Technologie
De ongekend snelle ontwikkeling van technologische oplossingen
De armoede in de wereld is de afgelopen decennia weliswaar afgenomen, toch is de ongelijkheid nog altijd groot. De armste helft van de wereldbevolking heeft nauwelijks enig vermogen, terwijl de rijkste 10% goed is voor 76% van al het vermogen. In de afgelopen veertig jaar is 23% van de inkomensgroei naar de rijkste 1% gegaan. Ook in termen van gender is er een forse onevenwichtigheid: wereldwijd verdienen vrouwen slechts 35% van het totale inkomen (bron: World Inequality Report, 2022).
Het bestrijden van ongelijkheid krijgt steeds meer aandacht. Ongelijkheid heeft namelijk vele facetten. Toegang tot onderwijs en gezondheidszorg, eerlijke belastingen, vorming van vakbonden en het bevorderen van diversiteit zijn slechts enkele voorbeelden. Bedrijven krijgen steeds meer te maken met de S (van Social) uit ESG, naast Environment en Governance. Niet alleen door regelgeving, maar ook door toenemende druk van beleggers, belangenorganisaties en de publieke opinie.
Sociaal beleggen is een breed begrip en persoonlijke voorkeuren kunnen een belangrijke rol spelen. Dat maakt het maken van de juiste beleggingskeuzes niet altijd makkelijk. Voor de ene belegger is bijvoorbeeld het bevorderen van economische gelijkheid belangrijk, voor de andere belegger het bevorderen van genderdiversiteit. Weer andere beleggers willen puur op ethische gronden alleen beleggen in bedrijven die veel aandacht geven aan sociale aspecten. Soms zonder dat er een duidelijk verband is met de winstgevendheid.
Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
We brengen drie voorbeelden van oplossingen uit ons assortiment bij je onder de aandacht: twee actieve fondsen en een passieve ETF. Met deze fondsen beleg je gespreid in meerdere ondernemingen binnen dit thema. Doordat de sector op de beurs gedomineerd wordt door enkele grote bedrijven is er veel overeenkomst tussen de drie oplossingen.
Wil je de actuele koersen weten van deze fondsen of ze vergelijken met beleggingsfondsen en ETF’s binnen het thema technologie of andere thema’s? Maak dan gebruik van onze Fondsselector hieronder.
CPR Social Impact biedt toegang tot een wereldwijde portefeuille van bedrijven die bovengemiddeld bijdragen aan het verminderen van ongelijkheid en die aandacht geven aan een sociale bedrijfsvoering. Criteria die een rol spelen zijn bijvoorbeeld de beloningsverschillen tussen het topmanagement en werknemers, de mogelijkheid tot het volgen van opleidingen of lid worden van een vakbond en de samenstelling van het topmanagement.
AXA Social Progress belegt in een wereldwijd gespreide portefeuille waarin sociale voortuitgang centraal staat. Thema’s zijn onder meer toegang tot betaalbare huisvesting, onderwijs en financiële dienstverlening. Ook diversiteit is belangrijk. AXA gebruikt strenge selectiecriteria om alleen die bedrijven te selecteren die een actieve bijdrage leveren aan of een oplossing bieden voor de geselecteerde sociale uitdagingen.
De UBS Global Gender Equality volgt één op één de samenstelling van de Solactive Equileap Global Gender Equality 100 Leaders Index. Equileap is gespecialiseerd in onderzoek naar gendergelijkheid en levert de gegevens aan waarmee Solactive de index samenstelt. Equileap beoordeelt bedrijven op 19 factoren in vier categorieën: (1) vertegenwoordiging van vrouwen in het management, (2) gelijke beloning van mannen en vrouwen, (3) beleid t.a.v. gendergelijkheid en (4) voldoende transparantie & controle. De gekozen index bevat de 100 hoogst gerangschikte bedrijven wereldwijd, waarbij de helft bestaat uit Amerikaanse bedrijven.
Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.
Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.