Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

ABN AMRO

6 tips om inbraak te voorkomen

Inbrekers over de vloer, daar zit niemand op te wachten. Gelukkig kunt u met de juiste maatregelen de kans op inbraak met 90% verkleinen. Met deze tips voor inbraakbeveiliging laat u het huis veilig achter als u weggaat.

  1. Flipperen: draai altijd de (voor)deur op slot

    Heeft u wel eens van flipperen gehoord? Dit is een inbraakmethode die door veel inbrekers wordt gebruikt bij voordeuren die niet op slot zitten. Een inbreker kan op deze manier een stukje flexibel plastic tussen de deur schuiven en zo de schuine dagschoot terug het slot in duwen. Met als gevolg dat de deur binnen één minuut open is, de inbreker uw spullen mee kan nemen én er vaak geen inbraakschade is.

  2. Kondig niet aan dat u van huis bent

    Op social media kunt u vrienden en familie lekker jaloers maken met zonnige vakantiefoto’s. Helaas brengt u op die manier ook inbrekers op de hoogte van uw afwezigheid. Daarom is het beter om niet op social media te zetten wanneer u precies op vakantie bent en de foto’s later te posten.

  3. Maak het inbrekers niet te makkelijk de deur open te breken

    Laat de sleutel niet aan de binnenkant van het slot zitten. Inbrekers hebben namelijk slimme trucjes om deze van de buitenkant om te draaien. Bijvoorbeeld door een gaatje te boren naast het slot of een raampje in te slaan. Door bijzetsloten te plaatsen, maakt u het extra moeilijk om de deur open te trappen of open te breken met een koevoet.

    huiskamer met meubels
  4. Beveilig ramen tegen inbraak

    Sluit alle ramen voor u van huis gaat. Denk ook aan de kleine raampjes, bijvoorbeeld in de badkamer. Bedek ramen die inbraakgevoelig zijn met anti-inbraakfolie. Hierdoor wordt het glas sterker en spat het niet uit elkaar als het breekt. Heeft u een schuifpui? Plaats een balkje tussen de rails en de deurpost. Zo kan hij van buitenaf niet worden geopend.

  5. Voorkom dat u een inbreker binnenlaat

    Niemand laat een inbreker zomaar binnen. Logisch. Toch komt dit vaker voor dan u denkt. Bijvoorbeeld als u een adreslabel aan uw sleutel hangt. Dan kan de vinder zichzelf namelijk zo binnenlaten. Verstop uw sleutel ook niet buiten bij de voordeur. Een sleutel onder de deurmat heeft een inbreker zo gevonden en vervolgens kan hij zomaar uw huis in.

  6. Installeer een alarmsysteem

    De meest inbraakgevoelige plekken in huis zijn de achterdeur, de voordeur en ramen op de benedenverdieping (bron: Stichting NIPW ). Handig om op deze plekken een alarmsysteem of beveiligingscamera te installeren. Vaak is de aanwezigheid ervan al genoeg om inbrekers af te schrikken en ervan te weerhouden te proberen uw huis binnen te dringen. Daarnaast verzamelt u met een beveiligingscamera bewijsmateriaal. Let op: u bent verplicht het te vermelden als er camera’s hangen.

    infographic de meest inbraakgevoelige plekken
 

Wat moet ik doen als er toch is ingebroken?

Het is even schrikken als er thuis is ingebroken. Toch is het belangrijk dat u op zulke momenten het hoofd koel houdt en de volgende stappen neemt:

  1. Meld de inbraak bij de politie. Ze komen bij u thuis langs om uw aangifte op te nemen
  2. Maak foto’s van de schade. Ruim niets op voor u contact heeft gehad met uw verzekeraar
  3. Neem contact op met uw verzekeraar om de schade te melden. Schade aan uw woning wordt gedekt door uw opstalverzekering en gestolen spullen door uw inboedelverzekering 
  4. Blokkeer gestolen passen en telefoons

Ook interessant

Stormschade

De laatste jaren stormt het steeds vaker en heviger. Dit kan veel schade tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld omgewaaide schuttingen, kapotte daken of omgevallen bomen. Gelukkig kunt u zich daarvoor verzekeren.

Tips om brand te voorkomen

Voorkomen is beter dan herstellen en daarom geven we u in deze blog een aantal tips om brand te voorkomen.

Tips voor rook- en koolmonoxidemelders

Het is belangrijk om uzelf, uw familie of huisgenoten zo goed mogelijk te beschermen tegen brand of gevaarlijke gassen zoals koolmonoxide. Daarnaast is het hebben van een rookmelder in huis vanaf 1 juli 2022 verplicht.