Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Man op de bank met kop koffie en kijkt naar tablet

Overzicht van alternatieven

Bekijk de mogelijke alternatieven voor sparen

Bekijk het overzicht met mogelijke alternatieven voor sparen. Kent u onze AlternatievenWijzer? Hierin beantwoordt u eerst een aantal vragen over uw persoonlijke situatie. Vervolgens ziet u welke van onderstaande alternatieven voor u relevant kunnen zijn.

 

Bekijk de mogelijke alternatieven

Extra aflossen van uw hypotheek

Als u een hypotheek heeft, kan het onder bepaalde omstandigheden voordelig zijn om deze (deels) af te lossen. U slaat dan twee vliegen in één klap: u bespaart hypotheekrente en u betaalt geen of minder rente over uw spaargeld. Aandachtspunt is dat door af te lossen uw vermogen 'vast komt te zitten in stenen’. Het is niet altijd makkelijk om dat geld op een later moment weer vrij te maken, zonder de woning te verkopen. En soms betaalt u een boete als u vervroegt aflost. 

In ons blog 'Wanneer is aflossen van uw hypotheek voordelig? leest u met welke zaken u rekening moet houden bij een extra aflossing. 

Heeft u een hypotheek bij ABN AMRO? Dan kunt u meteen een berekening maken en eventueel direct aflossen in Internet Bankieren of de ABN AMRO app.

Bijeenkomst 'Meer doen met uw geld'
Meld u aan voor een bijeenkomst 'Meer doen met uw geld'. Onze experts delen hun kennis en ervaring over verschillende mogelijkheden zoals investeren in vastgoed, een extra hypotheekaflossing, verduurzamen van uw woning of toch beleggen. 

Uw woning verduurzamen of groen sparen

U kunt uw spaargeld gebruiken om uw huis te verduurzamen. Een nieuwe cv-ketel, isolatie of zonnepanelen kunnen helpen om uw maandelijkse energierekening naar beneden te brengen. Bovendien krijgt uw woning zo mogelijk een beter energielabel. Door een deel van uw spaargeld te gebruiken voor het verduurzamen van uw woning, betaalt u ook minder of geen negatieve rente. U vergroot uw wooncomfort, kan mogelijk besparen op uw energiekosten en u draagt bij aan een beter milieu.  

Wilt u weten wat een duurzame woning kan opleveren? Lees meer over een energiezuinige woning, inclusief de Energie Bespaarcheck, en bekijk  subsidiemogelijkheden en andere handige tips. 

U kunt zich ook aanmelden voor een bijeenkomst 'Meer doen met uw geld'. Onze experts delen hun kennis en ervaring over verschillende mogelijkheden zoals investeren in vastgoed, een extra hypotheekaflossing, verduurzamen van uw woning of toch beleggen. 

Groen sparen

Met een inleg in het Groen Spaar Deposito van ABN AMRO draagt u niet alleen bij aan een beter milieu, maar het kan u ook een financieel voordeel opleveren. De Groenbank is namelijk aangewezen als groenfonds wat betekent dat het geld dat op een Groen Spaar Deposito staat gezien wordt als een groene belegging voor de Wet inkomstenbelasting 2001.

Beleggen: starten of bijstorten

U kunt mogelijk meer rendement halen uit uw spaargeld door uw geld te beleggen. Door geld te investeren op de beurs, verlaagt u de hoogte van uw spaargeld, waardoor u minder negatieve rente betaalt. Houd er wel rekening mee dat beleggen risico’s met zich meebrengt en u (een deel van) uw inleg kunt verliezen. 

Bijeenkomsten over beleggen
Wilt u tips van onze experts en uw vragen stellen over beleggen? Schrijf u dan in voor de digitale bijeenkomst 'Box 3 en beleggen'. 

Starten met beleggen

Uw geld laten beleggen
Als u uw geld graag voor u laat beleggen, kunt u kiezen voor Vermogensbeheer van ABN AMRO. Bij Vermogensbeheer belegt een team van experts uw geld voor u. Vermogensbeheer is mogelijk vanaf een inleg van € 50.000. 

Zelf beleggen
Door te gaan beleggen kunt u mogelijk meer rendement uit uw spaargeld halen, maar het is ook risicovoller dan sparen. Breng altijd vooraf in kaart hoeveel risico u kunt en wilt lopen, zodat u kiest voor passende oplossing voor uw situatie. Lees meer over de beleggingsvormen van zelf beleggen: Zelf Beleggen Basis, Zelf Beleggen Plus en Begeleid Beleggen.

Duurzaam beleggen
U kunt ook kiezen voor duurzaam (laten) beleggen door ABN AMRO. U belegt dan in duurzame ondernemingen. Beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Beleggen voor uw kind of kleinkind
De toekomstplannen van uw kind lijken nog ver weg. Toch kunt u niet vroeg genoeg beginnen met geld opzijzetten. Bijvoorbeeld door te beleggen voor uw (klein)kind. Als u nu begint, is uw beleggingshorizon langer. Waardoor u mogelijk meer kans heeft om uw doel(bedrag) voor later te halen. Let op: beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

U belegt al: zelf bijstorten

Belegt u al? Dan kunt u overwegen om een deel van uw spaargeld extra bij te storten. Door extra in te leggen, verlaagt u de hoogte van uw spaargeld, waardoor u minder negatieve rente betaalt. Belegt u via Vermogensbeheer van ABN AMRO? Dan kunt u een afspraak maken om de mogelijkheden van bijstorten te bespreken met uw vermogensspecialist. Lees meer over extra inleggen bij Begeleid Beleggen en Zelf Beleggen bij ABN AMRO.   

Beleggen voor uw kind of kleinkind

De toekomstplannen van uw kind lijken nog ver weg. Toch kunt u niet vroeg genoeg beginnen met geld opzijzetten. Bijvoorbeeld door te beleggen voor uw (klein)kind. Als u nu begint, is uw beleggingshorizon langer. Waardoor u mogelijk meer kans heeft om uw doel(bedrag) voor later te halen. Let op: beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed kan voor een waardestijging zorgen. En bij verhuur kunnen de huurinkomsten een stabiele inkomstenbron vormen. Door een deel van uw spaargeld te investeren in vastgoed, betaalt u ook minder of geen negatieve rente. Let op: houd bij het kopen van een tweede woning voor verhuur of om die zelf te gebruiken altijd rekening met de verhoogde overdrachtsbelasting, kosten voor onderhoud, mogelijke kans op leegstand, mogelijke problemen met huurders en het gevolg dat u niet meteen kunt beschikken over uw geld. Waarde van vastgoed kan stijgen, maar ook dalen.

Investeren in vastgoed voor verhuur

Een woning verhuren heeft gevolgen voor de belasting. Verhuurt u een tweede woning, dan betaalt u bijvoorbeeld geen belasting over de huur. Wel moet u de woning opgeven als bezit in box 3, net als uw spaargeld. Hierdoor betaalt u rendementsbelasting. Lees meer over investeren in vastgoed voor de verhuur, inclusief Financieringscheck, hulp bij het opstellen van een huurcontract en informatie rondom fiscale gevolgen. In ons blog vindt u onder andere een checklist voor eerste hulp bij investeren in vastgoed.

Bijeenkomst 'Meer doen met uw geld'
Meld u aan voor de bijeenkomst 'Meer doen met uw geld'. Onze experts delen hun kennis en ervaring over verschillende mogelijkheden zoals investeren in vastgoed, een extra hypotheekaflossing, verduurzamen van uw woning of toch beleggen. 

Uw pensioen aanvullen

Het is altijd goed om uw pensioen te regelen. Als u straks stopt met werken, is het fijn als u zich over geld geen zorgen hoeft te maken. Nú geld opzij zetten om uw pensioen aan te vullen, levert mogelijk belastingvoordeel op. Als u bovendien nu een deel van uw spaargeld gebruikt om uw pensioen aan te vullen, betaalt u minder of geen negatieve rente. U kunt uw pensioen zelf aanvullen, naast het pensioen dat u eventueel opbouwt bij uw werkgever. 

Pensioen aanvullen door middel van Banksparen 
Lees meer over Banksparen voor uw pensioen op een geblokkeerde rekening met mogelijk belastingvoordeel. 

Investeren in vastgoed voor verhuur als pensioenaanvulling
U kunt ook een woning aankopen voor de verhuur om uw pensioen aan te vullen. Investeren in vastgoed kan voor een waardestijging zorgen. En bij verhuur kunnen de huurinkomsten een stabiele inkomstenbron vormen als aanvulling op uw pensioen. Lees wat er komt kijken bij een woning kopen als pensioenaanvulling, inclusief de Financieringscheck en lees de informatie rondom de mogelijke fiscale gevolgen. Let op: houd bij het kopen van een tweede woning voor verhuur altijd rekening met de verhoogde overdrachtsbelasting, kosten voor onderhoud, kans op leegstand, eventuele problemen met huurders en het feit dat u niet meteen kunt beschikken over uw geld. Waarde van vastgoed kan stijgen, maar ook dalen. 

Bijeenkomsten 'Inkomen voor later'
Wilt u tips van onze experts en al uw vragen stellen over pensioenaanvulling? Schrijf u dan in voor een digitale bijeenkomst 'Inkomen voor later'. 

Geld onderhands uitlenen

U kunt geld uitlenen aan anderen. De rente die u ontvangt voor het uitlenen, vormt dan uw rendement. Door bovendien nu een deel van uw spaargeld uit te lenen, betaalt u minder of geen negatieve rente. Let op: houd er rekening mee dat u niet meteen over uw uitgeleende geld kunt beschikken. Ook loopt u het risico dat u het geld niet meer terugkrijgt.

Als u onderhands geld uitleent, kunt u afspraken vastleggen in een contract. De rente die u afspreekt is vaak hoger dan de rente op een spaarrekening. De Belastingdienst stelt bepaalde voorwaarden aan de leningsovereenkomst om de rente in aftrek te kunnen brengen en de lening ook fiscaal als lening aan te merken. Lees ons blog over onderhands geld uitlenen aan anderen en bekijk het voorbeeldcontract

Schenken of doneren

Het geeft voldoening om goed te doen met uw geld, bijvoorbeeld door uw familieleden financieel te helpen. Of door een goed doel te steunen. Door spaargeld te schenken, besparen uw erfgenamen misschien toekomstige erfbelasting. Een gift aan een goed doel is in veel gevallen aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Het moet dan wel een ANBI1 of ANBI2 instelling zijn. Door nu een deel van uw spaargeld te schenken of doneren, betaalt u minder of geen negatieve rente.

Schenken aan familie of vrienden

U kunt er ook voor kiezen om te beleggen voor uw (klein)kind.

Bijeenkomsten 'Schenken & Erven'
Wilt u tips van onze experts rondom dit thema? Schrijf u in voor een bijeenkomst 'Schenken & Erven' of maak een afspraak met een adviseur.

Geven aan goede doelen

Welke goede doelen passen bij u, hoe weet u of uw donatie goed terechtkomt en welke vorm van geven past bij u? Wij helpen u graag om een bewuste keuze te maken en de beste vorm voor uw donatie te vinden. Bekijk de pagina met de Geefwijzer, de Goede doelen check, maak uw eigen donatieplan en lees meer over het belastingvoordeel.

Blijven sparen

Het is altijd goed om te sparen. Ook het Nibud adviseert dit, bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen voor onverwachte en noodzakelijke grote uitgaven, zoals voor het vervangen van een kapotte wasmachine of een dure reparatie aan uw auto. Vanaf 1 januari 2022 wordt over spaargeld boven de € 100.000 negatieve rente gerekend, we geven u graag inzicht in de impact. Spreiden van spaargeld kan een optie zijn, maar let er dan wel op dat uw spaargeld onder de Nederlandse Depositogarantie valt en wees bewust van de fiscale gevolgen. 

Spaargeld vast zetten voor 10 jaar
U kunt er ook voor kiezen om spaargeld voor 10 jaar vast te zetten op een Spaar Deposito. Tijdens die looptijd krijgt u een vaste rente. Dat biedt zekerheid. Let op: wilt u spaargeld opnemen voordat de looptijd is afgelopen? Dan betaalt u in de meeste gevallen een boete. 

Spaargeld spreiden
Overweegt u vermogen te spreiden over verschillende banken? Lees in ons blog onze tips waarop u moet letten zodat uw spaargeld onder de Nederlandse Depositogarantie blijft vallen.

Bekijk de mogelijke alternatieven

Extra aflossen van uw hypotheek

Als u een hypotheek heeft, kan het onder bepaalde omstandigheden voordelig zijn om deze (deels) af te lossen. U slaat dan twee vliegen in één klap: u bespaart hypotheekrente en u betaalt geen of minder rente over uw spaargeld. Aandachtspunt is dat door af te lossen uw vermogen 'vast komt te zitten in stenen’. Het is niet altijd makkelijk om dat geld op een later moment weer vrij te maken, zonder de woning te verkopen. En soms betaalt u een boete als u vervroegt aflost. 

In ons blog 'Wanneer is aflossen van uw hypotheek voordelig? leest u met welke zaken u rekening moet houden bij een extra aflossing. 

Heeft u een hypotheek bij ABN AMRO? Dan kunt u meteen een berekening maken en eventueel direct aflossen in Internet Bankieren of de ABN AMRO app.

Bijeenkomst 'Meer doen met uw geld'
Meld u aan voor een bijeenkomst 'Meer doen met uw geld'. Onze experts delen hun kennis en ervaring over verschillende mogelijkheden zoals investeren in vastgoed, een extra hypotheekaflossing, verduurzamen van uw woning of toch beleggen. 

Uw woning verduurzamen of groen sparen

U kunt uw spaargeld gebruiken om uw huis te verduurzamen. Een nieuwe cv-ketel, isolatie of zonnepanelen kunnen helpen om uw maandelijkse energierekening naar beneden te brengen. Bovendien krijgt uw woning zo mogelijk een beter energielabel. Door een deel van uw spaargeld te gebruiken voor het verduurzamen van uw woning, betaalt u ook minder of geen negatieve rente. U vergroot uw wooncomfort, kan mogelijk besparen op uw energiekosten en u draagt bij aan een beter milieu.  

Wilt u weten wat een duurzame woning kan opleveren? Lees meer over een energiezuinige woning, inclusief de Energie Bespaarcheck, en bekijk  subsidiemogelijkheden en andere handige tips. 

U kunt zich ook aanmelden voor een bijeenkomst 'Meer doen met uw geld'. Onze experts delen hun kennis en ervaring over verschillende mogelijkheden zoals investeren in vastgoed, een extra hypotheekaflossing, verduurzamen van uw woning of toch beleggen. 

Groen sparen

Met een inleg in het Groen Spaar Deposito van ABN AMRO draagt u niet alleen bij aan een beter milieu, maar het kan u ook een financieel voordeel opleveren. De Groenbank is namelijk aangewezen als groenfonds wat betekent dat het geld dat op een Groen Spaar Deposito staat gezien wordt als een groene belegging voor de Wet inkomstenbelasting 2001.

Beleggen: starten of bijstorten

U kunt mogelijk meer rendement halen uit uw spaargeld door uw geld te beleggen. Door geld te investeren op de beurs, verlaagt u de hoogte van uw spaargeld, waardoor u minder negatieve rente betaalt. Houd er wel rekening mee dat beleggen risico’s met zich meebrengt en u (een deel van) uw inleg kunt verliezen. 

Bijeenkomsten over beleggen
Wilt u tips van onze experts en uw vragen stellen over beleggen? Schrijf u dan in voor de digitale bijeenkomst 'Box 3 en beleggen'. 

Starten met beleggen

Uw geld laten beleggen
Als u uw geld graag voor u laat beleggen, kunt u kiezen voor Vermogensbeheer van ABN AMRO. Bij Vermogensbeheer belegt een team van experts uw geld voor u. Vermogensbeheer is mogelijk vanaf een inleg van € 50.000. 

Zelf beleggen
Door te gaan beleggen kunt u mogelijk meer rendement uit uw spaargeld halen, maar het is ook risicovoller dan sparen. Breng altijd vooraf in kaart hoeveel risico u kunt en wilt lopen, zodat u kiest voor passende oplossing voor uw situatie. Lees meer over de beleggingsvormen van zelf beleggen: Zelf Beleggen Basis, Zelf Beleggen Plus en Begeleid Beleggen.

Duurzaam beleggen
U kunt ook kiezen voor duurzaam (laten) beleggen door ABN AMRO. U belegt dan in duurzame ondernemingen. Beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Beleggen voor uw kind of kleinkind
De toekomstplannen van uw kind lijken nog ver weg. Toch kunt u niet vroeg genoeg beginnen met geld opzijzetten. Bijvoorbeeld door te beleggen voor uw (klein)kind. Als u nu begint, is uw beleggingshorizon langer. Waardoor u mogelijk meer kans heeft om uw doel(bedrag) voor later te halen. Let op: beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

U belegt al: zelf bijstorten

Belegt u al? Dan kunt u overwegen om een deel van uw spaargeld extra bij te storten. Door extra in te leggen, verlaagt u de hoogte van uw spaargeld, waardoor u minder negatieve rente betaalt. Belegt u via Vermogensbeheer van ABN AMRO? Dan kunt u een afspraak maken om de mogelijkheden van bijstorten te bespreken met uw vermogensspecialist. Lees meer over extra inleggen bij Begeleid Beleggen en Zelf Beleggen bij ABN AMRO.   

Beleggen voor uw kind of kleinkind

De toekomstplannen van uw kind lijken nog ver weg. Toch kunt u niet vroeg genoeg beginnen met geld opzijzetten. Bijvoorbeeld door te beleggen voor uw (klein)kind. Als u nu begint, is uw beleggingshorizon langer. Waardoor u mogelijk meer kans heeft om uw doel(bedrag) voor later te halen. Let op: beleggen kent risico's. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed kan voor een waardestijging zorgen. En bij verhuur kunnen de huurinkomsten een stabiele inkomstenbron vormen. Door een deel van uw spaargeld te investeren in vastgoed, betaalt u ook minder of geen negatieve rente. Let op: houd bij het kopen van een tweede woning voor verhuur of om die zelf te gebruiken altijd rekening met de verhoogde overdrachtsbelasting, kosten voor onderhoud, mogelijke kans op leegstand, mogelijke problemen met huurders en het gevolg dat u niet meteen kunt beschikken over uw geld. Waarde van vastgoed kan stijgen, maar ook dalen.

Investeren in vastgoed voor verhuur

Een woning verhuren heeft gevolgen voor de belasting. Verhuurt u een tweede woning, dan betaalt u bijvoorbeeld geen belasting over de huur. Wel moet u de woning opgeven als bezit in box 3, net als uw spaargeld. Hierdoor betaalt u rendementsbelasting. Lees meer over investeren in vastgoed voor de verhuur, inclusief Financieringscheck, hulp bij het opstellen van een huurcontract en informatie rondom fiscale gevolgen. In ons blog vindt u onder andere een checklist voor eerste hulp bij investeren in vastgoed.

Bijeenkomst 'Meer doen met uw geld'
Meld u aan voor de bijeenkomst 'Meer doen met uw geld'. Onze experts delen hun kennis en ervaring over verschillende mogelijkheden zoals investeren in vastgoed, een extra hypotheekaflossing, verduurzamen van uw woning of toch beleggen. 

Uw pensioen aanvullen

Het is altijd goed om uw pensioen te regelen. Als u straks stopt met werken, is het fijn als u zich over geld geen zorgen hoeft te maken. Nú geld opzij zetten om uw pensioen aan te vullen, levert mogelijk belastingvoordeel op. Als u bovendien nu een deel van uw spaargeld gebruikt om uw pensioen aan te vullen, betaalt u minder of geen negatieve rente. U kunt uw pensioen zelf aanvullen, naast het pensioen dat u eventueel opbouwt bij uw werkgever. 

Pensioen aanvullen door middel van Banksparen 
Lees meer over Banksparen voor uw pensioen op een geblokkeerde rekening met mogelijk belastingvoordeel. 

Investeren in vastgoed voor verhuur als pensioenaanvulling
U kunt ook een woning aankopen voor de verhuur om uw pensioen aan te vullen. Investeren in vastgoed kan voor een waardestijging zorgen. En bij verhuur kunnen de huurinkomsten een stabiele inkomstenbron vormen als aanvulling op uw pensioen. Lees wat er komt kijken bij een woning kopen als pensioenaanvulling, inclusief de Financieringscheck en lees de informatie rondom de mogelijke fiscale gevolgen. Let op: houd bij het kopen van een tweede woning voor verhuur altijd rekening met de verhoogde overdrachtsbelasting, kosten voor onderhoud, kans op leegstand, eventuele problemen met huurders en het feit dat u niet meteen kunt beschikken over uw geld. Waarde van vastgoed kan stijgen, maar ook dalen. 

Bijeenkomsten 'Inkomen voor later'
Wilt u tips van onze experts en al uw vragen stellen over pensioenaanvulling? Schrijf u dan in voor een digitale bijeenkomst 'Inkomen voor later'. 

Geld onderhands uitlenen

U kunt geld uitlenen aan anderen. De rente die u ontvangt voor het uitlenen, vormt dan uw rendement. Door bovendien nu een deel van uw spaargeld uit te lenen, betaalt u minder of geen negatieve rente. Let op: houd er rekening mee dat u niet meteen over uw uitgeleende geld kunt beschikken. Ook loopt u het risico dat u het geld niet meer terugkrijgt.

Als u onderhands geld uitleent, kunt u afspraken vastleggen in een contract. De rente die u afspreekt is vaak hoger dan de rente op een spaarrekening. De Belastingdienst stelt bepaalde voorwaarden aan de leningsovereenkomst om de rente in aftrek te kunnen brengen en de lening ook fiscaal als lening aan te merken. Lees ons blog over onderhands geld uitlenen aan anderen en bekijk het voorbeeldcontract

Schenken of doneren

Het geeft voldoening om goed te doen met uw geld, bijvoorbeeld door uw familieleden financieel te helpen. Of door een goed doel te steunen. Door spaargeld te schenken, besparen uw erfgenamen misschien toekomstige erfbelasting. Een gift aan een goed doel is in veel gevallen aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Het moet dan wel een ANBI1 of ANBI2 instelling zijn. Door nu een deel van uw spaargeld te schenken of doneren, betaalt u minder of geen negatieve rente.

Schenken aan familie of vrienden

U kunt er ook voor kiezen om te beleggen voor uw (klein)kind.

Bijeenkomsten 'Schenken & Erven'
Wilt u tips van onze experts rondom dit thema? Schrijf u in voor een bijeenkomst 'Schenken & Erven' of maak een afspraak met een adviseur.

Geven aan goede doelen

Welke goede doelen passen bij u, hoe weet u of uw donatie goed terechtkomt en welke vorm van geven past bij u? Wij helpen u graag om een bewuste keuze te maken en de beste vorm voor uw donatie te vinden. Bekijk de pagina met de Geefwijzer, de Goede doelen check, maak uw eigen donatieplan en lees meer over het belastingvoordeel.

Blijven sparen

Het is altijd goed om te sparen. Ook het Nibud adviseert dit, bijvoorbeeld om een buffer op te bouwen voor onverwachte en noodzakelijke grote uitgaven, zoals voor het vervangen van een kapotte wasmachine of een dure reparatie aan uw auto. Vanaf 1 januari 2022 wordt over spaargeld boven de € 100.000 negatieve rente gerekend, we geven u graag inzicht in de impact. Spreiden van spaargeld kan een optie zijn, maar let er dan wel op dat uw spaargeld onder de Nederlandse Depositogarantie valt en wees bewust van de fiscale gevolgen. 

Spaargeld vast zetten voor 10 jaar
U kunt er ook voor kiezen om spaargeld voor 10 jaar vast te zetten op een Spaar Deposito. Tijdens die looptijd krijgt u een vaste rente. Dat biedt zekerheid. Let op: wilt u spaargeld opnemen voordat de looptijd is afgelopen? Dan betaalt u in de meeste gevallen een boete. 

Spaargeld spreiden
Overweegt u vermogen te spreiden over verschillende banken? Lees in ons blog onze tips waarop u moet letten zodat uw spaargeld onder de Nederlandse Depositogarantie blijft vallen.