Kleedgeld is na zakgeld de volgende stap in het loslaten van jouw kind. Je kind ontvangt grotere bedragen en neemt verantwoordelijkheid voor zijn of haar eigen kleding. Met kleedgeld leren kinderen uitgaven plannen en creatief omgaan met een 'klein' budget. Zelf keuzes maken over geld maken motiveert veel kinderen gelukkig om verstandig met geld om te gaan of zelf wat bij te verdienen. Ben je nog niet helemaal overtuigd? Lees er dan wat meer over in dit artikel.
Kleding is voor veel tieners heel belangrijk. Het is dé manier om te laten zien wie je bent. Een kind wil misschien wel eigen kleding uitkiezen en zelf kleding kopen. Kinderen weten als geen ander wat er populair is en wat niet. De keuze om hieraan mee te doen maakt deel uit van opgroeien en zelfstandig worden. Een voordeel voor ouders is dat met kleedgeld je precies weet hoeveel geld je kind aan kleding uitgeeft.
Het Nibud vindt 12 of 13 jaar een geschikte leeftijd om met kleedgeld te starten. Grote kans dat je kind zelf ook al om kleedgeld vraagt. Dit verschilt natuurlijk per kind. Als ouder weet je zelf het beste wanneer je zoon of dochter klaar is voor deze stap. Durf jij je kind niet meteen helemaal los te laten met kleedgeld? Begin dan samen met het maken van een kledingbudget. Of geef je kind eerst een deel van het kleedgeld om zelf uit te geven.
Hoeveel kleedgeld je geeft hangt af van je eigen inkomsten. Maar ook wat je kind ervan moet kopen. Het Nibud Scholierenonderzoek van 2020 toont aan dat kinderen tussen 12 en 18 jaar gemiddeld € 50 kleedgeld per maand ontvangen. Dat bedrag is bijna gelijk voor alle leeftijden. Uit onderzoek blijkt verder dat álle kleding voor een kind € 56 per maand kost. Betaal je mee aan grotere uitgaven zoals een winterjas, schoenen en sportkleding? Dan kun je ook een lager bedrag geven. Je kunt het kleedgeld eventueel jaarlijks verhogen.
In overleg met je kind kun je het kleedgeld contant of digitaal geven. In de praktijk geeft 80% van ouders het kleedgeld digitaal. Door kleedgeld digitaal te geven heb je overzicht waaraan je kind het uitgeeft. Het is ook nog eens makkelijk om aan je kind te geven met een automatische betaling, dat noemen we ook wel een periodieke overboeking.
Met de ABN AMRO app ziet je kind hoeveel kleedgeld erbinnen komt en waar het kleedgeld aan wordt uitgegeven. Zo kan je kind plannen met geld.
Voordat je kind de ABN AMRO app kan downloaden, moet je daarvoor toestemming geven. Je geeft eenvoudig toestemming via 'Rekening instellen' in de ABN AMRO app of Internet Bankieren.
Wanneer je begint met kleedgeld, maak dan samen duidelijke afspraken. Een kleedgeldcontract is daarvoor handig. Dit maakt het kleedgeld 'officieel' en helpt om discussie achteraf te voorkomen. In het kleedgeldcontract spreek je bijvoorbeeld het volgende af:
Naast dit soort afspraken maak je samen een overzicht van de benodigde kleding en kosten. Dit geeft je kind een houvast bij het plannen van aankopen.
Er zijn nogal wat verleidingen voor een kind. En geld opzijzetten is best moeilijk. Vergissingen en fouten maken horen erbij. Geeft je kind al het kleedgeld uit aan een paar dure sneakers? Geef dan niet meteen extra geld voor andere kleding. Alleen zo leert je kind zelfstandig omgaan met geld een vast budget. Dan moet die ene spijkerbroek maar wat langer mee. Wel kun je bijvoorbeeld uitleggen dat het belangrijk is prijzen te vergelijken.
Wil je meer lezen over het begeleiden van je kind met kleedgeld? Lees dan ook ons artikel over de 5 grootste kleedgelddilemma's.
Je kind is opgegroeid in een digitale wereld. Het is een goed idee om je kind advies te geven over online shoppen en betalen. Want hoe weet je bijvoorbeeld of een webwinkel te vertrouwen is of niet? Veel ouders laten hun kinderen zelf kleding online kiezen. Ze controleren wel even bij het afrekenen of alles goed gaat. Lees ook onze checklist over online shoppen.
Vraagt je kind je een keer om geld voor een duur kledingstuk? Dan kun je dat geld ook uitlenen in plaats van geven. Maak duidelijke afspraken over wanneer je het geld terug wilt. En bespreek samen of je kind misschien wel rente moet betalen. Zo leert je kind dat lenen kosten met zich meebrengt en dat hier regels bij horen. Je kind kan natuurlijk ook gespaard zakgeld bijleggen om dure kleding te kopen. Verder kun je het nemen van een bijbaantje stimuleren. Hiermee kan je kind extra geld verdienen zonder schulden te maken.
Meer over bijbaantjes, sparen en lenen vind je op onze algemene pagina over financiële opvoeding.
Het overkomt de beste: betaalpas kwijt. Gelukkig kun je deze blokkeren in je eigen ABN AMRO app bij 'Zelf regelen'.
Betaalpas weer teruggevonden? Deblokkeren gaat net zo gemakkelijk.
Mobiel bankieren is een uitstekend hulpmiddel bij de financiële opvoeding van jouw kind. Jij bepaalt wat jouw kind mag en kan met de rekening. Zo wordt je kind stap voor stap financieel zelfstandig.