Uitgelogd

U bent succesvol uitgelogd.

Fraudeverhalen

Slachtoffers van fraude schamen zich vaak en voelen zich dom. Daarom delen ze hun verhaal niet snel. Oman, Heidi, Larissa, Shanti, Johnny en Gina zijn allemaal online opgelicht. Zij vertellen wél hun verhalen, zodat anderen weten hoe slim oplichters zijn. Want alleen als we oplichtingstrucs beter leren herkennen, kunnen we fraude voorkomen. Lees hun persoonlijke fraudeverhalen.

"Ik dacht: hoe stom kun je zijn"

Dit is Oman, 43 jaar. Hij zit midden in een verbouwing als hij een valse sms ontvangt en slachtoffer wordt van smishing. Oman vertelt: "Ik heb echt weleens gedacht: hoe stom kun je zijn, als je verhalen van anderen hoort dat ze zijn opgelicht. En dan overkomt het jezelf. Ik dacht écht dat het een sms van de bank was."

"Ik ben erin getrapt"

Dit is Heidi, 41 jaar. Ze kocht concertkaarten op Marktplaats en werd slachtoffer van internetfraude. Heidi vertelt: "Het was bijna te mooi om waar te zijn. Het concert was helemaal uitverkocht, dus ik heb meteen een berichtje gestuurd. Ik vertrouwde het op het moment dat zij haar telefoonnummer gaf en ik haar kon bellen. Zo ben ik in de val gelokt."

"Ik ben opgelicht"

Dit is Larissa, 28 jaar. Ze kocht dure laarzen in een nepwebshop en werd slachtoffer van internetfraude. Larissa vertelt: "Ik zei altijd, dat gebeurt mij toch niet. Maar ze kunnen alles zo goed namaken dat het echt lijkt. De reviews waren vol lof over de goede service. Ik dacht echt, dat zit wel goed."

"Pas na die € 2.200 viel het kwartje"

Shanti is een 19-jarige studente. Ze heeft meerdere bijbaantjes om geld te verdienen. Voor een student is een extraatje natuurlijk mooi meegenomen. Daarom mag ze de jas van haar oma op Marktplaats verkopen. Al snel heeft Shanti contact met een potentiële koper. Of ze alleen nog even haar gegevens wil verifiëren. Shanti is opgelicht via Marktplaats.

"In één keer was m’n rekening leeg"

Johnny is 32 jaar, single en woont in Den Haag. Hij wil via een datingapp nieuwe mensen leren kennen. Al snel heeft hij contact met een leuke jongen. Eerst via de app en later via WhatsApp. Het voelt allemaal heel vertrouwd en er is echt een klik. Toch? Johnny is slachtoffer van phishing.

"Ik dacht echt dat het mijn zoon was"

Gina is 56 jaar, werkt in de zorg en woont in Rotterdam. Tijdens een drukke dag op haar werk krijgt ze een appje van haar zoon. 'Hoi mam, raad eens wat er is gebeurd?' Hij vraagt of z’n moeder hem wil helpen. Hij is onderweg en moet met spoed een rekening betalen. Wat schattig dat hij mij op hulp vraagt, dacht ze nog. Gina is opgelicht via WhatsApp.