Met een gezamenlijke rekening heeft u samen met iemand anders, bijvoorbeeld uw partner, een bankrekening en eventueel een spaarrekening. Dat is handig voor het betalen van de gezamenlijke boodschappen, de huur of hypotheek. Wat zijn de voordelen van een gezamenlijke rekening en waar moet u rekening mee houden?
Met een machtiging geeft u iemand toegang tot uw bankrekeningen. Deze gemachtigde mag uw bankproducten niet wijzigen of opzeggen of bijvoorbeeld namens u een verhuizing doorgeven.
In een notariële volmacht legt u vast dat iemand hetzelfde met uw rekening mag doen als u, bijvoorbeeld een extra rekening aanvragen of opzeggen of schenkingen doen aan uw (klein)kinderen of goede doelen.
Wilt u een rekening die op 1 naam staat omzetten naar een gezamenlijke rekening? Dan hebben we uw gegevens nodig en die van uw medeaanvrager. Maak hiervoor een afspraak via Beeldbankieren. Zo kunnen we u en uw medeaanvrager identificeren via uw computer, tablet of smartphone.
Let op: een rekening omzetten kan alleen met een betaalrekening zonder de mogelijkheid om rood te staan. Als u wel rood kunt staan op uw betaalrekening, moet u eerst Rood Staan opzeggen. Nadat uw betaalrekening is omgezet naar de gezamenlijke rekening, vraagt u Rood Staan eenvoudig opnieuw aan.
Voor iedere rekeninghouder geldt een heffingsvrij vermogen. Dit is het bedrag waarover u geen belasting hoeft te betalen (in 2022 is dit: € 50.650,-). Er geldt een dubbele vrijstelling als de rekeninghouders elkaars fiscale partners zijn. Deze vrijstelling bedraagt € 101.300,-. Over het bedrag boven het heffingvrije vermogen betaalt u vermogensbelasting in box 3.
Is een van de rekeninghouders zelfstandig ondernemer met een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, bijvoorbeeld een eenmanszaak? Dan horen het bedrijfsvermogen en privévermogen bij elkaar. Als de onderneming failliet gaat en er zijn schulden, kan er beslag gelegd worden op het geld op de gezamenlijke rekening.