Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Enthousiasme voor circulaire economie neemt toe

Product-as-a-Service (PaaS)

Groei naar een circulair businessmodel

Steeds meer bedrijven bieden producten aan als dienst, dit concept noemt men ‘Product-as-a-Service’ (PaaS). Met kennis en financiering brengen wij deze ontwikkeling in een stroomversnelling.

Zo kunnen we je helpen

icoon

Kennis

  • Onze PaaS-desk kent de uitdagingen van PaaS en onderzoekt ze regelmatig zelf
  • Onze PaaS-experts weten de weg
  • Vele PaaS ondernemers gingen je al voor
icoon

Uitgebreid netwerk

  • Om je te helpen bij risicobeheersing kunnen wij je doorverwijzen naar professionele marktpartijen
  • Wij hebben de afgelopen jaren veel marktkennis opgebouwd en hebben partnerships opgezet
  • We werken samen met advocatenkantoor Nauta Dutilh. Zo kun je juridisch advies krijgen over jou PaaS-contracten
icoon

Financiering

  • Financiering van PaaS businessplannen is vaak een grote uitdaging
  • Als PaaS-ondernemer zoek je een bank die begrijpt wat er nodig is
  • Onze PaaS-experts kennen de financieringscondities en weten wat we als bank kunnen financieren

De kansen van PaaS

Je breidt jouw dienstverlening uit

Met een PaaS-businessmodel bedien je meer klanten en bied je extra services, waardoor je klanten ontzorgt. Dat levert langdurige klantrelaties op.

Je biedt een voordelig alternatief

In plaats van een eenmalige grote investering betaalt de klant een vast bedrag per maand. Dat levert je stabiele en voorspelbare inkomsten op.

Je bevordert circulariteit

De ondernemer ontvangt de producten terug, reviseert ze en brengt ze opnieuw in het economisch verkeer. Dit bevordert de levensduur van het product en dus de circulariteit van de economie.

Ben je klaar voor PaaS?

Je bent klaar voor PaaS als je aan deze criteria voldoet:

  • In je aanbod aan jou klanten is een fysiek en tastbaar product verwerkt
  • In je aanbod aan jou klanten is een service en/of dienst verwerkt
  • Als aanbieder blijf je eigenaar van het product. Het product wordt in geen geval juridisch eigendom van jou klant
  • De gebruiker betaalt voor de dienst(en), incl. het gebruik van het product
  • Na de gebruiksfase komt het product altijd terug bij jou als PaaS aanbieder
  • Je levert als PaaS aanbieder hiermee een bijdrage aan de circulaire economie

Ontdek de wereld van PaaS en circulariteit via deze podcasts

Circulaire Ketenfinanciering

Het rondkrijgen van circulaire ketenfinanciering is vaak een uitdaging voor ondernemers, vooral omdat traditionele risicomodellen niet aansluiten bij de behoeften van de circulaire economie. In deze aflevering spreken presentatoren Glenn van der Burg en Egidio Bundel met Rob van Willigen en Elisa Achterberg, experts Circulaire Economie, over Circulaire Ketenfinanciering.

Product-as-a-Service

Als Sustainability Product Expert van ABN AMRO adviseert Rob van Willigen bedrijven die met Product-as-a-Service experimenteren en financiering nodig hebben. In verband met de noodzakelijk versnelling naar een circulaire economie is de strategie van ABN AMRO aangepast om deze versnelling te faciliteren.

Zijn we klaar om ons bezit te verruilen voor gebruik?

In een circulaire economie is het cruciaal om te betalen voor gebruik in plaats van bezit. In deze podcast van Business News Radio (BNR) en Change Inc praten Rob van Willigen (ABN AMRO) en PaaS-ondernemer Marcel Peters over de toekomst van product-as-a-service (PaaS).

Circulaire bedrijven zijn aantrekkelijk voor investeerders

Ontdek wat een circulaire onderneming aantrekkelijk maakt voor financiers, het belang van advies en langetermijnwaarden, en wie je nodig hebt om succesvol te zijn. Rob van Willigen, Lead Circulaire Economie bij ABN AMRO, biedt waardevolle inzichten in circulair ondernemen en financiering.

PaaS-desk

Onze PaaS-desk

Wil je aan de slag met PaaS als circulair verdienmodel? Neem contact op met de PaaS-desk van ABN AMRO. Wij bieden niet alleen financiering, maar ook expertise, tools en een nuttig netwerk.

Veelgestelde vragen over PaaS

De trend ‘van bezit naar gebruik’ is een van de belangrijkste trends nationaal en internationaal. Daarom is er een Businessmodel voor ontwikkeld: Product-as-a-Service (PaaS.) PaaS is een verdienmodel dat wereldwijd steeds meer aan populariteit wint, bij consumenten én producenten/leveranciers. Product-as-a-Service houdt in dat een bedrijf producten als dienst aanbiedt en niet verkoopt. Gebruikers, zoals consumenten en bedrijven, huren, leasen of gebruiken producten tegen betaling.

Wanneer een bedrijf haar product als dienst aanbiedt, is het niet automatisch een circulair businessmodel. Het kan een circulair model worden. Het belangrijkste is dat producenten/leveranciers verantwoordelijk blijven voor het product. Op die manier ontwerpen ze het product zo dat het langer meegaat en weinig onderhoud vereist. Men moet goed nadenken over de bestemming van het product aan het einde van de levensduur. Leveranciers moeten daar goed over nadenken, zodat het geen afval wordt.

Voor producenten en leveranciers kan PaaS een aantrekkelijk verdienmodel zijn om verschillende redenen: 

  1. Hoe langer het product meegaat, hoe meer de producent er op verdient. 
  2. Door grondstoffen te recyclen, is de producent/leverancier uiteindelijk goedkoper uit. De producent gebruikt de grondstoffen opnieuw voor iets wat weer geld oplevert.
  3. De producent en leverancier bouwen een goede reputatie op. Ze dragen een steentje bij aan de circulaire economie.

Het PaaS-verdienmodel heeft als grote uitdaging de financiering en het leveren van reparaties en onderhoud. Dit laatste geldt vooral voor de internationale ondernemer. Die moet in het buitenland ook zorgen voor een goede serviceorganisatie. Het financieringsproces is lastig, men betaalt eerst alles en verdient daarna pas geld terug. Bij de start is deze vaak negatief.

Wij zijn voorloper in de zich snel ontwikkelende PaaS-markt. Om deze ontwikkelingen bij te houdenhebben wij de PaaS-desk ontwikkeld. De PaaS-desk bundelt alle kennis en ervaring. Ondernemers die in PaaS-financiering geïnteresseerd zijn, vinden het gemakkelijk toegankelijk.

De Nauta-Dutilh Legal desk is een samenwerking tussen ABN AMRO en externe partner Nauta Dutilh. Deze samenwerking helpt bedrijven met juridische aspecten van PaaS-financiering. Gebruikmaken van de diensten van Nauta Dutilh is geheel vrijwillig. Wij leggen alleen contact met Nauta Dutilh en dragen geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid voor hun diensten.

Vrouw zit achter haar bureau en houdt een iPad vast.

Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze kennisartikelen en tips van onze experts. Meld je gratis aan voor de Insights nieuwsbrief en ontvang updates over:

  • Inzichten in sectoren, cybersecurity en Inclusive Banking
  • Inspirerende ondernemersverhalen en innovaties
  • Tips voor duurzaam ondernemen
  • Thema's zoals AI, wet- en regelgeving en CSRD