De CO2-uitstoot van beleggingen toont hoeveel een onderneming bijdraagt aan CO2-uitstoot. Het helpt om deze uitstoot te meten en te vergelijken met een benchmark. Zo zien we of een onderneming haar milieudoelen haalt.
Wat is CO2 precies?
CO2 of koolstofdioxide is een natuurlijk broeikasgas in de atmosfeer. Het houdt warmte van de zon vast. De uitstoot komt vooral door verbranding van fossiele brandstoffen, maar ook mensen en dieren stoten CO2 uit. Hoge CO2-uitstoot versnelt de opwarming van de aarde. Bomen en planten nemen CO2 op en zetten het om in zuurstof, maar dit is niet voldoende om de opwarming te stoppen.
Andere broeikasgassen hebben ook een schadelijke impact. Omdat de impact van verschillende broeikasgassen verschillend is, worden alle emissies omgerekend naar CO2-equivalenten per jaar. Dit wordt weergegeven in tCO2e.
De CO2-uitstoot van jouw portefeuille
In je kwartaalrapportage zie je onderstaande infographic (maar dan met andere cijfers). Wat betekenen die cijfers? Om te beginnen tellen we de broeikasgassenuitstoot (tCO2e) van alle bedrijven in jouw portefeuille bij elkaar op. Die verrekenen we met het bedrag waarin je belegd bent in die bedrijven. Het resultaat zetten we af tegen de benchmark. In de infographic zie je:
- de gemiddelde CO2e-uitstoot van het aandelengedeelte van je portefeuille
- de tCO2e van de overeengekomen benchmark
Het verschil in uitstoot tussen de portefeuille en de benchmark is in dit voorbeeld 162. Hoe lager de score onder de benchmark blijft, hoe beter.
Om je meer inzicht te geven in wat dat getal betekent, rekenen we het om naar de CO2-uitstoot van retourvluchten Amsterdam – New York. De 162 tCO2 in dit voorbeeld staan gelijk aan 94 retourvluchten. Die berekening maken we met hulp van de onafhankelijke website CO2 Emissiefactoren.
Om de broeikasgassenuitstoot van bedrijven te bepalen, werken we samen met dataleverancier ISS Oekom. Zij onderzoeken de uitstoot per bedrijf. Zij tellen de directe uitstoot van eigen bronnen en de indirecte uitstoot door bijvoorbeeld ingekochte energie bij elkaar op.