Er wordt tegenwoordig vaker met pin betaald dan met contant geld. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat mensen daardoor makkelijker geld uitgeven. Dat geldt ook voor kinderen, dus het is goed ze daarin te begeleiden. Daarnaast komen kinderen die geholpen worden met bankzaken later minder vaak in de geldproblemen. Vraag daarom op tijd gratis een betaalpas aan voor uw kind.
Als kinderen heel jong zijn, is juist contant geld een handige manier om uw kind de waarde van geld te leren. Maar als uw zoon of dochter ongeveer 8 jaar is, kunt u ook een rekening voor uw kind openen of een betaalpas aanvragen. Daar kunt u bijvoorbeeld het zakgeld op storten. Kiest u voor een periodieke overboeking, dan wordt het zakgeld automatisch overgemaakt. Dat is handig, want u hoeft er dan niet meer aan te denken. Kinderen vinden het vaak leuk om het saldo bekijken. Dat is meteen een goed moment om samen een beetje over geld te praten.
Ouders geven hun kind op steeds jongere leeftijd een eigen betaalpas. Wanneer uw kind klaar is voor een betaalpas, weet u als ouder het beste. Op de middelbare scholen kan in de kantine steeds vaker alleen met een betaalpas betaald worden. Daarom is het goed als uw kind voor die tijd al een beetje met een betaalpas leert omgaan.
Het is een leuk startmoment om samen met uw kind het gespaarde (contante) geld op de eigen rekening te storten. U kunt daarna samen inloggen en het saldo bekijken. Maak meteen afspraken over de inloggegevens. Vertel uw kind dat hij of zij die nooit mag delen met een ander. Laat uw kind ook zien wat af- en bijschrijvingen zijn. En maak bijvoorbeeld een keer een symbolisch bedrag over van de rekening van uw kind naar uw eigen rekening. Log ongeveer één keer per maand in om het saldo te bekijken.
Kan uw kind al goed met online bankieren omgaan en heeft uw kind een eigen betaalpas? Stel dan eerst de rekening van uw kind in. Denk aan het instellen van een maximale limiet voor betalingen en of uw kind contactloos mag betalen. Doe vervolgens de eerste paar aankopen in een winkel samen met uw kind. En neem samen eens wat geld op uit een geldautomaat.
• Houd de pincode geheim. Vertel een pincode nooit aan anderen
• Leen de betaalpas nooit uit
• Bewaar de pincode niet samen met de betaalpas
• Laat anderen niet meekijken bij het pinnen
• Laat de pas meteen blokkeren bij verlies of diefstal
Kan uw kind al goed met de betaalpas omgaan en heeft uw kind al een eigen mobiele telefoon? Dan kunt u uw kind stapsgewijs met de ABN AMRO app leren omgaan. Wilt u bijvoorbeeld nog niet dat uw kind zelf betalingen kan doen, of slechts tot een bepaald bedrag? Dit stelt u eenvoudig in op de rekening van uw kind, via uw eigen ABN AMRO app. U kunt dan meteen instellen dat uw zoon of dochter een melding krijgt als het saldo onder een bepaald bedrag is gekomen. Of als het zak- of kleedgeld weer gestort is. Dat is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens leuk!
Kleedgeld is een goede manier om kinderen met geld te leren omgaan. Na zakgeld is het de logische volgende stap in de financiële opvoeding. Maar wanneer begint u hiermee? En hoeveel geeft u?
Mobiel bankieren voor kinderen is een uitstekend hulpmiddel bij de financiële opvoeding van uw kind. U bepaalt wat uw kind mag en kan met de rekening. Zo wordt uw kind stap voor stap financieel zelfstandig.