Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Wat te doen als de beurs daalt?

De huidige onrust op de financiële markten zorgt voor een dip in de beurscijfers. Het is begrijpelijk dat het ongemakkelijk voelt als je beleggingen in waarde dalen. Dus: hoe nu verder? Gelukkig is het niet de eerste keer dat de beurs naar beneden gaat. We leggen uit wat we hebben geleerd over het dalen en stijgen van de beurzen. En geven tips en antwoord op veelgestelde vragen.

 

Tip: maak geen emotionele keuzes

Volgens Judith Sanders, beleggingsstrateeg bij ABN AMRO, is het vooral belangrijk om rustig te blijven: “Dit weten we in theorie allemaal, maar is niet makkelijk als je een dalende lijn ziet in je portefeuille. Toch is het wel een belangrijk startpunt. Uit onderzoek blijkt dat beleggers vaak keuzes maken op basis van gevoel en emotie. Vaak zijn dit irrationele en verkeerde keuzes.”

Vraag: pas ik mijn portefeuille aan bij schommelingen?

Als zelf belegger heb je jouw portefeuille ingericht volgens je beleggingsdoel en de mate van risico die je bereid bent te nemen. Daarbinnen maak je keuzes voor de inhoud van de portefeuille. Afhankelijk van bewegingen in de markt beoordeel je of je de weging van beleggingsproducten met een hoger en lager risico wilt aanpassen. De kans op heftige koersschommelingen is bij beleggingsproducten met een hoog risico namelijk hoger. Zo zorg je dat jouw portefeuille ook in onrustige tijden bij jouw profiel en bij de marktsituatie blijft passen.

Vraag: moet ik uitstappen of blijven zitten?

Judith Sanders legt uit: “Als je niet belegd bent, mis je de slechtste maar ook de beste dagen. En juist die dagen zijn belangrijk voor een positief rendement. Belegd zijn op de goede beursdagen is dus cruciaal. Het totale jaarresultaat is daarvan afhankelijk en niet belegd zijn tijdens deze dagen heeft zelfs een sterk negatief effect op je totale rendement. Bovendien: niemand kan voorspellen wanneer de beste en slechtste beursdagen in een jaar zullen vallen.”

Tip: hou je vast aan de lange termijn

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat beleggers het extra moeilijk vinden om vast te houden aan het oorspronkelijke beleggingsplan als de beurzen dagen achter elkaar dalen. Judith: “Dat maakt het juist nu extra belangrijk om planmatig te werken en met afstand en zonder emotie te kijken naar de beleggingen.”

Bedenk je ook: hoe langer je belegt, hoe meer je gebruikmaakt van het voordeel van voordeel van rendement-op-rendement. Dit kan op lange termijn bijdragen aan vermogensgroei. Een langere beleggingshorizon biedt meer ruimte om tijdelijke waardedalingen op te vangen, maar het biedt geen garantie op positief rendement.

Vraag: hoe kan ik mijn risico spreiden?

Een dalende markt biedt natuurlijk ook kansen. Sommige beleggers overwegen om juist bij een dip bij te kopen. Maar de ervaring leert natuurlijk dat timing lastig is: je weet pas achteraf of je op een goed moment bent ingestapt. Je kunt ook regelmatig een vast bedrag inleggen om zo over de tijd je risico te spreiden. De strategie waarbij je op vaste momenten een vast bedrag inleg, heet dollar cost averaging. En de methode die je daarvoor kunt gebruiken, is periodiek beleggen. De aankoopprijs wordt zo gemiddeld en je vergroot je de kans op mogelijk rendement. Periodiek beleggen stel je zelf makkelijk in via de ABN AMRO app of Internet Bankieren.

Vraag: wat kan ik zelf verder doen?

Hopelijk geeft dit artikel je wat meer inzicht. Het is best begrijpelijk als je slechter slaapt van een beursdaling en misschien wel denkt aan stoppen. Maar als het goed is, beleg je met geld dat je over hebt. Probeer zonder emoties naar je beleggingen te kijken en vraag je af: waar doe ik het voor? Kan ik mijn langetermijndoel nog behalen? Als dat zo is, hoef je niets te veranderen. En anders kijk je waar je zelf kunt bijsturen in de weging binnen je portefeuille, het risico van je beleggingsproducten en de spreiding van risico over tijd.

Ook goed om te bedenken: er zijn meer factoren die de beurs bewegen dan die rode cijfers. Blijf kijken naar het grote geheel, zoals we beschrijven in ons artikel Wat beweegt de beurs?

Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onverwachte uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Kom je er niet uit?

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna.

Bel ons direct

Bekijk alle telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.

Kom je er niet uit?

Chat

24/7 online. Chat met chatbot Anna.

Bel ons direct

Bekijk alle telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.