Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Ik ben erin getrapt

#Fraudeverhalen

"Er is toch een bedrag van € 400 weg. En er staan zoveel kaartjes te koop op Marktplaats. Dus als ik door mijn verhaal te delen anderen hiervoor kan behoeden, doe ik dat graag. Ik vind het ook een goed initiatief dat ABN AMRO zich hiervoor wil inzetten. En ik kan alleen maar hopen dat mijn verhaal een bijdrage levert: hoe meer mensen fraude leren herkennen, hoe minder mensen er slachtoffer van worden."

Heidi (41) woont samen met haar vriend in een karakteristiek pand in Amsterdam. Ze houdt van klassieke muziek en gaat graag naar het Concertgebouw in Amsterdam. De kaartjes die ze voor het Annual Gala via Marktplaats koopt, ontvangt ze helaas nooit. Heidi is slachtoffer van internetoplichting via Marktplaats.

 

"Ik dacht nog: het is best een agressieve manier van reageren"

Heidi heeft haar vriend eindelijk een keer zover dat hij mee wil naar het openingsconcert van het Concertgebouworkest: het Annual Gala. Helaas is het concert dan al uitverkocht. En het is bijna te mooi om waar te zijn, maar Heidi vindt kaartjes op Marktplaats. Een vrouw biedt ze aan, omdat haar kind ziek is. Het zijn mooie plaatsen op het balkon voor de normale prijs. Heidi besluit een bericht via Marktplaats te sturen. "Ik kreeg binnen een seconde een reactie. Wilt u de kaartjes hebben? Er zijn meerdere mensen die ze willen hebben, dus wees snel." Heidi reageert terug dat ze er even over wil nadenken, maar de vrouw blijft berichtjes sturen dat ze snel moet zijn. "Toen dacht ik nog: het is best een agressieve manier van reageren, maar ik wilde die kaartjes zo graag. Dus ik werd eigenlijk een beetje blind en besliste toch: reserveer ze maar." Heidi vraagt nog wel het telefoonnummer van de vrouw, omdat ze haar graag even wil bellen.  

"Mag ik de kaartjes ophalen?"

Terwijl Heidi met de vrouw belt, hoort ze een kindje op de achtergrond. "Ik vroeg: mag ik de kaartjes ophalen? Want je hoort weleens van anderen dat kaartjes niet worden opgestuurd." Waarop de vrouw reageert dat ze te vertrouwen is en dat het haar niet uitkomt, omdat haar kind ziek is. Heidi heeft eerder kaartjes via Markplaats gekocht en dat ging goed. Ze zegt: het is klassieke muziek, géén Lowlands-kaartje, dus het is toch een bepaald publiek. Dat is meestal wel vertrouwd zou je denken. Heidi wil de kaartjes echt hebben, dus ze vraagt het rekeningnummer van de vrouw en maakt geld over. Helaas heeft ze de kaartjes nooit gekregen.

"Ik ben in de val gelokt"

Heidi had het telefoonnummer van die mevrouw en ze heeft haar gesproken. Daardoor leek het heel vertrouwd, vertelt ze. "Maar het was ook dubbel. Ik had wel wat aarzeling en ging er niet meteen op in, maar ze bleef doorduwen. Daardoor werd ik overrompeld als het ware. Dat is de valkuil op dat moment." Toen het gebeurd was, dacht Heidi: ik ben in de val gelokt. Ze heeft Marktplaats ingelicht en aangifte gedaan bij de politie. Marktplaats heeft de vrouw gelijk verwijderd. Maar de politie kon niet zoveel doen, omdat Heidi geen adres had van de vrouw.

"Ze spelen in op je gevoel"

Toen Heidi erachter kwam dat ze opgelicht was, had ze een misselijkmakend gevoel. Ze dacht: wat is hier aan de hand, dit kan niet waar zijn. "Dat mensen zoiets doen, een kindje inzetten als argument dat ik de kaartjes niet kon ophalen. Ze spelen in op je gevoel waardoor ze je kunnen overrompelen. En dan op zo’n manier… het ging zo snel. Je trapt er toch in."

Voorkom fraude via advertentiesites

Miljoenen mensen gebruiken advertentiesites zoals Marktplaats. Dit weten oplichters ook, en daarom proberen ze hier toe te slaan. Er zijn een paar manieren om de kans op oplichting te verkleinen. Ze bieden geen garantie, maar kunnen wel helpen om internetfraude te voorkomen.

  • Blijf kritisch: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo.
  • Bekijk hoelang een verkoper actief is op de advertentiesite. Kijk ook of er informatie beschikbaar is over de verkoper.
  • Voer alle gesprekken met de verkoper via de berichtenfunctie op de advertentiesite.
  • Betaal veilig en probeer zo min mogelijk vooruit te betalen.

Lees ook deze fraudeverhalen

"Ik ben opgelicht"

Dit is Larissa, 28 jaar. Ze kocht dure laarzen in een nepwebshop en werd slachtoffer van internetfraude. Larissa vertelt: "Ik zei altijd, dat gebeurt mij toch niet. Maar ze kunnen alles zo goed namaken dat het echt lijkt. De reviews waren vol lof over de goede service. Ik dacht echt, dat zit wel goed."

"Pas na die € 2.200 viel het kwartje"

Shanti is een 19-jarige studente. Ze heeft meerdere bijbaantjes om geld te verdienen. Als extraatje mag ze de jas van haar oma verkopen. Shanti is opgelicht via Marktplaats. Ze deelt haar verhaal omdat ze het achteraf een stomme actie vindt van zichzelf. 

"In één keer was m’n rekening leeg"

Johnny is 32 jaar, single en woont in Den Haag. Hij heeft via een datingapp contact met een leuke jongen. Het voelt heel vertrouwd en er is echt een klik. Toch? Johnny is slachtoffer van phishing. Hij deelt zijn verhaal om anderen te waarschuwen dat oplichters inspelen op je gevoelens.

"Ik dacht echt dat het mijn zoon was"

Gina is 56 jaar werkt in de zorg en woont in Rotterdam. Tijdens een drukke dag op haar werk krijgt ze een appje van haar zoon: "Mam, ik heb je hulp nodig". Gina is opgelicht via WhatsApp. Ze deelt haar verhaal om mensen te waarschuwen dat ze echt alert moeten zijn.