. Deze staan beschreven in de productinformatie. Mogelijke risico's zijn:

  • Bail-in risico 
  • Koersrisico
  • Kredietrisico of tegenpartijrisico
  • Valutarisico

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.