Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beleggen in de energietransitie

Kansen door de overgang naar duurzame energie

De moderne wereld is voor onmisbare processen zoals transport, communicatie en productie afhankelijk van energie. Met de aanhoudende groei van de wereldbevolking blijft ook de vraag naar energie hard groeien. De verwachting is dat de wereldwijde energievraag tot 2050 kan verdubbelen. Die groei komt vooral door opkomende economieën. Tegelijkertijd speelt de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energiebronnen om klimaatverandering te beperken. Volgens de International Renewable Energy Agency (IREA, april 2021) is voor deze energietransitie de komende dertig jaar het astronomische bedrag van USD 115 biljoen (1 biljoen = 1.000 miljard) aan investeringen nodig.

Kansen bij beleggen in de energietransitie

De enorme investeringen bieden kansen voor bedrijven en daarmee voor beleggers. Deze kansen blijven niet beperkt tot het beleggen in duurzame energie, zoals energieopwekking uit wind, zon, water en aardwarmte. Ook de elektrificatie van het energienetwerk en het efficiënt overdragen en opslaan van energie in bijvoorbeeld nieuwe accu’s vragen om veel investeringen. Tot slot ligt er een uitdaging in het verduurzamen van woningen en kantoren en het wereldwijde transportsysteem. Bedrijven actief in de energietransitie zijn veelal middelgrote en kleine bedrijven. Deze hebben een fors groeipotentieel in het verschiet en bieden daarmee mogelijk aantrekkelijke aandelenrendementen. Beleggen in het thema energietransitie zien wij als een aanvulling op een breed gespreide portefeuille.

Risico’s bij beleggen in de energietransitie

De ontwikkelingen in de energiemarkt gaan snel en technologieën volgen elkaar snel op. Dit maakt de markt riskant voor de veelal middelgrote en kleine bedrijven, want zij richten zich vaak op een beperkt aantal technologieën. Met de winnaars zijn aantrekkelijke rendementen te halen, maar er zijn ook verliezers. Regelmatig krijgt optimisme rondom een bedrijf of technologie de overhand, waardoor de waarderingen zeer hoog kunnen oplopen. Dat kan zelfs als een bedrijf voorlopig helemaal geen winst maakt.

 

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Drie voorbeelden van beleggen in het thema energietransitie

We brengen drie voorbeelden van oplossingen uit ons assortiment bij je onder de aandacht: twee actieve fondsen en een passieve ETF. Met deze fondsen beleg je gespreid in meerdere ondernemingen die werken aan de energietransitie.

Wil je de actuele koersen weten van deze fondsen of ze vergelijken met beleggingsfondsen en ETF’s binnen het thema energietransitie of andere thema’s? Maak dan gebruik van onze Fondsselector hieronder.

Schroder Global Energy Transition Acc

Schroder Global Energy Transition belegt actief in een wereldwijde portefeuille van ongeveer 50 grote en middelgrote bedrijven die actief zijn in de opwekking en distributie van schone energie. Deze bedrijven dragen actief bij aan de vermindering van de uitstoot van kooldioxide. Belangrijke thema’s zijn hernieuwbare energie, opslag en transport van energie en de electrificatie van het wagenpark. Dit beleggingsfonds vergelijkt zichzelf met de MSCI Global Alternative Energy Index (benchmark).


afb-afm-risico_6

RobecoSAM Smart Energy

Het fonds belegt actief in innovatieve bedrijven in de energiesector. De portefeuille van zo’n 60 bedrijven bevat zowel aandelen met een aantrekkelijke waardering (bijvoorbeeld elektriciteitsproducenten, netwerkbeheerders en gasdistributiebedrijven), als aandelen met een hoog groeipotentieel (zoals producenten van zonnepanelen, windmolens en led-verlichting).


afb-afm-risico_6

iShares Global Clean Energy

De iShares Global Clean Energy is een passieve belegging en weerspiegelt de rendementen van de S&P Global Clean Energy Index. Deze index bevat bedrijven die actief zijn in de productie van schone energie of de levering van apparatuur en technologie voor schone energie. Deze ongeveer 80 bedrijven komen zowel uit ontwikkelde als opkomende markten.


afb-afm-risico_6

Schroder Global Energy Transition Acc

  • Ervaren beleggingsteam, met veel kennis van de energiesector. Het zijn gepassioneerde beleggers in hernieuwbare energie en geven bovengemiddeld aandacht aan de waardering van bedrijven.
  • Schroder Global Energy Transition belegt zowel in industriële bedrijven als Vestas Wind Systems, Nexans en Schneider Electric, als in technologiebedrijven als SolarEdge Technologies, First Solar en Samsung SDI.

RobecoSAM Smart Energy

  • Het beleggingsteam van RobecoSAM Smart Energy is samengesteld uit mensen met een verschillende achtergrond en oorspronkelijk uit verschillende organisaties.
  • RobecoSAM Smart Energy belegt relatief veel in technologie, met bedrijven als ON Semiconductor, Analog Devices en NXP Semiconductors, en relatief weinig in nutsbedrijven zoals SSE, Terna en Hydro One.
  • De portefeuille bestaat uit relatief veel grote en middelgrote bedrijven, waardoor de rendementsontwikkeling minder volatiel is geweest.

iShares Global Clean Energy

  • De iShares Global Clean Energy volgt één-op-één de S&P Index met dezelfde naam en biedt daarmee tegen lage kosten toegang tot een wereldwijd gespreide portefeuille van bedrijven actief in schone energie.
  • Het rendement van de iShares Global Clean Energy volgt de bijbehorende index en er is daarmee geen kans op een achterblijvend rendement.
  • De index is relatief zwaar gewogen in nutsbedrijven zoals Vestas Wind Systems, Consolidated Edison en Enphase Energy, gevolgd door industriële bedrijven en tot slot technologie.

Schroder Global Energy Transition Acc

  • Het fonds bestaat relatief kort.
  • Het team beheert drie verschillende strategieën, waaronder een strategie die belegt in de fossiele brandstofsector.

RobecoSAM Smart Energy

  • Het beheerteam is relatief recent aangesteld na het vertrek van het vorige team. Daarnaast komen de leden van verschillende organisaties en werken zij nog niet zo lang samen.
  • Het fonds is fors gegroeid, waarmee de bewegingsvrijheid om te beleggen in kleinere bedrijven minder is geworden.

iShares Global Clean Energy

  • De samenstelling van de portefeuille is gebonden aan de S&P Global Clean Energy Index en biedt de beheerder geen mogelijkheid om buiten deze index in interessante aandelen te beleggen.
  • Het fonds heeft een flinke omvang bereikt waardoor er een risico is van verminderde liquiditeit bij beurscorrecties.

Fondsselector

Hier kun je de 3 voorbeelden van energietransitiefondsen vergelijken met elkaar en met andere fondsen.


Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Komt je er niet uit?

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.

Vragen? We helpen graag.

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.