Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Hypotheek met Euribor-rentetarief

Heb je een ABN AMRO hypotheek met Euribor-rente?

Sinds 2009 kun je geen hypotheek meer afsluiten met Euribor-rentetarief. Heb je nog een Euribor-hypotheek? Lees dan waar je op moet letten.

 

Aandachtspunten hypotheek met Euribor-rentetarief

  • Je kunt de looptijd van een hypotheek met het Euribor-rentetarief niet verlengen
  • Ga je verhuizen? Het Euribor-tarief kan niet worden meegenomen naar een nieuwe hypotheek.
  • Heb je een voormalige Fortis-hypotheek?
  • Controleer de voorwaarden; soms kun je het Euribor-tarief wel meenemen.
  • Bij het einde van de rentevaste periode van een ander leningdeel wordt het Euribor-tarief niet meer aangeboden.

Meer informatie

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen over je hypotheek met het Euribor-rentetarief? Neem dan contact met ons op, of maak online een afspraak.

Wil je meer weten over de rechtszaken over de verhoging van de opslag van hypotheken met het Euribor-rentetarief? Lees dan verder op onze pagina over de rechtszaken.

Wat is Euribor?

- Euribor staat voor Euro Interbank Offered Rate, een variabel rentetarief voor leningen in euro's dat veel Europese banken gebruiken.
- Elke dag om 11.00 uur wordt het Euribor-tarief vastgesteld en gedeeld met alle deelnemers en de pers.
- ABN AMRO gebruikt het tarief van de 1-maands Euribor dat geldt op de voorlaatste werkdag van de maand.
- De Euribor-tarieven hangen vooral af van economische omstandigheden zoals economische groei en inflatie, waardoor ze moeilijk te voorspellen zijn.

Wat betaal je voor je hypotheek met Euribor-rentetarief?

  • 1-maands Euribor-rente: Dit tarief kan maandelijks veranderen. Je ontvangt hierover een maandelijkse brief.
  • Euribor-opslag: Deze dekt onze kosten. Elk kwartaal beoordelen we de kosten en beslissen of de opslag moet worden aangepast.
  • Naast de Euribor-opslag betaal je ook een individuele risico-opslag, tenzij je een hypotheek met NHG-voorwaarden of een oude Fortis Hypotheek hebt.
  • De Euribor-rente kan stijgen of dalen, wat invloed kan hebben op de rente die je betaalt. We informeren je direct als de Euribor-rente verandert of niet meer beschikbaar is en bieden een passend alternatief.
  • Ben je het niet eens met de nieuwe berekening? Dan kun je je hypotheek met variabele rente zonder kosten aflossen of omzetten naar een hypotheek met een vaste rente.

Benchmark: wat betekent dit voor jou?

Het rentetarief is deels gebaseerd op de Euribor-rente, een zogenoemde benchmark. De beheerder van Euribor is EMMI (European Money Markets Institute), die verantwoordelijk is voor het vaststellen en publiceren van de benchmark. De Euribor-rente kan stijgen of dalen, wat invloed kan hebben op de rente die je betaalt. We informeren je als de Euribor-rente verandert of niet meer beschikbaar is en bieden een passend alternatief. Ben je het niet eens met de nieuwe berekening? Dan kun je je hypotheek met variabele rente zonder kosten aflossen of omzetten.

Mogelijke vervanging Euribor

Het is mogelijk dat de 1-maands Euribor in de toekomst niet meer gebruikt mag worden, bijvoorbeeld door veranderingen in wet- of regelgeving. Op dit moment voldoet de Euribor aan de regelgeving, dus we kunnen deze blijven gebruiken. Als dit verandert, nemen we contact met je op.

Vragen over opslagwijzigingen

Het wijzigen van de opslag is nodig voor een gezonde bedrijfsvoering van de bank. In 2009 en 2012 heeft ABN AMRO de opslag voor Euribor-hypotheken verhoogd door marktomstandigheden. Daarna heeft de bank de opslag om dezelfde reden ook weer een paar keer verlaagd.

In 2012 werd de opslag voor alle klanten met een Euribor-hypotheek verhoogd. Voor ex-Fortis klanten met een "vaste opslag" in hun offerte werd de verhoging in november 2012 teruggedraaid. Ook in sommige gevallen met individuele afspraken werd de verhoging teruggedraaid, maar niet voor de overige klanten.

Bovenop de 1-maands Euribor-rente betaal je een opslag, bestaande uit een Euribor-opslag en een individuele risico-opslag. Deze dekt onze kosten en bestaat uit:

  • Opslagen door marktomstandigheden: Dit omvat kosten voor het inkopen van geld op de geld- en kapitaalmarkt en kapitaalkosten.
  • Doorlopende kosten: Dit zijn de bedrijfskosten van de bank, waaronder eenmalige kosten zoals marketing en personeelskosten voor kredietaanvragen, en doorlopende kosten voor het beheer van hypotheken.
  • Individuele risico-opslag: Deze hangt af van het risico op jouw lening en de verhouding tussen de waarde van het onderpand en de lening. Deze opslag geldt niet voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie of oude Fortis Hypotheken.
  • Winstopslag: Dit is bedoeld voor de financiering van toekomstige bedrijfsactiviteiten.

De opslag kan omhoog of omlaag gaan door onze 'liquiditeitsopslag' en 'kapitaalkosten'.

Liquiditeitsopslag: Het geld dat we aan klanten lenen, lenen we zelf van beleggers. Om ervoor te zorgen dat we altijd voldoende geld hebben, lenen we voor langere periodes dan een maand. Beleggers en spaarders eisen een hogere rente dan de Euribor. Deze hogere rente noemen we 'liquiditeitsopslag'.

Kapitaalkosten: Een bank moet een deel van het uitgeleende geld zelf bezitten en reserveren. Door wetgeving moeten we meer reserves aanhouden, wat bijdraagt aan een sterke balans. Hierdoor ontstaan extra 'kapitaalkosten'.

Elk kwartaal beoordelen we onze kosten en beslissen of je opslag omlaag of omhoog moet. Veranderingen in je opslag gaan in aan het begin van een kwartaal: op 1 januari, 1 april, 1 juli, of 1 oktober. Dit staat vooraf in je rentebevestigingsbrief. De opslag kan met minimaal 0,10% en maximaal 0,35% veranderen, zodat je niet voor onverwachte grote wijzigingen komt te staan.

Hier zijn de redenen voor de verlaging van de opslag:

  • 1 april 2019: Verlaagd met 0,15% vanwege veranderingen in opslagen door ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten.
  • 1 oktober 2018: Verlaagd met 0,15% om dezelfde reden als hierboven.
  • 1 april 2018: Verlaagd met 0,20% door veranderingen in opslagen door ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten.
  • 1 april 2017: Verlaagd met 0,15% vanwege veranderingen in opslagen door ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten.
  • 1 april 2016: Verlaagd met 0,20% door veranderingen in opslagen door ontwikkelingen op de kapitaalmarkten, kapitaalkosten, doorlopende kosten, en individuele risico-opslag.
  • 1 april 2015: Verlaagd met 0,15% vanwege veranderingen in opslagen door ontwikkelingen op de kapitaalmarkten en kapitaalkosten.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op je hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar je mogelijkheden?  Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer je wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf je hypotheek beheren

In Internet Bankieren kun je zelf je hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel je vraag aan  chatbot Anna of neem contact met ons op.