Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Drie mensen zitten in een vergadering.

CSRD voor grote en beursgenoteerde bedrijven

Ontdek wat dit voor jou als rapportageplichtige betekent

Als groot of beursgenoteerd bedrijf sta je nu voor de uitdaging én de kans om transparant te rapporteren over jouw duurzaamheidsprestaties. De CSRD verplicht bedrijven om gedetailleerde informatie te verstrekken over hun impact op milieu, maatschappij en governance (ESG). Bereid jouw bedrijf voor op de toekomst en draag bij aan een duurzamere wereld door vandaag nog te starten met CSRD-rapportage.

Welke stappen moet je zetten?

Aan de slag met CSRD Rapportage.

Stap 1

Setup

Stel vast in hoeverre de organisatie en stakeholders al betrokken zijn op het gebied van duurzaamheid, stel op basis daarvan een project team samen. Het hebben van een missie of duurzaamheidsstrategie is meestal het eerste vertrekpunt. Ontwikkel een projectplan met het CSRD-team en beschrijf de verwachte resultaten, acties en taken. Neem hierbij de accountant al vroegtijdig mee in het proces, zodat deze vooraf al mee kan kijken op de manier van aanpak.

Stap 2

Analyse

Dubbele Materialiteitsanalyse

Stel vast welke duurzaamheidskwesties voor de organisatie en voor de stakeholders materieel zijn door middel van een dubbele materialiteitsanalyse. Beschouw de gehele waardeketen en betrek alle relevante stakeholders, zoals leveranciers, dienstverleners, NGO’s, aandeelhouders, banken, overheid en afnemers.

Gap-analyse

Dit proces geeft een inzicht in wat de onderneming al doet en waar de belangrijkste aandachtspunten liggen.

  1. Begin met een analyse van de huidige situatie: stel vast welke ESG-informatie al bekend is in de organisatie en welke infrastructuur aanwezig is om die informatie te beheren.
  2. Focus vervolgens op de toekomstige situatie: bepaal op basis van de materiële onderwerpen waar gerapporteerd over moet worden.
  3. Analyseer de gap of tekorten.
  4. Stel vervolgens een actieplan op om de relevante data te verzamelen en de gap te dichten, inclusief KPIs.
Stap 3

Implementatie

Implementatie omvat dataverzameling, de controle van de data, en beleid. Verzamel de vereiste data bij de verschillende afdelingen binnen de organisatie. Sommige informatie zal bijvoorbeeld bij de HR-afdeling bekend zijn, andere informatie bij het management van de toeleveringsketen.​ Controleer de kwaliteit van de verzamelde data. Registreer wat er is verzameld, hoe en wanneer. Definieer beleid op ESG-kwesties, zorg voor een duidelijke governance-structuur en ontwikkel actieplannen. Zorg voor duidelijke risico- en mitigatiestrategieën.

Vier

Rapportage

Rapporteer de materiële kwesties via een bestaand business intelligence (BI) of management information dashboard. Begin met het maken van concept-openbaarmakingen op basis van de beschikbare data en voeg later de data toe die meer moeite kosten om te verkrijgen.

Vijf

Afronding

Een externe audit (limited assurance) voor de CSRD-rapportage is een onafhankelijke controle uitgevoerd door een erkende accountant of een gespecialiseerde dienstverlener. Het doel van deze audit is om de nauwkeurigheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de duurzaamheidsinformatie die bedrijven rapporteren te verifiëren. De externe audit moet in Nederland worden uitgevoerd door een geregisterde accountant.

Contact met het Sustainability Expertise Team

Heb je een (uitgewerkt) duurzaam businessplan en wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Spar met ons over jouw financiering. Neem contact op en je ontvangt binnen twee werkdagen een reactie.

Wat je moet weten

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht bedrijven om uitgebreid te rapporteren over hun milieu-, sociale en governance (ESG) prestaties. ESG-rapportage is cruciaal voor transparantie en biedt inzicht in hoe bedrijven omgaan met duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Milieu (Environmental):

Bedrijven moeten hun impact op het milieu rapporteren, zoals CO2-uitstoot, energieverbruik en afvalbeheer.

Sociaal (Social):

Rapportages moeten informatie bevatten over sociale kwesties zoals arbeidsomstandigheden, mensenrechten en diversiteit en inclusie.

Governance:

Bedrijven moeten hun governancepraktijken inzichtelijk maken, inclusief bedrijfsvoering, ethiek en anti-corruptie maatregelen.

 

Om te voldoen aan de eisen van de CSRD, moeten bedrijven rapporteren aan de hand van de European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Dit is een pakket van een twaalftal standaarden die de verschillende milieu-, sociale en governance aspecten behandelen (ESG). De 12 standaarden vallen onder drie overkoepelende standaarden: algemene vereisten (ESRS1), algemene toelichtingen (ESRS2) en thematische standaarden (ESG). 

Materialiteit verwijst naar belangrijke informatie voor stakeholders van een bedrijf. De materiele onderwerpen kunnen een substantiële impact hebben op de economische waarde en besluitvorming van stakeholders. Materialiteit helpt bedrijven dus bepalen welke duurzaamheidsinformatie essentieel is om te rapporteren. 

De CSRD introduceert het concept van dubbele materialiteit. Dubbele materialiteit verplicht bedrijven om duurzaamheidskwesties vanuit twee perspectieven te beoordelen en te rapporteren: 

Financiële Materialiteit:

Dit betreft hoe duurzaamheidskwesties de financiële prestaties van de organisatie beïnvloeden. Bijvoorbeeld wanneer een overstroming in een productielocatie in Bangladesh kan leiden tot financiële schade.  

Impact Materialiteit:

Dit betreft hoe de activiteiten van de organisatie invloed hebben op mensen en het milieu. Bijvoorbeeld, de uitstoot van CO2 door een bedrijf en de impact daarvan op klimaatverandering, of de arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketen. 

De CSRD vereist dat bedrijven hun rapportages opstellen en indienen volgens specifieke richtlijnen en standaarden. Hier lees je hoe en waar bedrijven hun CSRD-rapportage moeten aanleveren:

Integratie in het Jaarverslag:

Bedrijven moeten hun CSRD-rapportages integreren in het jaarlijkse bestuur verslag. Dit betekent dat de duurzaamheidsinformatie naast de financiële rapportage wordt opgenomen, wat zorgt voor een holistisch overzicht van de prestaties van het bedrijf.

European Single Electronic Format (ESEF):

De rapportages moeten digitaal worden aangeleverd via het European Single Electronic Format (ESEF). Dit formaat zorgt voor uniformiteit en maakt het eenvoudiger voor belanghebbenden om toegang te krijgen tot en gegevens te vergelijken.

Indiening bij de Bevoegde Autoriteit:

Bedrijven moeten hun rapportages indienen bij de bevoegde nationale autoriteit die verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving van de CSRD. In Nederland moet dit bij de Standard Business Reporting (SBR). SBR is de nationale standaard voor uitwisseling van alle bedrijfsmatige rapportages, zoals jaarrekeningen.

Websitepublicatie:

Naast de officiële indiening, moeten bedrijven hun rapportages ook openbaar maken via hun eigen bedrijfswebsite. Dit verhoogt de transparantie en maakt de informatie toegankelijk voor een breder publiek, inclusief investeerders, klanten en andere belanghebbenden.

Het naleven van deze indieningsvereisten zorgt ervoor dat bedrijven voldoen aan de CSRD en draagt bij aan een transparante en duurzame bedrijfsvoering.

Meld je aan voor onze Insights nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze inzichten, tips en trends