Heeft u er wel eens aan gedacht om een testament of levenstestament te laten opstellen? Misschien vraagt u zich af waarom dat nodig is. Dineke Hoogeveen, adviseur inkomen & vermogen, spreekt regelmatig met klanten over deze onderwerpen. Zij vertelt met welke situaties zij te maken krijgt en waarom een testament of levenstestament verstandig kan zijn.
‘Vroeger wilden klanten niet over hun nalatenschap praten. Zij vonden dat de bank daar niets mee te maken had. Gelukkig is dit onderwerp steeds bespreekbaarder geworden. De aanleiding voor een gesprek is meestal een belangrijke verandering in het leven van de klant. Iemand gaat bijvoorbeeld samenwonen, trouwen of scheiden. Of er zijn grote veranderingen op financieel gebied, bijvoorbeeld het kopen van een huis of het starten van een onderneming. Ik probeer deze klanten dan ook aan het denken te zetten over de vraag: ‘Wat gebeurt er als u wegvalt?‘ Klanten vertellen mij dan wel dat zij hun wensen al op papier hebben gezet. Zij weten niet dat deze wensen alleen rechtsgeldig zijn als deze zijn vastgelegd bij een notaris. Want wie het anders wil regelen dan in de wet staat, moet dat vastleggen in een
‘Veel stellen die gaan samenwonen en een gezamenlijke hypotheek hebben, sluiten een samenlevingscontract af. Zij denken dat ze dan alles goed geregeld hebben, mocht een van de partners wegvallen. Maar de afspraken die je in een samenlevingscontract vastlegt, zijn niet altijd toereikend als een van de partners overlijdt. Omdat er meestal alleen een
‘Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Kortgezegd komt het hierop neer:
En komt u in een situatie dat u door ziekte of andere omstandigheden niet meer zelfstandig kunt beslissen? Dan beslist de rechter wie namens u beslissingen mag nemen.
‘‘Helaas vergeten veel mensen hun testament of levenstestament te wijzigen als er iets verandert in hun levenssituatie. Stel, iemand heeft vastgelegd in een levenstestament dat de partner gevolmachtigde is en in een testament dat deze eerste erfgenaam is. Als de relatie wordt verbroken, wordt vaak vergeten het testament hierop aan te passen. En wie samenleeft met iemand die kinderen heeft uit een vorige relatie, laat nooit na aan deze stiefkinderen. Dus ook als ze zijn getrouwd of al tientallen jaren samenwonen. De stiefkinderen (of pleegkinderen) erven alleen als zij worden opgenomen in een testament.’
Heeft u ook vragen over wat u nu kunt regelen voor later? Vraag gerust een gesprek aan. Want uw nalatenschap regelt u nooit te vroeg.
Heeft u trouwplannen? Dan is het verstandig om u, naast de leuke dingen, ook te verdiepen in de juridische gevolgen van uw huwelijk. Veel wetten houden bijvoorbeeld rekening met het gegeven of mensen wel of niet zijn getrouwd.
Bij het overlijden van een ouder krijgen kinderen vaak een niet-opeisbare vordering op hun langstlevende ouder. Dat is een bezitting, ook al krijgt het kind nog niet daadwerkelijk geld in handen. Hoe pakt dat uit voor de heffing van inkomstenbelasting? Moet het kind daar wel of niet belasting over betalen?