Reserveringsruimte is hetzelfde als jaarruimte, maar dan van voorgaande jaren. Om reserveringsruimte te begrijpen, is het daarom ook belangrijk om te weten wat jaarruimte is.
Reserveringsruimte is je jaarruimte, maar dan van de voorgaande jaren. Jaarruimte is het maximale bedrag dat je per jaar met belastingvoordeel mag sparen en beleggen voor je pensioen. Heb je je jaarruimte in een van de voorgaande 10 jaren niet benut? Dan kun je dat met terugwerkende kracht alsnog doen, maar dan noemen we het reserveringsruimte.
Met reserveringsruimte kun je de niet-gebruikte jaarruimte van de afgelopen 10 jaren met terugwerkende kracht alsnog benutten. Wist je dat je geen vermogensbelasting betaalt over je opgebouwde vermogen in de Pensioenaanvulling? Bovendien is de inleg binnen je reserveringsruimte aftrekbaar bij je aangifte inkomensbelasting. Net zoals bij de jaarruimte, zit er ook een maximum aan de reserveringsruimte.
Tip: gebruik bij reserveringsruimte pensioen altijd eerst het oudste jaar. Dat vervalt namelijk als eerste.
Om te achterhalen of je een pensioentekort hebt, hebben we een stappenplan voor je opgesteld. Wanneer je de stappen doorloopt, krijg je inzicht in je pensioen en weet je hoeveel je jaarlijks opzij mag zetten voor je aanvullende pensioen. Doorloop de stappen en controleer of je later genoeg inkomen hebt.
Goed om te weten: met het ingaan van de Wet toekomst pensioenen is de reserveringsruimte met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 gewijzigd van 7 naar 10 jaar. Dit betekent dat over de afgelopen 10 jaar de jaarruimte mag worden benut.
De ingewikkelde berekening van het plafond voor de reserveringsruimte is vervangen door een absoluut maximum van € 42.108.
Je jaarruimte geeft het maximale bedrag aan dat je mag inleggen op een pensioenproduct (pensioensparen en/of pensioenbeleggen). Zorg ervoor dat je dit bedrag niet overschrijdt, anders is het teveel ingelegde bedrag niet aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Als je meer dan je jaarruimte hebt gestort, mogen wij de teveel gestorte bedragen niet terugstorten zonder toestemming van de Belastingdienst. Bereken daarom altijd vóórdat je inlegt op je pensioenrekening hoeveel jaar- of reserveringsruimte je hebt.
Heb je vorig jaar niet genoeg pensioen opgebouwd, heeft je werkgever geen collectieve pensioenregeling of ben je ondernemer? Dan is het goed om zelf voor aanvullend pensioen te sparen of beleggen zodat je later genoeg inkomen hebt. Er zijn een aantal mogelijkheden waarmee je geld opzij kunt leggen voor je pensioen:
Pensioensparen
Met pensioensparen, ook wel banksparen, leg je met belastingvoordeel geld in op een geblokkeerde rekening. Dat is anders dan sparen op een gewone spaarrekening, waarbij je geld wel vrij opneembaar is. Maar dan wel zonder de belastingvoordelen. Daarbovenop is het gespaarde bedrag op een pensioenspaarrekening vrijgesteld van belasting in box 3.
Pensioenbeleggen
Pensioenbeleggen is hetzelfde als pensioensparen, maar het ingelegde vermogen wordt belegd in plaats van dat je rente ontvangt. Met pensioenbeleggen kun je ook gebruikmaken van belastingvoordeel. Ook betaal je geen belasting over het opgebouwde vermogen. Met beleggen maak je kans op een hoger rendement dan sparen. Maar je kunt je inleg ook (deels) verliezen. Hoe eerder je begint, hoe langer je hebt om een mooi rendement na te streven.
Aan sparen of beleggen voor je pensioen zijn kosten verbonden. Vergelijk verschillende aanbieders voor je iets afsluit. Let bij pensioensparen ook op de rente die je ontvangt over je spaargeld.
Uitgaven aanpassen
Je kunt er ook voor kiezen om je uitgaven na je pensioen te verlagen. Bijvoorbeeld door:
Je bepaalt zelf (binnen de mogelijkheden/regels van de belastingdienst) wanneer de uitkering van je opgebouwde vermogen ingaat. Meestal is dat wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. Je kiest zelf hoelang de uitkering doorloopt (minimaal 5 jaar en maximaal 30 jaar). De hoogte van je pensioen hangt af van een aantal dingen: je salaris, wel of geen pensioenregeling en of je al een aanvullend pensioen opbouwt. Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoeveel AOW en werkgeversspensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. En wat je pensioen zal zijn als je tot de pensioendatum door blijft werken. Hieronder een aantal zaken die van invloed kunnen zijn op je pensioen.
Een werkgeverspensioen is niet altijd genoeg om te blijven leven zoals je dat nu gewend bent. Het pensioenstelsel verandert, waardoor je steeds meer zelf moet regelen voor pensioen.
Jaarruimte is het bedrag dat je van de overheid mag gebruiken om belastingvriendelijk extra pensioen op te bouwen.
Hoeveel pensioen krijg je later? Check nu wat je straks per maand krijgt met de handige pensioencheck.
Met een pensioenrekening spaar en beleg je voor je pensioen. Later laat je dit geld periodiek uitkeren als aanvulling op je inkomen.