Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Beleggen in de gezondheidszorg

Aanjager van innovatie

Er is wereldwijd een toenemende vraag naar investeringen in de gezondheidszorg, door bevolkingsgroei en de continue vraag om innovatie. De gemiddelde levensverwachting is in de afgelopen eeuw wereldwijd meer dan verdubbeld: van 33 jaar naar boven de 70 jaar. In 2050 zijn er naar verwachting 1,5 miljard mensen ouder dan 65 jaar. Daarnaast is het algemene ziektebeeld verschoven van infecties naar chronische aandoeningen. Zo heeft ongeveer 10% van de volwassenen diabetes en heeft 15% gehoorproblemen. Het aantal kankergevallen blijft wereldwijd toenemen. Technologische ontwikkelingen maken meer en langere behandelingen mogelijk, maar maken ze ook duurder. De uitgaven aan gezondheidszorg blijven daarom fors stijgen.

Kansen bij beleggen in de gezondheidszorg

De markt voor gezondheidszorg groeit naar verwachting harder dan de economie als geheel (bron: Fidelity International). De sector is zeer divers en biedt een scala aan beleggingsmogelijkheden. Het varieert van de meer stabiele grote farmaceutische ondernemingen tot de potentieel snelgroeiende middelgrote en kleine bedrijven in de biotechnologie. Daarnaast zijn er bedrijven die medische apparaten en voorraden produceren en die medische diensten verlenen. Innovatie speelt een belangrijke rol in de medische wereld en biedt daarmee kansen voor bedrijven en dus ook voor beleggers. Beleggen in het thema gezondheidszorg zien wij als een aanvulling op een breed gespreide portefeuille.

Risico’s bij beleggen in de gezondheidszorg

Onder dit thema vallen ook biotechnologiebedrijven. Vaak zijn deze bedrijven afhankelijk van de ontwikkeling van slechts enkele medicijnen, zodat het niet verkrijgen van een goedkeuring voor een medicijn meteen tot een fors koersverlies leidt. In het algemeen geldt dat problemen in de gezondheidszorg sneller kunnen leiden tot reputatieschade en eventueel rechtszaken en schadevergoedingen.

 

Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Drie voorbeelden van beleggen in het thema gezondheidszorg

We brengen drie voorbeelden van oplossingen uit ons assortiment bij je onder de aandacht: twee actieve fondsen en een passieve ETF. Met deze fondsen beleg je gespreid in meerdere ondernemingen die werken aan innovatie in de gezondheidszorg.

Wil je de actuele koersen weten van deze fondsen of ze vergelijken met beleggingsfondsen en ETF’s binnen het thema gezondheidszorg of andere thema’s? Maak dan gebruik van onze Fondsselector hieronder.

BlackRock World Healthscience

De beheerders van dit fonds spreiden de meer dan 100 beleggingen over verschillende sub-sectoren, waarbij zij meestal minder beleggen in de grote farmaceuten dan de index. Hiermee heeft het fonds ook meestal een grotere focus op de Verenigde Staten. Dit beleggingsfonds vergelijkt zichzelf met de MSCI World Health Care Index (benchmark).


afb-afm-risico_6

Fidelity Global Health Care

Het fonds belegt actief in een wereldwijde, relatief geconcentreerde portefeuille van 40 tot 60 aandelen. De beheerder richt zich op kwalitatief goede bedrijven met aantrekkelijke en voorspelbare groeivooruitzichten. Hij belegt minimaal 50% van de portefeuille in duurzame bedrijven. Dit beleggingsfonds vergelijkt zichzelf met de MSCI AC World Health Care Index (benchmark).


afb-afm-risico_6

SPDR® MSCI World Health Care ETF

De SPDR MSCI World Health Care ETF is een passieve belegging en volgt één-op-één de samenstelling van de MSCI World Health Care Index. Dit is een markt-gewogen index van de ongeveer 150 belangrijkste bedrijven actief in de gezondheidszorg. Ten opzichte van actief beleggende fondsen zit de SPDR MSCI World Health Care meer in de grote farmaceutische bedrijven.


afb-afm-risico_6

BlackRock World Healthscience

  • De goed gespreide allocatie over meerdere sub-sectoren in de gezondheidszorg is uniek en biedt meer kansen op een aantrekkelijk rendement.
  • De benadering leidt tot een relatief groot belang in middelgrote en kleine bedrijven, een relatief kleine positie in grote farmaceuten, en daarmee tot een relatief grote positie in de Verenigde Staten.

Fidelity Global Health Care

  • Beheerder Alex Gold richt zich bovengemiddeld op bedrijven van een goede kwaliteit. Hij gelooft dat dit op termijn het meest aantrekkelijke rendement biedt tegen een aanvaardbaar risico.
  • Alex Gold kan gebruikmaken van een wereldwijd team van 12 analisten gespecialiseerd in de gezondheidszorg.

SPDR® MSCI World Health Care ETF

  • De SPDR MSCI World Health Care volgt één-op-één de genoemde index en biedt daarmee tegen lage kosten toegang tot een wereldwijd gespreide portefeuille van bedrijven in de gezondheidszorg.
  • Het rendement van de SPDR MSCI World Health Care volgt de index en er is daarmee geen kans op een achterblijvend rendement.

BlackRock World Healthscience

  • De portefeuille bestaat bovengemiddeld uit aandelen van middelgrote en kleine bedrijven, wat het fonds een hoger risicoprofiel geeft dan de vergelijkingsmaatstaf (index).
  • Portefeuillebeheerder Erin Xie is sinds 2017 de enige portefeuillebeheerder na het vertrek van Thomas Callan. Dit maakt het succes relatief afhankelijk van één persoon, al wordt zij ondersteund door een analistenteam.

Fidelity Global Health Care

  • Fidelity wil nog wel eens van beheerders wisselen met hun sectorfondsen. De huidige beheerder, Alex Gold, is sinds juli 2017 verantwoordelijk voor het fonds.
  • Het is een actief beheerd fonds waarvan de kosten hoger zijn dan een passieve belegging in de sector gezondheidszorg.

SPDR® MSCI World Health Care

  • De samenstelling van de portefeuille is gebonden aan de MSCI World Health Care Index en biedt de beheerder geen mogelijkheid om buiten deze index in interessante aandelen te beleggen.

Fondsselector

Hier kun je de 3 voorbeelden van gezondheidszorgfondsen vergelijken met elkaar en met andere fondsen.


Beleggen kent risico's

Beleggen doe je met geld dat je over hebt, naast je buffer voor onvoorziene uitgaven. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Het is goed om je hiervan bewust te zijn.

Komt je er niet uit?

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de meestgestelde vragen over Beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.

Vragen? We helpen graag.

Heb je een vraag?

Kijk voor een antwoord bij de Veelgestelde vragen over beleggen.

Bel ons direct

Bekijk de telefoonnummers en openingstijden.

Maak een afspraak

Vul het formulier in om een afspraak te maken of contact met ons op te nemen.