Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

omgevallen boom

7 tips om stormschade aan uw huis te voorkomen

Zware stormen komen de laatste jaren steeds vaker voor, zeker in de herfst. Dit zorgt voor veel stormschade. Ook aan huizen. Toch kunt u zelf ook iets doen om schade te voorkomen. Bekijk daarom onze tips om schade aan uw huis te voorkomen. Zo voorkomt u dat de schade niet verzekerd is door bijvoorbeeld slecht onderhoud of nalatigheid. Heeft u toch schade aan uw woning door een hevige storm? Met een opstalverzekering is uw huis in de meeste gevallen goed verzekerd. 

  1. Loszittende dakpannen? Controleer ze regelmatig

    Zitten er dakpannen los of liggen ze scheef? Het beste is om dit meteen te repareren, anders is een eventuele schade mogelijk niet gedekt. Tijdens een storm waaien dakpannen makkelijk van uw dak af. Dit kan veel schade veroorzaken aan auto's rondom uw huis maar ook aan voorbijgangers. U kunt dakpannen met panhaken vastzetten of een aantal dakpannen vastschroeven, waardoor vaak het hele dakvlak goed blijft liggen.
  2. Is uw dakbedekking wel op orde?

    Bij een storm in Nederland waait er regelmatig een (deel van het) dak van een huis af. In veel gevallen had dit met het juiste onderhoud voorkomen kunnen worden. Als een dak niet regelmatig onderhouden wordt, kan door de kracht van een storm de dakbedekking loslaten. Controleer regelmatig of uw dak nog aan de eisen voldoet. Houd ook uw dakgoten schoon om waterschade te voorkomen.
  3. Kan uw schutting een storm overleven?

    Naast daken die loslaten en dakpannen die wegwaaien zijn er ook aardig wat schuttingen die een storm niet overleven. Palen in de grond verrotten of verroesten na verloop van tijd. Vervang de verrotte delen op tijd, anders is de schade mogelijk niet gedekt. Heeft u een gezamenlijke schutting met de buren? Dan betalen uw verzekeraar en de verzekeraar van uw buren allebei de helft bij stormschade.
  4. Zorg voor onderhoud aan bomen

    We kennen allemaal de nieuwsbeelden van een boom die tijdens een storm op een woning is gevallen. En hopen dat het ons niet overkomt. Doe daarom iets aan die scheef hangende boom. Niet alleen een scheve boom, ook een zieke boom waait eerder om. Op tijd snoeien en losse dode takken weghalen voorkomt ook schade aan uw tuin. Heeft u een grote boom naast uw huis? Check dan regelmatig uw dakgoot en maak de dakgoot zo nodig schoon.

  5. Hoe zit het met de dekking buiten uw huis?

    Wist u dat alles wat buiten de woning staat niet verzekerd is bij stormschade? Zet dus op tijd uw spullen binnen en vergeet niet parasols, trampolines en tuinmeubels vast of binnen te zetten. Zorg er ook voor dat u ramen en deuren goed sluit en klap de zonwering in. Wanneer uw spullen in huis stuk gaan door een storm komt een inboedelverzekering goed van pas.

    Check regelmatig of uw zonwering nog goed vastzit. Is er storm op komst, zorg dan dat de zonwering is opgerold. Zo voorkomt u dat een windvlaag scheuren veroorzaakt. Schade aan uw zonwering die aan uw huis vastzit is gedekt op uw opstalverzekering.

  6. Weet hoeveel regenwater uw tuin aankan

    Is uw hele tuin betegeld? Zorg er dan voor dat regenwater dat via de tuin binnenloopt wel weg kan lopen. Het regenwater laten afstromen richting een vijver of verlaging in de tuin is het verstandigst. En natuurlijk liever niet naar de tuin van de buren!
  7. Ook belangrijk: controleer uw schoorsteen regelmatig

    In Nederland zijn er jaarlijks meer dan 2.000 schoorsteenbranden die grote schade aan woningen toebrengen (Bron: brandweer.nl ). Harde wind in combinatie met een niet goed schoongemaakte schoorsteen kan een schoorsteenbrand veroorzaken. Maar ook op een windstille dag kan zo brand ontstaan. Een schoorsteen heeft ook onderhoud nodig en kan bij een storm als hij niet goed is onderhouden veel schade aan de woning of de tuin veroorzaken. Bijvoorbeeld als deze (deels) naar beneden valt. Controleer daarom regelmatig of de voegen niet loszitten en het lood nog goed aansluit.