Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Je belastingaangifte over 2024 voorbereiden

Heb je alles bij de hand voor jouw belastingaangifte over 2024? Ook al heeft de Belastingdienst je belastingaangifte al deels ingevuld, je moet de aangifte nog wel controleren en aanvullen. Welke informatie je daarvoor nodig hebt, hangt af van je persoonlijke situatie. Hieronder staan voorbeelden van gegevens die veel belastingbetalers gebruiken voor hun belastingaangifte.

Heb je nog niet alle informatie op tijd en daardoor meer tijd nodig voor je aangifte? Uitstel aanvragen is mogelijk, maar let erop dat de Belastingdienst rente over te betalen bedragen in rekening kan brengen.

Wat heb je nodig?

  1. Een overzicht van je bank- en spaarrekeningen, beleggingen, leningen en levensverzekeringen

    Het Financieel Jaaroverzicht van ABN AMRO is vanaf februari beschikbaar. We hebben de informatie hiervan ook aan de Belastingdienst gegeven. Je hebt dit overzicht onder andere nodig bij de vragen over je vermogen in box 3.

  2. Een overzicht van je hypotheek

    In je Hypotheek jaaroverzicht van ABN AMRO vind je een overzicht van de hypotheekschuld en de betaalde (rente)kosten voor je eigen woning. Je hebt deze gegevens nodig bij de vragen over je eigen woning in box 1.

    Download je ABN AMRO Hypotheek jaaroverzicht 

    Je Hypotheek Jaaroverzicht over 2024 staat voor je klaar in Internet Bankieren en de ABN AMRO app. 

  3. De WOZ-waarde van je eigen huis

    De WOZ-waarde is de geschatte waarde van je woning die jaarlijks door de gemeente wordt vastgesteld. Hierbij gaat de gemeente uit van de waarde op 1 januari van het vorige jaar. Dit wordt de waardepeildatum genoemd.

    De WOZ-waarde staat in de brief over gemeentelijke belastingen die je van je woongemeente ontvangt. Voor de aangifte inkomstenbelasting 2024 gaat het bij je eigen woning om de waarde op de waardepeildatum 1 januari 2023. En niet om de waarde op de waardepeildatum 1 januari 2024.

  4. De jaaropgaaf van je werkgever of pensioenuitvoerder

    Je hebt je jaaropgaaf van 2024 nodig van je salaris of pensioen. Hierin staat ook het bedrag dat afgelopen jaar voor jou is afgedragen aan loonheffing.

  5. Een lijst met giften aan goede doelen

    Heb je in 2024 een gift gedaan aan een of meer erkende goede doelen? Dan is het verstandig daar een lijstje van te maken. Contante giften zijn niet aftrekbaar. Alleen het gedeelte van het totaalbedrag dat uitkomt boven € 60 én meer bedraagt dan 1% van je gezamenlijke totaalinkomen (partners) komt in aanmerking voor belastingaftrek.

    Er zit wel een maximum aan, namelijk 10% van je gezamenlijke totaalinkomen. Alleen als je een ‘periodieke schenking’ hebt gedaan, gelden deze grenzen niet.

  6. Een lijst met zorgkosten

    Heb je in 2024 zorgkosten gemaakt vanwege ziekte of invaliditeit? Onder bepaalde voorwaarden kun je specifieke zorgkosten in mindering brengen op je belastbaar inkomen.

  7. Een overzicht van je lijfrenten

    Dit overzicht is belangrijk als je in 2024 bedragen heeft betaald voor een lijfrente. Het betaalde bedrag, of een gedeelte daarvan, is mogelijk aftrekbaar in box 1.

 

Wil je belastinguitstel?

Je kunt eventueel uitstel vragen voor je belastingaangifte . Bijvoorbeeld omdat je nog niet over alle informatie binnen hebt en meer tijd nodig hebt. Je kunt in principe vier maanden uitstel krijgen voor het indienen van de aangifte inkomstenbelasting over 2024. Je moet dan wel vóór 1 mei 2025 uitstel vragen aan de Belastingdienst. Bedenk wel dat als na 1 juli 2025 een aanslag krijgt en een bedrag moet betalen, de Belastingdienst 'rente' in rekening brengt.

De uitleg op deze pagina is een korte toelichting. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. We geven geen advies over wat je moet doen bij je belastingaangifte. Raadpleeg voor advies je belastingadviseur of accountant.