Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Kan ik ook veilig beleggen?

Stap 3

Beleggen kent risico’s. 100% veilig beleggen bestaat niet. Het is dus goed om meer over de risico's te weten. We zeggen niet voor niets: je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Maar er zijn wel een aantal manieren om het risico te beperken. En die zijn ook door een beginnende belegger toe te passen.

Weet waarin je belegt

Het lijkt logisch: stop je geld alleen in beleggingen die je begrijpt. Zelfs als het gaat om bekende ondernemingen of fondsen. Een snelle stijging of daling van de koers kun je dan meestal verklaren, en dat kan helpen om rustig te blijven. Het is verstandig om niet in een opwelling te kopen en in paniek te verkopen. Ook zijn er complexe beleggingen die vaak extra risicovol zijn. Je verliezen kunnen extra groot zijn als je hier niet genoeg kennis over hebt en niet precies begrijpt waarin je belegt.

Heel belangrijk: snap wat de precieze kosten zijn. Wat betaal je als je koopt of verkoopt? Denk ook aan de servicekosten die je aan jouw bank of broker betaalt en aan kosten die soms verbonden zijn aan het beleggingsproduct. Dit kan namelijk veel invloed hebben op het mogelijke rendement. In stap 4 zetten we de soorten kosten voor je op een rij.

Koop niet alles op hetzelfde moment

Het is verleidelijk om te wachten met kopen tot de koers laag is. Maar wanneer is dat? Niemand kan het voorspellen. Je kunt de momenten waarop je jouw beleggingen koopt ook spreiden. De aankoopprijzen zijn dan meer een gemiddelde. Dat kun je zelf doen, of automatisch met behulp van periodiek beleggen. Je legt dan op een vast moment een vast bedrag in, zodat je de pieken en dalen van de beurs kunt opvangen.

Verdeel je risico over meerdere beleggingsinstrumenten

Als je al je geld inzet op een of enkele beleggingen, kun je veel risico lopen. Het is dan verstandiger om diverse beleggingsinstrumenten te kopen, zoals aandelen, obligaties of fondsen. Kijk daarbij ook naar verschillende bedrijfssectoren. Want als je alleen investeert in bijvoorbeeld technologiebedrijven, ben je kwetsbaar voor verlies als er slechte tijden aanbreken voor de technologiesector. Voor een betere spreiding koop je beleggingen uit verschillende landen, werelddelen, sectoren en thema’s.

Goed om te weten: met ETF’s en beleggingsfondsen kun je op een eenvoudige manier je geld spreiden over verschillende beleggingscategorieën, bedrijven en landen.

Kijk niet alleen naar koersresultaten uit het verleden

De koersresultaten van de afgelopen jaren zijn niet voldoende om jouw beleggingskeuzes op te baseren. Het biedt geen garantie voor de toekomst. Net zo belangrijk zijn marktomstandigheden, ontwikkelingen in de wereldpolitiek en de vooruitzichten van de economie. Deze factoren zijn van invloed op zowel grote als kleine bedrijven. Dat kan een reden zijn om je beleggingen goed te spreiden.

Geef je beleggingen de tijd

Eén van de grootste uitdagingen bij beleggen is: rustig blijven. Er zullen periodes komen wanneer de beurskoersen dalen en je beleggingen minder waard worden. Of momenten waarop sommige koersen omhoog schieten, maar jouw beleggingen achterblijven. Denk dan maar dat beleggen een marathon is en dat de finishlijn nog lang niet in zicht is. Het is verstandig om dan vast te houden aan je gekozen strategie.

Op naar de volgende stap

Je bent al goed op weg! In stap 4 leer je meer over het bepalen van je doel, je budget en je risico. En niet te vergeten; over de kosten van beleggen. 

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.