Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Stel wandelt buiten

Van koopwoning naar huurwoning

Wat betekent dat financieel voor u?

Als u van uw koopwoning  naar een huurwoning gaat, verandert er veel. U bent geen eigenaar van uw woning meer. En u betaalt huur in plaats van uw hypotheek. Lees wat er financieel nog meer anders wordt als u gaat huren.
 

Geen OZB, geen eigenwoningforfait

Als huurder betaalt u geen onroerendezaakbelasting (OZB). Ook het eigenwoningforfait hoeft u niet te betalen. Dat is het bedrag dat de Belastingdienst bij uw inkomen telt als u een koophuis heeft. Maar u heeft als huurder ook de voordelen niet meer van hypotheekrenteaftrek.

Aflossing van de hypotheek

Als u uw koopwoning heeft verkocht, moet u de hypotheek helemaal afbetalen. Is de verkoopwaarde hoger dan uw hypotheek? Dan heeft u overwaarde en kunt u makkelijk uw schuld aflossen. Het geld dat overblijft kunt u vrij besteden, daarover hoeft u geen belasting te betalen.

Is de verkoopwaarde lager dan uw hypotheek? Dan heeft u een restschuld. Deze betaalt u met eigen geld. Met een restschuldfinanciering kunt u soms het bedrag lenen dat u aan restschuld heeft. Heeft u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? In een aantal situaties valt de restschuld onder de borgstelling van NHG.

Onderhoudskosten

Als u huurt, heeft u minder onderhoudskosten. Deze kosten zijn voor de verhuurder. In uw huurcontract staat precies welke kosten uw verhuurder betaalt.

Bijleenregeling

Heeft u uw huis verkocht met overwaarde en gaat u nu een huis huren? Maar bent u van plan om binnen 3 jaar weer een huis kopen? Dan gelden er belastingregels voor het gebruik van deze overwaarde. Dit heet de ‘bijleenregeling’. Deze regeling bepaalt dat u de overwaarde van uw verkochte woning het beste kunt gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe huis. Als u er voor kiest om dit niet te doen, heeft u voor een deel van uw nieuwe hypotheek geen recht op hypotheekrenteaftrek. Dit deel komt dan in box 3 terecht. Het kan daarom slim zijn om uw overwaarde apart te zetten als u binnen 3 jaar een nieuw huis wilt kopen.

57 jaar of ouder?

Goed om te weten: door nieuwe regels kunt u makkelijker een hypotheek krijgen of verhogen als u 57 of ouder bent. U hoeft dus niet meteen op zoek naar een huurwoning als u kleiner of aangepast wilt wonen. Weten wat er in uw situatie kan? Lees er meer over. Of maak een afspraak met een adviseur.

Daarom een hypotheek bij ABN AMRO

Korting op je hypotheekrente

Mogelijk huisbankkorting bij een ABN AMRO-betaalpakket. En duurzaamheidskorting bij het kopen of verduurzamen van een energiezuinige woning.

Gratis oriëntatiegesprek

Benieuwd naar je mogelijkheden?  Maak een afspraak voor een gratis oriëntatiegesprek. Waar en wanneer je wilt, makkelijk via een videogesprek.

Zelf je hypotheek beheren

In Internet Bankieren kun je zelf je hypotheek bekijken en aanpassen. Hulp nodig? Stel je vraag aan  chatbot Anna of neem contact met ons op.