Financiële instellingen die inzien dat ESG-investeringen belangrijk zijn, kunnen de ESG-risicoscore hanteren om aan te geven hoe duurzaam een bedrijf werkt, en dus hoe ESG-investeringen in dat bedrijf zijn. De afkorting ESG staat voor Environmental (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur).
In uw kwartaalrapportage ziet u een infographic zoals hierboven terugkomen, waarschijnlijk met andere cijfers.
De volgende bouwsteen bestaat uit onderzoek naar de zogenoemde Material ESG issues. Deze zijn toegespitst op de bedrijfsprocessen, de sector en de vestigingsplaats. Aan de hand hiervan worden er factoren onderzocht die een grote impact kunnen hebben. Enkele factoren zijn:
Bij bijvoorbeeld een oliemaatschappij zullen een aantal van deze factoren bestaan uit “emissies en afval”, “omkoping en corruptie” en “gezondheid en veiligheid”, terwijl er bij een software bedrijf bijvoorbeeld meer naar “data privacy en veiligheid” gekeken zal worden.
De laatste bouwsteen bestaat uit een onderzoek naar de Idiosyncratic ESG issues. Dit zijn ESG issues die bij een bedrijf opspelen die niet verwacht zijn, de "zwarte zwanen". Binnen de eerder genoemde factoren kunnen natuurlijk controverses voorkomen. Als er bij een oliemaatschappij een olielek is, zal dit bedrijf bij "emissies en afval" een hogere score krijgen. Dit risico is een bekend probleem, maar wat als er bij een oliemaatschappij ineens een "dataprivacy en veiligheid" issue is met klantdata? Dan is dat een afwijkende gebeurtenis die niet direct verwacht wordt in die bedrijfstak. Dat wordt een Idiosyncratic ESG Issue genoemd.
Het bedrijf krijgt ook voor dat issue een hogere score. Sustainalytics kijkt vervolgens of dit ook voor andere bedrijven binnen dezelfde industrie een onverwacht risico kan zijn. Uit deze methode komt vervolgens een ESG Risico Blootstelling. Sustainalytics bekijkt dan hoe goed deze risico’s worden beheerst. Dat wat niet kan of niet goed wordt beheerst is het ESG-risico. Hoe lager de score, hoe beter.
Beleggen doet u met geld dat u over heeft, naast uw buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. Het is goed om u hiervan bewust te zijn.
Bel ons met al uw vragen over Vermogensbeheer. Van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur.
Bel 088 388 9779