Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beleggen in warrants

Warrants kopen komt sterk overeen met het kopen van opties. Het grote verschil met opties: een optie is een standaard contract en een warrant is een maatwerkcontract. Net als een optie kent een warrant een hefboomwerking: met een relatief klein bedrag kun je veel verdienen of verliezen.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

 

Koop je een warrant, dan krijg je het recht om in de uitoefenperiode een vooraf bepaalde hoeveelheid van een onderliggende waarde te kopen (call-warrant) of te verkopen (put-warrant), tegen een vooraf bepaalde prijs. Bij de meeste warrants is de onderliggende waarde een aantal aandelen, maar het kan bijvoorbeeld ook uit valuta of grondstoffen bestaan.

Wat je moet weten over warrants

  • Opties worden uitgegeven via de optiebeurs. Warrants worden direct uitgegeven door ondernemingen en financiële instellingen.
  • Warrants zijn maatwerkcontracten en zijn minder makkelijk te verhandelen dan aandelen en ook minder makkelijk dan de standaardcontracten van opties.
  • De uitgever van de warrant bepaalt de contractgrootte, de uitoefenprijs en de looptijd. Bij opties is de contractgrootte voor alle opties hetzelfde. Voor aandelenopties is dat bijvoorbeeld standaard 100 aandelen. 
  • Bij een warrant is er maar één uitoefenprijs en één looptijd. Bij opties zijn er per onderliggende waarde verschillende optieseries met verschillende uitoefenprijzen en looptijden. De optiebeurs brengt met vaste regelmaat nieuwe optieseries uit, zolang de onderliggende waarde aan bepaalde voorwaarden voldoet.  
  • Warrants kun je alleen kopen, niet schrijven. Opties kun je kopen en schrijven.
  • De looptijd van een warrant is over het algemeen wat langer dan van opties, meestal is de looptijd een aantal jaar.

Bij opties en warrants is het belangrijk om te kijken naar de prijs van de onderliggende waarde:

  • Koop je een call-warrant en stijgt de prijs van de onderliggende waarde tot boven de uitoefenprijs? Dan kan het voor jou aantrekkelijk zijn je warrant uit te oefenen en de onderliggende waarde tegen de uitoefenprijs af te nemen. Of als je de aandelen niet wilt hebben, kun je de warrant met winst verkopen.
  • Koop je een put-warrant en daalt de prijs van de onderliggende waarde tot onder de uitoefenprijs? Dan kan het voor jou aantrekkelijk zijn je warrant uit te oefenen en de onderliggende waarde tegen de uitoefenprijs te leveren. Natuurlijk kun je dat alleen doen als je de onderliggende waarde ook werkelijk in je beleggingsportefeuille hebt. Heb je de onderliggende waarde niet, dan kun je de warrant verkopen.
  • Doet de prijs van de onderliggende waarde niet wat je had verwacht en komt deze niet in de buurt van de onderliggende waarde, dan loopt je warrant op de einddatum waardeloos af. Je kunt dus je hele belegging in de warrant verliezen, dat is je maximale verlies. Je kunt natuurlijk je warrant ook eerder tijdens de uitoefenperiode proberen te verkopen, om het verlies te beperken. Want als je in dit geval de warrant voor de einddatum verkoopt, heb je minder verlies dan wanneer de warrant waardeloos afloopt. 

Ook warrants werken met een hefboom. Een hefboom zorgt ervoor dat de winst of verlies die je kunt maken, in procenten uitgedrukt hoger is dan de winst of verlies die je kunt maken als je direct zou beleggen in de onderliggende waarde. Je hoeft namelijk een kleiner bedrag te beleggen, terwijl je kansen op winst gelijk zijn. Door de hefboom heb je dus meer voordeel van een koersbeweging van de onderliggende waarde, dan als je daarin direct zou beleggen.

Maar de andere kant geldt ook: bij een voor jou verkeerde koersbeweging van de onderliggende waarde verlies je ook meer dan bij een directe belegging in de onderliggende waarde.

Beleggen in warrants is risicovol, je kunt je hele inleg verliezen.

 

Beleggen in warrants bij ABN AMRO

Als je zelfstandig belegt bij ABN AMRO, kun je alleen met de beleggingsvorm Zelf Beleggen Plus in warrants beleggen. Je kunt warrants kopen en verkopen met de ABN AMRO app, Internet Bankieren of Mijn Dealingroom.

Voordat je bij ABN AMRO kunt beleggen in warrants, vragen wij je eerst om hier  een kennisexamen over te maken. Slaag je voor het examen, dan heb je voldoende kennis om in warrants te mogen beleggen. Slaag je niet? Dan past beleggen in warrants mogelijk niet bij je. Je kunt dan geen orders in warrants opgeven.

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.