Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

rookmelder

Tips voor rook- en koolmonoxidemelders

Rookmelder verplicht vanaf 1 juli 2022

Het is belangrijk om uzelf, uw familie of uw huisgenoten zo goed mogelijk te beschermen tegen brand. Met een rookmelder wordt u op tijd gealarmeerd en kunt u meteen actie ondernemen. Een rookmelder koopt u gewoon bij de bouwmarkt. Vanaf 1 juli 2022 is het hebben van rookmelders in huis verplicht . Op elke etage waar een verblijfsruimte of afgesloten ruimte is, moet minstens 1 rookmelder in de vluchtweg aanwezig zijn. Dit is meestal de gang of de overloop die leidt naar de voor- of achterdeur.

 

5 tips voor rookmelders

  1. Kies de juiste rookmelder. Gekoppelde rookmelders zijn handig als u in een huis woont met meerdere verdiepingen. Slimme rookmelders geven naast een geluidssignaal ook een pushmelding op uw telefoon. Een optische rookmelder werkt op basis van infrarood en waarschuwt bij rookontwikkeling. Er zijn ook rookmelders voor mensen die doof of slechthorend zijn.
  2. Kies een rookmelder met een batterijduur van 10 jaar. Zo weet u zeker dat u de komende 10 jaar op tijd wordt gewaarschuwd.
  3. Plaats de rookmelder op de juiste plek. Dit is aan het plafond. De ideale plek is ongeveer 50 centimeter van een muur of hoek en zo’n 30 centimeter van een lamp. Plaats geen rookmelder bij een ventilator, boven uw verwarming of op een tochtige plek zoals de badkamer.
  4. Reinig de rookmelders eens per maand zowel aan de binnen- als buitenkant met een vochtige doek of stofzuiger. Daarnaast is het slim om de batterij van uw rookmelder regelmatig te testen.
  5. Plaats ook een rookmelder in uw slaapkamer. U ruikt namelijk niks als u slaapt, dus ook geen rook.

Lees hier meer over hoe u brandschade kunt voorkomen.

Bekijk in de afbeelding hieronder waar in huis u het beste de rookmelders kunt plaatsen.

illustratie rookmelders in huis

Koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder, ook wel CO-melder genoemd, is niet verplicht maar wel aan te raden. Ze beschermen u, uw familieleden en huisgenoten tegen gevaarlijke gassen zoals koolmonoxide, ook bekend als CO. Jaarlijks zijn er meerdere gevallen van gewonden of zelfs doden door een CO-vergiftiging. Een CO-vergiftiging kan ontstaan door een slecht onderhouden of kapot verbrandingstoestel. Of wanneer u gas, olie of hout verbrandt in een afgesloten ruimte zoals een barbecue in een afgesloten partytent.

3 tips voor koolmonoxidemelders

  1. Voorbeelden van verbrandingstoestellen zijn apparaten die gestookt worden op gas zoals een open haard, combi/cv-ketel, kachel, pelletkachel, geiser, boiler of gasoven. Heeft u een verbrandingstoestel in huis? Plaats dan een koolmonoxidemelder.
  2. Kies een combimelder. Dit is een rookmelder én koolmonoxidemelder. Er moet wel een verbrandingstoestel zoals een cv-ketel, boiler of gasoven aanwezig zijn in de ruimte waar u de combimelder plaatst.
  3. Plaats de koolmonoxidemelder zo hoog mogelijk op een horizontale afstand van zo’n 1 tot 3 meter van het verbrandingstoestel.

Inboedelverzekering en opstalverzekering

Een rook- en koolmonoxidemelder helpen u om gevaar snel te ontdekken, maar ze voorkomen brand niet. Met een inboedelverzekering en opstalverzekering van ABN AMRO bent u gelukkig goed verzekerd tegen brandschade. Lees hier wat u kunt doen bij brandschade.

Heeft u al een inboedelverzekering? Controleer dan regelmatig of de dekking van uw inboedelverzekering nog klopt. U kunt dit online checken of zien op uw polis.

adviseur in kantoor

Schade melden

Heeft u schade door brand? Dat is heel vervelend. We hopen dat het goed gaat met u en uw gezinsleden. Begin niet meteen met reparaties, maar neem eerst contact op met uw verzekeraar voor het melden van de schade. Heeft u een inboedelverzekering of opstalverzekering van ABN AMRO? Bekijk hoe u uw schade meldt.

Ook interessant

Tips om brand te voorkomen

Voorkomen is beter dan herstellen en daarom geven we u in deze blog een aantal tips om brand te voorkomen.

Inbraak voorkomen

Inbrekers over de vloer, daar zit niemand op te wachten. Met de juiste maatregelen kunt u de kans op een inbraak met 90% verkleinen. Lees onze tips zodat u een inbraak kan voorkomen.

Woonverzekeringen

Met de inboedel- en opstalverzekering van ABN AMRO bent u verzekerd voor schade aan uw huis en spullen. Denk bijvoorbeeld aan schade door brand, storm, wateroverlast of een inbraak.