Krijg je een telefoontje of e-mail met een beleggingsvoorstel? Ga hier niet op in. Je kunt veel geld verliezen. We leggen uit wat boilerroomfraude is. Ook zie je hoe je het herkent.
Bij boilerroomfraude krijg je een telefoontje of e-mail. De afzender doet een beleggingsvoorstel. Ze hebben je gegevens omdat je die ooit hebt ingevuld. Dit kan zijn na een nep-advertentie op een website of Facebook. Vaak is de afzender buitenlands. Hij zegt dat hij een vergunning heeft van de AFM.
Je krijgt snel rendement beloofd. Je moet snel beslissen. Ga je akkoord? Dan krijg je een inschrijfformulier. Je kunt beginnen met een klein bedrag. Misschien levert dit winst op.
Leg je meer geld in? Dan wordt je belegging steeds minder waard. Helaas zie je je geld niet meer terug.
Fraudeurs gebruiken een aantal trucs als ze contact met je opnemen. Zorg dat je deze trucs herkent en laat je nooit overhalen om zomaar geld te investeren.
Een bekende Nederlander prijst een investering aan. Maar hij heeft nooit toestemming gegeven. De advertentie is nep.
Heb je je gegevens achtergelaten? Dan krijg je snel een telefoontje of e-mail. Je wordt onder druk gezet om te investeren.
De contactpersoon vertelt dat hij werkt met een AFM-vergunning. Zo probeert hij je vertrouwen te winnen.
Als je twijfelt, vraagt de contactpersoon: Wil je niet rijk worden? Makkelijk rijk worden bestaat niet. Als iets te mooi is om waar te zijn, is dat meestal zo. Houd je hoofd koel en herken de trucs.
Je kunt mogelijke boilerroomfraude melden bij de AFM . Je melding kan ervoor zorgen dat zij nader onderzoek doen. Ook raden wij je aan om aangifte te doen bij de politie.
Voor vervolgstappen is juridisch advies verstandig. Neem contact op met het Juridisch Loket . Soms zijn er advocatenkantoren die hierin gespecialiseerd zijn.